Sitemap | Avanceret søgning |

Tænd en vandpibe og fald til ro

26-11-2004

Den søde røg inhaleres overalt. På en stol ved fortorvet - uden for en cafe - i et baglokale - på en bænk foran hjemmet - på kanten af sukkerrørsmarken. Alle steder sidder mændene og ryger sisha - vandpibe.

At ryge vandpibe kræver god tid. Det har egypterne masser af! Det tager 30-45 minutter at ryge en portion tobak. Så der er rigelig tid til at tænke tanker, fordybelse og måske en snak med manden ved siden af. Eller med vennerne. For rygning af vandpibe er ofte et socialt arrangement. Man mødes og deler en sisha. Skiftes til at benytte mundstykket og suge røgen ind. Man snakker og sladrer. Man hygger sig - i timevis.

"Kom og prøv" lokker Mohamed. Han sidder ved fortorvskanten, da jeg passerer. Her kommer han hver dag en times tid og nyder sin tobak. "Jeg har brug for lidt ro - brug for at være lidt alene", fortæller han. "You know big family!" Det forstår jeg så godt. At være omgivet af 10-15 personer derhjemme konstant må være et dagligt mareridt.

Så her sidder vi to, der begge trænger til lidt fred, Mohamed og jeg, i en 1/2 times tid og sludrer.

Da jeg normalt ikke ryger, er det med nogen betænkelighed, jeg tager mod tilbudet om at prøve. Det er nu slet ikke så svært!

I toppen af vandpiben sidder at pibehoved af ler. Her ligger det antændte tobak. Vandpibens bund er en glasbeholder, der er fyldt med vand. Fra pibehovedet til vandbeholderen går et metalrør. Da jeg suger i mundstykket, der sidder for enden af en lang slange, trækker jeg tobaksrøgen ned gennem metalrøret, og røgen bobler gennem vand og ender i munden på mig.

Enkelt - men også med en uventet overraskelse. For tobakken smager af jordbær.

Mohamed forklarer, at sisha-tobak fåes med mange forskellige slags frugt- og blomstersmag. Orange, æble, mango, kirsebær, pebermynte, blomme og mange flere. De fleste i blandet honning.

Det koster 1 pund (1 kr.) af leje en vandpibe med selvvalgt tobak på en cafe.

"Do you like it?", spørger Mohamed.

Både ja og nej. Det er en meget mild og sød tobak, men hvis der bliver en næste gang, vil jeg nu hellere prøve orangesmag. Jeg vil aldrig blive afhængig af jordbærtobak.

"Sjokran!" Mange tak skal du have, siger jeg til afsked.

"The same to you", svarer Mohamed. "Hope I see you again!"


Fortovscafe med vandpipe på menuen
Foto: Holger Bro


Mohamed med vandpiben
Foto: Holger Bro


Vandpibetobak med appelsinsmag
Foto: Holger Bro

'