Sitemap | Avanceret søgning |

Bryllup i landsbyen - Fatima skal giftes

29-11-2004

Øjeblikket er kommet, hvor Fatima skal tage afsked med sit hjem. Som på en tronstol sidder hun i sin hvide brudekjole og kikker ud på de lerklinede huse. Hun vinker til veninderne. Smiler genert. Er det en drøm, der er ved at gå i opfyldelse for hende? Vil hun i aften få sit livs kærlighed?

I El-Esba er der indkaldt til bryllup. Fatima skal giftes. Fellah Abdo bortgifter sin sidste datter. Da jeg ankommer kl. 19.30 er festen i fuld gang. De eneste vi mangler er brudgommen og hans nærmeste familie. Foran sit hjem sidder Fatima på en lille forhøjning. Plastic-blomster, balloner og et papskilt med et hvidt hjerte udgør pynten.

Hun er i "en drøm" af en hvid kjole. Hendes ansigt og hals er fyldt med guldstøv. Håret er sat op i en mægtig frisure. Hun er sminket til ukendelighed. Ansigtskuløren er farvet lysere end hendes arme og hænder.

I eftermiddag blev hun gjort fin i stand i en lille kombineret damefrisørsalon/brudekjoleudlejningsforretning.

Her arbejder Jamila, 20 år. Jeg møder hende dagen efter. Hun vasker hår og giver manicure. Jamila fortæller, at det koster 25 pund at få håret sat. 20 pund for manicure. Forretningen udlejer brude- og forlovelseskjoler. En brudekjole koster 200 pund. Men så er brudebuketten også med i lejen. Den består af 15-20 stofroser. De fleste brude foretrækker hvide buketter. Eller næste hvide. For forretningens udvalg har været udlejet mange gange, så noget af "glansen" er gået af buketternes friskhed.

I aften assisterer Jamila en brud og tre piger, der skal forloves. En mandlig frisør sætter de store frisurer. Han bruger hårlak så hele rummet klister og skinner.

20 unge mænd med trommer og trompeter stiller sig op uden for forretningen. Brudens bror ankommer. Han bærer en rød kalot. Der er hans opgave at fører sin søster tilbage til landsbyen, hvor bryllupsgæsterne venter. I langsom procession omgivet af fuld musik, sang og tilråb, når de frem til bilen. Med dythornet i bund og i fuld fart drøner de mod hjemmet.

Nu sidder Fatima så på sin trone og venter på sin tilkommende mand. 100 unge piger står tæt og beundrer deres fintpyntede veninde. Nogle danser lidt. Solodans helt oppe foran bruden. Hofter ruller. Hænder cirkler rundt. Tungesmæk og strubelyde gjalder. En båndoptager har fået tilsluttet en højtaler. For højeste styrke skratter musikken ud. Her er en larm uden lige! Drengene står på tagene. Nogle er klatret op i et træ. Men de holder sig alle i periferien. Det er tydeligvis pigernes aften!

Så er det, at jeg pludselig lægger mærke til, at den eneste kvinde, der IKKE bærer tørklæde er Fatima. Hun sidder b lotte t og fremviser sin hårpragt. Alle de andre kvinders hår er tildækket. De ældste er i sort. De fleste unge piger er i diskrete kulørte lange kjoler med brune eller gule tørklæder. En eneste dag i sit voksne liv viser Fatima alle de fremmede mænd og drenge sit hår. I morgen har hun på flere områder fået ny status. Fremover vil det ikke være passende at vise sig sådan. Men i aften må vi alle godt kikke. Det er nemlig Fatimas aften!

En bil drøner ind i mængden. Brudgommen ankommer. Han ser ud til at være dobbelt så gammel som bruden. I højst 15 minutter sidder de to sammen og fletter fingre. Brudeparret bliver af en mandlig gæst fotograferet. En meget flot æske bæres frem og overrækkes til brudgommen. Æsken er fyldt med guldringe. Han fører ring efter ring op på Fatimas arm. Alle klapper, hviner og råber. Er der 5 eller 6 guldringe? Jeg kan ikke se det. Cellofanindpakket slik lægges i hendes hænder.

Pludselig rejser de sig og går til bilen. For fuld fart og for fuld bilradio kører de ud i mørket gennem landsbyerne. Fatima er på vej til sit nye hjem.

Ved giftemålet har hun medbragt køkken, service og huskeråd. Manden har skaffet hjem, soveværelsesmøbler og dagligstue. Fatima har fået det guld, hun skulle have. Alle brude her i Egypten skal helst have masser af guldsmykker. Ved dette bryllup har Fatimas far af brudgommen også fået 5000 pund. I dagens Egypten handles pigerne ikke længere i kameler. Det er guld og kontanter!

Når Fatima skal føde sit første barn, vil hun for en kort stund vende tilbage til sin mor og sit barndomshjem for at blive passet i 40 dage. Det er skik her.

Båndoptageren er slukket. Det hvide hjerte på væggen lyser i den tavse nat. Fatima har fået en forsørger. Bryllupsfesten er slut.


Håret sættes
Foto: Holger Bro


Brudekjole og forlovelseskjole
Foto: Holger Bro


Bruden på bryllupsaftenen
Foto: Holger Bro

'