Sitemap | Avanceret søgning |

Ellen Trane Nørby

Alder24 år
Bopæl2400 København NV
BeskæftigelseSpecialestuderende på Kunsthistorie, Københavns Universitet
FritidsinteresserPolitik, kunst og kultur, naturen, gode venner
DestinationZambia

Portræt

Ellen er specialestuderende på Kunsthistorie på Københavns Universitet med sidefag i statskundskab. Hun elsker kunst, kultur og politik og er nysgerrig efter at opleve og lære noget nyt.

Nysgerrigheden har ført hende ad sand-"veje" gennem Mozambique, med tog gennem Ukraine og ind i private hjem i det meste af verden, hvor venskaber og oplevelser har givet hende en tro på, at et smil og tolerance kan nedbryde mange barrierer.

Hun er et udpræget konkurrencemenneske, kan ikke sidde stille og har en evne til at engagere sig i en række forskellige projekter og organisationer.

Ved siden af studierne har hun siden 1995 været aktiv i Venstre og VU. Særligt har hun kastet sin interesse på det internationale og bestred en årrække formandsposten for LYMEC, den 165.000 medlemmer store liberale ungdomsorganisation i Europa.

Ved Europaparlamentsvalget 2004 var hun en af Venstres kandidater. Trods knap 25.000 stemmer blev det dog kun til en suppleantpost, så nu har Ellen igen fået tid til en masse forskellige projekter, herunder bedre tid til at se venner og spille badminton, bokse og anden sport.

Ellen har tidligere undervist på seminarer på Balkan og Østeuropa, og fire gange har hun været i Mozambique for at undervise unge i Demokrati og organisationsopbygning, så mødet med Afrika bliver ikke det første. Derudover har hun arbejdet som politisk medarbejder på Christiansborg i fire år og har skrevet en bog samt klummer og artikler til diverse blade.

Ellens dagbøger

03-12-2004
Vanskeligt farvel, eller måske på gensyn?
3 uger lakker mod enden. Kalingalingas legende børn. Varmen, som farver armene brune. De mange venlige og imødekommende mennesker, som har krydset spor med 3 uger i den tredje verden. De mange historier, som er blevet skrevet. De mange oplevelser, der er til gode og de mange fortællinger og skæbner, som mangler at blive fortalt. Snart er de alle oplevelser fulgt af smag, dufte, stemninger og fotografier. Snart er de alle noget man kan håbe og stræbe efter at komme tilbage til.
Læs mere

02-12-2004
Juletræ og julemand i 36 graders varme
I morgen begynder sommerferien. Skolerne lukker og alle børnene får tid til at spille fodbold og fundere over, hvad de ønsker sig i julegave. Regntidens komme er blevet afbrudt af et par dage med 36 graders varme og stegende hede.
Læs mere

01-12-2004
En sløjfe for livet
Alle går rundt med den røde sløjfe. Ikke bare i dag 1. december, hvor det er World AIDS dag, men hver dag. Der er få zambiere som ikke har et familiemedlem eller en bekendt, som er død af virussen.
Læs mere

30-11-2004
Tænk om man kunne flyve bort
Hjemmet er en forladt byggeplads, hvor betonelementerne skaber ly og læ for vind og vejr. Den grå hårde beton giver absolut ingen beskyttelse mod nattens snigende mørke, vold, misbrug og seksuel udnyttelse.
Læs mere

29-11-2004
Drømmen om en symaskine
Patricia så gerne at skatten og momsen blev afskaffet på stof og symaskiner. Det ville give hende flere penge i lommen frem for i statskassen. Når der skal vælges stof er det på markedet i Kamola. Her hænger de farvestrålende stoffer side om side og når øjet har bestemt sig for et mønster opdager man 3 nye fascinerende.
Læs mere

28-11-2004
Fokus på de fattigste
Udvikling. Patrick Chisanga, talsmanden for oppositionspartiet UPND - United Party for National Development, ryster på hovedet. Det er kosmetik, det regeringen kalder udvikling. Arcades, Manda Hill og de andre shopping malls her i Lusaka signalerer måske noget andet. Men har du set en normal zambier derude? Lusaka er ikke Zambia. Et udsagn, som efter et par dage i bushen og landområderne står knivskarpt i bevidstheden.
Læs mere

27-11-2004
Tid til forandring
Zambias politiske systemer lader meget tilbage at ønske sig. Det store arbejde med at skabe bedre vilkår for befolkningen udføres oftest af organisationer i civilsamfundet og det er også dem, som rejser de principielle spørgsmål. Korruptionen trives og som Testina siger mens hun klapper sig på lommerne, politikerne er alle ens.
Læs mere

26-11-2004
Hvide mænd smykker sig med unge sorte kvinder
Der er en dunkel belysning i klubben. Dansegulvet snurrer og de dansene glider sammen i en svedende masse. Men hvor dunkelt der end er, så ses de gamle hvide mænd som smykker sig med unge sorte piger og vulgært kigger på enhver barm, som gynger forbi.
Læs mere

25-11-2004
Er det et værdigt liv?
At være født med et handicap kan aldrig være nogen dans på roser. Men der er afgrundsdyb afstand fra forholdene i Danmark til dem som møder en i de zambiske landdistrikter.

Læs mere

24-11-2004
Skaldebjerge
Hvis Zambias uddannede del af befolkningen bruger naturen som losseplads, hvor i alverden skal holdningsændringen så komme fra?
Læs mere

23-11-2004
Fra storbyliv og udvikling til toiletinspektion
De seneste par år er udviklingen i Zambia for alvor kommet i gang. Der sker noget. Inflationen i landet er stoppet, og der investeres i modsætning til tidligere. Men der er milevid forskel mellem de velfungerende storbyer til forholdene hos bonden på landet.
Læs mere

22-11-2004
Fodboldfeberen synes at være global
Stemningen har været euforiske de sidste par uger. Fodboldfeberen er en global sygdom. Der er blevet ladet op til kamp. Ikke en hvilken som helst fodboldkamp, men til ærkefjenden Angola. Finalen i det Sydafrikanske championship blev spillet i lørdags på Zambisk hjemmebane på Independence stadium i Lusaka.
Læs mere

21-11-2004
I Dr. Livingstones fodspor
Et vådt bukseben senere står også vi der, hvor millioner af liter vand normalt dundrer af sted ud over kløften og ned i dybet.
Læs mere

20-11-2004
Her køber folk kød ikke kunst
I et land, hvor det kan være vanskeligt nok at finde midler til at købe mad til bordet er der langt mellem dem som har penge til kunst på væggene. Hos Mufiti og hans kollegaer skal der også mad på bordet og det er vanskelligt at leve af deres kunst.
Læs mere

19-11-2004
Inferno
Der er ikke den samme duft, charme og forførelse som man ellers finder på mange af de afrikanske markeder. Markedet i Lusaka er et inferno.
Læs mere

18-11-2004
Mod, tro og engagement holder hende i gang
Der er så mange skæbner med hver deres følelsestrykkende historie at fortælle. Man kan ikke rumme dem alle. Der er så meget information, som ikke bliver fortalt. Man ønsker man kunne fortælle. Bwalya er 14. Hun har AIDS.
Læs mere

17-11-2004
Ønskeseddel til jul: Nyt kemiudstyr!
Tre kilometer til fods er et stenkast. Pjæktimer et sjældent syn. Her er uddannelse noget man værdsætter ikke noget, man kravler ned under dynen for at undgå, når endnu en dag gryer. Ressourcer er der desværre alt for få af.
Læs mere

16-11-2004
Kirkerne er stuvende fulde.
Mens der i Danmark lukkes kirker og menighedsrådsvalgene sker i det uvisse, så bygges der i Zambia kirker som var det knopskydning om foråret. Grunden. Kirkerne er stuvende fulde. Selv gudstjenester i et cirkustelt får loftet til at løfte sig og tiltrækker mennesker som var det en rockkoncert.
Læs mere

15-11-2004
Ting tager tid
Banken Standard Chartareds hovedkvarter på Cairo Road i Lusaka har 14 kasser, halvdelen åbne, 16 ovenlys, En stor planche med at banken er indviet den 21. september 1969 af den daværende præsident Kaunda, og en masse andre detaljer, som blev studeret i de flere timers ventetid på et visakort.
Læs mere

14-11-2004
Kalingalinga - varme og gæstfrihed er gratis glæder
Penge er en relativ størrelse i et varmt og gæstfrit land som Zambia. Klirrende mønt, den lokale Kwanda er ikke det første man behøver, når man indkvarteres privat, tages i hånden og vises rundt i det lille gule hus med 3 soveværelser og et lille køkken-stuerum og videre ud i solen til duftene, støvet og lydene i compounden med det klingende navn, Kalingalinga.
Læs mere

13-11-2004
Majestætisk velkomst fra Mount Kenya og Kilimanjaro
Regntiden er på vej, også i Afrika, hvor flere af kontinentets lande i de kommende 3 uger lægger jord, duft, smag, kultur, lyde og oplevelser til Jyllands-Postens projekt 3 uger i Den tredje Verden.
Læs mere


Ellen Trane Nørby
Foto: Carsten Ingemann

Videopræsentation
Se video  (02:31)

Du skal have Microsoft Windows Media Player for at kunne afspille videosekvensen.
Download her

'