Sitemap | Avanceret søgning |

Temaer

I en række temaer sætter JP Undervisning fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver. Mange af temaerne er knyttet til JP Explorer-ekspeditioner.
Arabisk forår
En bølge af politiske forandringer er siden 2010 skyllet gennem Mellemøsten og Nordafrika. JP Undervisning har produceret et undervisningsmateriale, som perspektiverer og fortæller historien om de forandringer, regionen har oplevet fra Tunesien i vest til Yemen i øst.

Produceret: 2012
Dig og dine penge
Mange unge har svært ved at overskue det med pengene, når de flytter hjemmefra. Nogle frygter uforudsete udgifter - andre lader sig friste af uoverskuelige lån, som ofte kun er en SMS væk. Undervisningsmateriale for unge om privatøkonomi.

Produceret: 2012
Skæbner på Balkan
Gennem 1990'erne blev Europas baggård forvandlet til et slagtehus. Naboer, der havde levet dør om dør i årtier, torturerede og dræbte hinanden. Serbere, kroater, bosniere og kosovoalbanere udkæmpede de blodigste kampe på europæisk jord siden Anden Verdenskrig. Jyllands-Posten vendte tilbage 20 år efter at krigene på Balkan brød løs.

Produceret: 2012
Danskere i krig
Danmark er i krig, og siden 1990 har vi sendt soldater til krigsområder. "Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater.

Produceret: 2011
Politik for begyndere
Hvordan bliver man statsminister, hvad er en løsgænger, og hvem bestemmer i et parti? JP undervisning gennemgår det politiske system til glæde for begyndere. Erfarne vælgere kan med fordel læse med.

Produceret: 2011
De danske øer
Tag med på en rejse til de mest interessante og forskelligartede af Danmarks 82 beboede øer for at lære om øboernes hverdag, de gode historier og udfordringerne.

Produceret: 2010
Rummet
Siden 1998 har Jyllands-Postens JP Explorer-redaktion sendt journalistiske ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Nu har redaktionen også raketkurs mod rummet.

Produceret: 2010
VM Explorer
JP Explorer rejste i forvejen, da fodboldlandsholdet skulle til VM i Sydafrika. På en ekspedition tværs gennem Afrika - fra Marokko til Sydafrika - medbragte Thomas Møller Kristensen en fodbold, for netop spillet og sportens betydning socialt, politisk og kulturelt var rejsens gennemgående tema.

Produceret: 2010
Muren og miraklet
Murens fald markerede afslutningen på Den Kolde Krig. Vesten havde sejret. Verden var blevet langt mere sikker. Troede de fleste. Morgenavisen Jyllands-Posten markerer 20-året for Berlin-murens fald med et undervisningsmateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.

Produceret: 2009
Arctic Explorer
I 75-året for Knud Rasmussens død fulgte JP Explorer i eftersommeren 2008 i sporet af verdens længste slæderejse - polarforskerens 5. Thuleekspedition fra Grønland til Stillehavet 1921-24. Hvad er ændret siden 1920'erne?

Produceret: 2008
Land-By
Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.

Produceret: 2008
Galathea Undervisning
På 257 døgn sejlede Søværnets inspektionsskib "Vædderen" den største og mest ambitiøse forskningsekspedition i mere end 50 år verden rundt. Til Grønland. Til Afrika. Til Australien. Til Antarktis. Til Sydamerika. Til Galapagos. Til USA.

Produceret: 2007
Alt om globalisering
I 2006 rejste erhvervsjournalister til seks forskellige kontinenter og fulgte store danske virksomheders møde med globaliseringen. Lokale ledere og medarbejdere berettede om deres tanker og overvejelser.

Produceret: 2006
Truede dyr
25 pct. af pattedyrene og 10 pct. af fuglearterne risikerer at uddø i de kommende 30 år, mener eksperter. Andre forskere er optimistiske. JP Explorer rejste ud for at se, hvad der er rigtigt og forkert.

Produceret: 2006
3 uger i den tredje verden
I tre uger rejste 15 danskere til hver sin destination i Den tredje Verden for at være del af hverdagen i et fattigt land. De boede privat i en familie, som de på forhånd havde noget til fælles med. Enten fagligt eller en fritidsinteresse. Skoleelever i hele Danmark fulgte med i deres dagbøger på internettet, stillede spørgsmål og fik svar.

Produceret: 2005
Fredsmissionen
Kampen om ædelstene, mineraler og olie kaster ofte de afrikanske lande ud i ragnarok. JP Explorer rejste i september 2005 til brændpunkterne og mødte krigsofre, soldater, fredsmagere og genopbyggere.

Produceret: 2005
Troens træ
Hver dag bringer nye eksempler på problemer, konflikter og kultursammenstød, der har deres udgangspunkt i menneskers fortolkning af religioner. Men hvad ved man egentlig om baggrunden for de tre store mellemøstlige religioner, som nu i stigende grad mødes i Danmark.

Produceret: 2005
Destination Kenya
Kan det passe, at mennesker, som stort set intet ejer, på afgørende punkter har en bedre livskvalitet end den, vi kender? JP Explorer tog i 2004 på tre ugers ballonfærd til Kenya og ledte efter svaret.

Produceret: 2004
Kloden og klimaet
I foråret 2004 tog et hold terrængående reportere på opdagelsesrejse Jorden rundt for at beskrive, hvordan klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen nogle steder i verden.

Produceret: 2004
18 grader syd
I 1903 rejste Johan Støckel som en af de første danskere tværs over Afrika. 100 år efter fulgte vi i hans spor på 18 grader syd fra Congo til Mozambique og satte bl.a. sundhed og kolonihistorie på dagsordenen.

Produceret: 2003
Alt om Asien
Ifølge FNs befolkningsenhed bor der mere end 3,3 milliarder mennesker i Asien. I Asien tales en overvejende del af verdens 5-6000 sprog, og i Asien er alle de store verdensreligioner stærkt repræsenteret fra kristendom og islam til hinduisme og buddhisme.

Produceret: 2003
Destination fremtiden
Hvor fører naturvidenskaben og teknikken os hen? Og hvad ønsker og kræver vi af fremtidens teknologi? I 11 spændende debatoplæg giver forskere og meningsdannere deres bud på hverdagen i Danmark i 2022.

Produceret: 2002
Destination Mekong
I efteråret 2002 fulgte vi Mekong-floden fra Den gyldne Trekant gennem Laos og Cambodia til deltaet i Vietnam. Mekong er livsnerven for 75 mio. mennesker - sålænge udviklingen er bæredygtig.

Produceret: 2002
Destination Timbuktu
Ekspeditionen i 2002 til et af klodens mest isolerede og uvejsomme områder i Vestafrika var en rejse mellem bl.a. fiskere og ørkenfolk, islam, kristendom og naturreligioner, fattigdom og udvikling.

Produceret: 2002
100 dage efter 11. september
11. september 2001 blev verden med ét en anden. Præcis 100 dage efter terroranslagene i USA udgav Morgenavisen Jyllands-Posten et særtillæg, der gør status over angrebene og ser nærmere på konsekvenserne.

Produceret: 2001
Mukondombera
I ugen op til World Aids Day 1. december 2001 flyttede et hold journalister ind i et township i Afrika for at sætte navne, ansigter og skæbner på en katastrofe, som er forsvundet fra dagsordenen i Danmark.

Produceret: 2001

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere