Sitemap | Avanceret søgning |

Temaer

Min 11. september

Alle, der er gamle nok, husker, hvad de lavede den dag præsident Kennedy blev myrdet i 1963. Sådan er det sikkert også med den 11. september 2001, da terrorangrebene i USA hensatte verden i chok.

Angreb på WTC

Kl. 14.45 dansk tid den 11. september rammes det nordlige tårn. Fly nummer 2 rammer det sydlige tårn kl. 15.03.

Angreb på Pentagon

Pentagon bliver ramt af et fly kl. 15.43.

Redningsaktionen

Brandfolkene var New Yorks helte i de første mange døgn efter 11. september.

Terroristerne

Hvem var de - mændene, der satte deres had til USA og Vesten over deres eget liv?

Ofrene

Kontorassistenter, advokater, viceværter, pizzabude. Ofrene for terroraktionerne var de tilfældige new yorkere.

De efterladte

Venner, forældre, ægtefæller og børn. I chok og desperation søgte de efterladte overalt. De klyngede sig til håbet, men tragedierne overskyggede solstrålehistorierne.

Genopbygningen af New York

New yorkerne vil genrejse deres by. Viljen er tilsyneladende stærkere end tabet.

Miltbrand

Midt i det nationale traume kom frygten for biologisk terror. Breve med miltbrand skabte frygt i USA og resten af verden - herunder Danmark.

Krigen i Afghanistan

USA indleder angreb mod Afghanistan den 7. oktober.

Osama bin Laden

Hvem er han - den mystiske og karismatiske fanatiker, som tillægges hovedansvaret for terroren i USA?

Al Qaida

Terrornetværket Al Qaida trænede og finansierede tilsyneladende mændene bag angrebene i USA.

Fangeoprør

Et fangeoprør blandt pågrebne talebankrigere interneret i et gammelt fort endte blodigt.

Krigsfanger

John Walker er amerikansk statsborger, men kæmpede på Talebans side i krigen.

Kvinder

Talebanstyret krævede at kvinderne i Afghanistan bar burka.

Pakistans rolle

Præsidenten skiftet side. Fra at have støttet Talebanstyret i nabolandet til at blive USAs allierede.

Økonomiske konsekvenser

Terrorangrebene har haft stor betydning for verdensøkonomien.

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere