Sitemap | Avanceret søgning |

Egypten er Nilens gave

25-11-2004

Uden Nilens vand - ingen Egypten.
Uden Nilens vand - intet arbejde til drengen Mohani. 
Nilen er 6670 km. lang. Det er Afrikas længste flod. De sidste 1000 km., før den løber ud i Middelhavet, passerer den gennem Egypten. Uden Nilens vand intet Egypten. 70 millioner menneskers eksistens er helt afhængig af den flod.

En af dem er Mohani på 17 år. Han bor på vestbredden og må køre 1 time i lokalbus for at nå frem til færgelejet ved Gizira. Her tager han lokalfærgen for at komme til Luxor by. Hver morgen kl. 9.00 er han så parat til at sejle i felucca (sejlbåd med stort hvidt trekantet sejl) med turister. Han sidder på en lille stensætning og spejder op og ned ad Nilpromenaden. Ikke en turist får lov at gå forbi uden Mohani spørger: "Do you want felucca?" Han får almindeligvis intet svar. End ikke et blik. For inden turisten er nået til Mohani, har turisten hørt det spørgsmål fra 50 andre feluccasejlere længere nede.

Indtil det bliver mørkt sidder Mohani her og spejder efter arbejde. Det har han gjort i 5 år!

Mohani er ældste barn i en søskendeflok på 8. Han har kun gået i skole i 4 år (normal skolegang 6 år). Faren døde for 2 år siden. Nu må de fem ældste børn arbejde for at familien kan overleve.

Dette er virkeligheden for millioner af egyptiske børn. Halvdelen af befolkningen på 70 millioner er under 15 år. Arbejdsløsheden er for de voksne på over 25 %. Der er stort set ingen offentlig hjælp til de fattige. 23 % lever under fattigdomsgrænsen. De fleste her i Øvreegypten. Overalt ser man børn der arbejder. For den fattige familie er børnenes arbejdsindsats en livsnødvendighed. Alle må hjælpe til, for at den kan overleve.

Mohani sejler også motorbåd, fortæller han. Her hvor Nilen er smal, tager det kun nogle få minutter at krydse floden. "Do you want cross?" er hans næste spørgsmål. Det benytter nogle af de lokale sig af især ved aftenstid, hvor lokalfærgen er proppet med mennesker. For at komme til den anden side betaler en egypter 1 pund. En turist 5 pund. Sådan er det overalt - lokalpriser og turistpriser. Færgen koster 25 piastre / 1 pund. Hele natten i bælgmørke sejles der på Nilen.

På begge sider af Mohanis motorbådskaj ligger de store Nilkrydstogtsskibe, der flydende fragter turister Luxor/Aswan retur. Alverdens turister får på denne måde deres livs rejseoplevelse. For dem er det at sejle på Nilen ren luksus. For Mohani er det at sejle på Nilen eneste måde at overleve på.

Hvordan vil hans fremtid forme sig?

Om 3 år skal han være soldat. Da han kun har gået 4 år i skole vil hans militærtjeneste blive på 3 år. (Ved længere skolegang - kortere militærtjeneste)

Og derefter......??

"Jeg håber, jeg engang kan få min egen felucca" siger han. "Jeg vil gerne være kaptajn!"

Solen går ned kl.17.00. 20 minutter efter er det helt mørkt. Mohani må atter tilbage til vestbredden. Her venter en times bustransport før han når frem til sit hjem.

Måske for at fortælle sin mor og 7 søskende: "Ingen sejltur i dag - ingen bakshish" Lommen er tom!


Mohani på 17 år drømmer om at blive kaptajn
Foto: Holger Bro


Mohani venter på kunder
Foto: Holger Bro


Felluca
Foto: Holger Bro


Motorbåd
Foto: Holger Bro


Lokal færge
Foto: Holger Bro

'