Sitemap | Avanceret søgning |

En ualmindelig egyptisk familie

18-11-2004

Storfamilien Shakar er ikke som de fleste. De 10 børn har alle - ved fars hjælp - brudt den sociale arv. Ingen af dem tramper i dag rundt i Nilens dyn.

Far Magmoud 75 år og mor Senneb 66 år er begge analfabeter. De har aldrig gået i skole - de kan ikke læse og skrive. Hele deres liv har de sammen arbejdet med at opdyrke et lille stykke land tæt ved Nilens bred. Magmoud er fellah - en primitiv bonde. Mor Senneb har født 11 børn. En dreng døde som spæd. Men de 10 andre - 7 drenge og 3 piger - overlevede og voksede til. Magmoud bestemt, at alle hans børn skulle gå i skole - og den beslutning var ikke almindelig for år tilbage i Egypten. Måske kunne et par af de ældste sønner i en familie få lov, men resten og i særdeleshed pigerne kom aldrig i skole.

Alle Magmouds og Sennebs 10 børn kan i dag læse og skrive. Ingen af dem arbejder som far og mor på de små Niloversvømmede marker.

De tre piger er godt bortgift. Sønnerne, hvor kun den yngste er ugift, arbejder bl.a. som skolelærer (Ahmed den ældste på 43 år), kamelhandler, cafeejer, taxachauffør, turisttolk og motorbådskaptajn. 

Familien består i dag af 39 personer (incl. 8 børnebørn), men et par nye er på vej, har jeg bemærket.

Her til morgen tog jeg sammen med far Magmoud på æselryg ned til Nilens bred, hvor et par vandbøfler skulle flyttes. Den gamle mand er slidt og går dårligt. Hans syn virker heller ikke for godt.

Medens jeg er optaget af at botanisere og at fotografere vandhyacint, vader denne "pensionist" rundt i mudder til knæene. Han løfter op i sin hvide galabia med den ene hånd og trækker og rykker i de hundrede-kilotunge okser med den anden. Dette slidsomme liv skulle hans børn skånes for. 

Jeg forstår ham til fulde!

'