Sitemap | Avanceret søgning |
Her vises der en flash-komponent, som kræver Shockwave Flash version 8
Hent og installer her.

Forskning og rumrejser

Forskere kloden rundt observerer uden ophør verdensrummet for at løse universets mange gåder.

Godt hjulpet af instrumenter i kredsløb om Jorden, bemandede rummissioner og data fra sonder på vej til fjernere planeter lægger videnskabsfolkene et puslespil, som fortæller os om universets tilblivelse og mulighederne for liv andre steder.

Lær meget mere om rummet og rumfart. I samarbejde med www.videnskab.dk har JP Undervisning produceret et stort baggrundsmateriale med fakta- og temaartikler.
Læs mere

Der er is på Mars
og vand på Månen

Vand lader til at være udbredt i solsystemet. Meteornedslag på Mars har afsløret is lige under overfladen, og astronomerne har også fundet spor efter vandmolekyler på månestøvet.

Man skal ikke fjerne ret meget af det røde støv på Mars, før der dukker ren is op. Og det gælder åbenbart for store områder af den røde planet.

Ved hjælp af avancerede instrumenter har forskerne også observeret noget lignende på månen. Der er ikke tale om flydende vand, men om en ganske tynd film af vandmolekyler på månestøv og månesten.
Læs artiklen

Download gratis materiale
til undervisning om rummet

Til undervisningsforløbet "Rejsen til rummet" er udarbejdet et stort undervisningsmateriale med lærervejledning, konkrete anvisninger og opgaver. Det er gratis og kan downloades i en printvenlig udgave her.
Download undervisningsmateriale

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Bliv journalist for en dag

Du kan nu booke et besøg til din skoleklasse på 8738 3355 til skoleåret 2014-2015. Jyllands-Postens Mediarium er sjovt, men giver også stof til eftertanke.
Book her