Sitemap | Avanceret søgning |

Ramadan-festen

16-11-2004

Muslimernes fastemåned ramadanen sluttede i år den 12/13. november. Her i Egypten den 13. Ved ramadamens afslutning ligger årets største helligdag, eid al-fitr. I disse dage fester hele Egypten - ja i disse dage fester alverdens muslimer.

Ahmeds kone havde sammen med sin mor tilberedt et festmåltid til sin familie og måske også til ære for mig, da jeg ankom til deres hjem lørdag aften.

De to kvinder må have stået i køkkenet i flere dage! De serverede flere forskellige slags supper, kyllinger, duer, lam, kødboller, kogt kød, kartofler i tomatsauce, pommes fritter, mussaka, humus, ris, tomater, løg, agurker, blomkål, aubergine, squash, salatblade, mælkebøtteblade, nødder, rosiner, dadler, røde og grønne pebre, fetaost, en grøn oliedressing, forskelligt brød, saftevand, vand. Bagefter var der hibiskuste, kaffe, 100 forskellige slags kage, appelsiner, bananer, honning og til børnene slik.

Mændene spiste i en sådan fart, at man skulle tro, de ikke havde fået mad i meget lang tid. Det meste af maden blev spist med fingrene. En muslim bruger kun højre hånd til at spise med - den venstre hånd regnes for uren.

Vi sad alle på gulvet rundt om de mange skåle og fade. Der var en veltilpas grynten og smasken.

Maden var rigtig lækker, men jeg kunne nu ikke spise ret meget. Jeg var mere træt end sulten.

Ramadanen er muslimernes hellige måned, hvor troende skal samle tankerne om islam og rense kroppen gennem fasten. Fra halvanden time før solopgang til solnedgang må de hverken spise, drikke, ryge eller dyrke sex. Tidspunktet for ramadan varierer fra år til år i forhold til den vestlige kalender. I den muslimske verden bruger man en månekalender, der medfører, at året kun har 354 dage. Det betyder, at ramadanen hvert år flytter sig 11 dage frem i forhold til Vestens solår.

Mange børn får nyt tøj til ramadanfesten. De samler sig i drengegrupper og pigegrupper og går rundt og viser deres nye bukser, sko og kjoler frem. De voksne giver børnene pengegaver - små beløb, som mange af børnene hurtigt omsætter i slik.

Jeg gav nogle små egyptiske pundsedler til Ahmeds fire børn. De blev straks vist frem til nabokammeraterne, der, da jeg forlod huset, alle stillede sig op og tiggede penge. Et enkelt, højt råb fra Ahmed var dog nok til, at de hurtigt forsvandt ind i husene.

I landsbyens smalle gade var der nogle steder mellem husene hængt kulørte papirslamper op. Ramadanlygter, der er en særlig egyptisk skik.

Flere steder var der på vejen tændt bål. Fra alle husene duftede det af mad og røg.

Ahmed og nogle af hans brødre satte sig uden for huset med vandpiben. De snakkede og lo medens piben gik fra mand til mand. Hver mand tog tre-fire sug, inden piben vandrede videre til den næste. Vandet boblede og klukkede. Tobakken brændte i pibens top Langt væk hørtes fyrværkeriknald. Landsbyens gule hunde løb rundt og gøede og hylede. Her var en stemning af mæthed, hygge og sammenhold. 

I tre dage fester man - onsdag er det atter hverdag. Så begynder skolen igen - og jeg tager med på besøg.

'