Sitemap | Avanceret søgning |

Adrenalinsus

Da Galathea kom forbi Queenstown på New Zealand, var der gang i udfoldelserne. For eksempel her ved den smukt iscenesatte Kawarau-bro hvor flere mennesker hoppede ud med en elastik om benet.

Vis billedserie

Afsejlingen

Fredag den 11. august stod "Vædderen" til søs fra Amaliekajen i København. Se billederne fra afsejlingen.

Vis billedserie

Aftenleg i Qaqortoq

Hver aften mødes børnene i byen ved havnen for at lege. En sjov men farlig "legeplads" hvor der ikke er to dage, som er ens.

Vis billedserie

Ankomst til Hobart

Torsdag klokken lidt over otte om morgenen lokal tid lagde "Vædderen" til kaj i Tasmaniens hovedby Hobart efter en smuk indsejling.

Vis billedserie

Ankomst til New Zealand

"Vædderen" er efterhånden kommet langt væk fra Danmark. Nogenlunde så langt som man kan komme. På den anden side af Jorden er det danske skib sejlet i havn i Christchurch på New Zealands sydlige ø. Se de flotte billeder fra indsejlningen her.

Vis billedserie

Ankomst til Sydney

Søndag den 10. december passerede "Vædderen" Jørn Utzons verdenskendte operahus i Sydney. Efter 27.300 sømil er ekspeditionen halvvejs.

Vis billedserie

Antarktisk paradis

Antarktis er et af klodens mest uberørte områder, hvis man ser bort fra fiskene og pingvinerne, og passagererne på "Vædderen" tabte både næse og mund, da de så det enorme områdes overflødighedshorn af overdådig natur.

Vis billedserie

Antipode Øerne

Det lykkedes for Galathea 3-ekspeditionen at komme i land på Antipode Øerne lidt syd for New Zealand. Her ventede et hav af sæler, søelefanter, pingviner og papegøjer.

Vis billedserie

Australiens svigtede ansigt

For lidt over 200 år siden levede der cirka 750.000 aboriginere i Australien. De er landets oprindelige befolkning. I 1788 koloniserede englænderne kontinentet, og i dag er der cirka 460.000 aboriginere tilbage. Tilbage i et land hvor mulighederne for deres traditionelle levevis næsten er forsvundet.

Vis billedserie

Azorernes søer

Forskningsprojektet "Søers biologi" skal snart i gang på Tasmanien. Men projektet startede allerede på Azorerne. Galatheas fotograf forevigede forskernes arbejde med forholdene i søerne på de Portugisiske øer.

Vis billedserie

Badeferie

Lørdag eftermiddag sneg temperaturen sig op på 27 grader og badebassinet blev fundet frem.

Vis billedserie

Besætning udskiftes

En officiel parade på kajen i Sydney markerede besætnings- og chefskifte på "Vædderen". Det er nu Lars Hansen, der har ansvaret for at sejle skibet sikkert til København.

Vis billedserie

Biograf under stjernerne

Sun Pictures er verdens ældste udendørs biograf. Den er 90 år gammel og optræder i Guinness Rekordbog.

Vis billedserie

Boston

Universitetsbyen Boston byder på alt fra intimt bymiljø med masser af små cafeer og hyggelige restauranter til idyllisk råhygge i omegnen.

Vis billedserie

Byen på søen

I Ganvié bor omkring 30.000 mennesker på pælehuse i midten af en sø. Byen går helt tilbage til 1717 midt under slavehandlernes storhedsperiode.

Vis billedserie

Børnefondens arbejde

Børnefonden er en dansk organisation, som arbejder med sponsorskaber af fattige børn. Blandt andet arbejder de langt ude på landet i det fattige Yanfolila i det sydlige Mali.

Vis billedserie

Børneslaver i Benin

BØRNEfonden arbejder for at befri de udnyttede og ofte mishandlede børn, men det er mere end svært i et land med organiserede slavehandlere.

Vis billedserie

Celebration

Disney byggede for 10 år siden en hel by ved navn Celebration. Den er nu blevet kåret til Americas Dream Town 2007. Byen er bygget efter principperne i byudviklingsfilosofien New Urbanism, der handler om at planlægge byer til fodgængere frem for biler.

Vis billedserie

Chiles skærgård

På Galathea 3-ekspeditionens rejse fra Antarktis til Valparaiso i Chile, gennemsejler "Vædderen" en stor del af den chilenske skærgård.

Vis billedserie

Cricket

Horder af englændere. Oprørske australiere, og et trofæ med aske i. Australien lægger i disse uger græs til verdens ældste cricketopgør. Se fotograf Stine Larsens billeder.

Vis billedserie

Dassen Island

56 år efter den forrige Galathea-ekspedition tager Galathea 3 forbi den lille pingvin-ø nord for Cape Town. Tag med på besøg på Dassen Island.

Vis billedserie

De dødes by

Cementério General er Santiagos største kirkegård med 2,8 millioner indbyggere. De afdødes gravpladser afspejler den sociale baggrund, og man ser en klar opdeling mellem rig og fattig. Som i en by har kirkegården dels boulevarder, hvor de rige bor i luksuriøse million-mausoleer, dels baggårdskvarterer, hvor de fattige stuves sammen i små kasser på hylder eller i kældre.

Vis billedserie

De dødes vendinger

Ullerup og Ingemann følger opgravningen af en 25-årig død mand, som har været begravet i 2 år. Nu skal han føres hjem til sin fødeby.

Vis billedserie

De uundværlige kvinder

Eigil Bolt Sørensen på 65 år har sejlet hele verden rundt som matros.

Vis billedserie

Deception Island i Antarktis

Vulkanø i Antarktis som tidligere husede mange hvalfangerstationer. Nu er hvalfangerstationerne væk, og der er kun ruinerne tilbage. Til gengæld ligger her en spansk forskningsstation.

Vis billedserie

Den alsidige fanger

Arne Lange lever som fanger i den lille bygd Iliminaq. Men han er samtidig rørlægger, timelærer, altmuligmand og beværter for 200 turister om året.

Vis billedserie

Den røde sten

Ayers Rock er uden tvivl betagende, når den skifter farve i solnedgangen. Men ud over at være en gigantisk turistmagnet er den også de indfødte australieres allerhelligste område, og de frabeder sig, at turisterne træder på stenen.

Vis billedserie

Den store kamp

Erik Frausing fra Undervisningsministeriet ville nyde den køligere aftenluft på dækket med en snøre i vandet. Resultatet blev dog en del sved på panden.

Vis billedserie

Det kontrollerede vildnis

Barro Colorado er en ø midt i Panamakanalen, som siden 1923 har været en forskningsø. Øen er et mekka for forskere, fordi de her har adgang til en vild og naturlig regnskov, hvor de kan gennemføre de eksperimenter, de drømmer om, i fred og ro.

Vis billedserie

Dolkhalen - det fascinerende fortidsdyr

69 dolkhaler om bord på "Vædderen" er i gang med at blive undersøgt. Dette fascinerende dyr med blåt blod og 10 øjne har levet på Jorden i 420 millioner år og har gennemgået en fantastisk udvikling.

Vis billedserie

Duty free

Om bord på "Vædderen" findes en duty free shop med de mest basale fornødenheder.

Vis billedserie

Dykkertur på koralrevet

Anders Lund Madsen tog på dykkertur ved Great Barrier Reef. Desværre lidt for tæt på turistbyen Cains så revet var slidt, og der var ikke noget særligt imponerende over livet under overfladen.

Vis billedserie

Dyr på og omkring Galathea

På ekspeditionen jorden rundt møder "Vædderen" mange forskellige dyr. Nogle af dem beundres fra dækket, mens andre hives i land ved brug af net eller fra gummibåd.

Vis billedserie

Effekter fra Galathea 1 og 2

Nationalmuseets entografiske samling indeholder mange spændende effekter hjembragt fra Galathea 1 og 2. I modsætning til på den første Galathea Ekspedition, hvor indsamlingen i nogen grad var drevet af tilfældig opportunisme, var  indsamlingen af effekter på Galathea 2 blevet sat i system af antropologer, der med videnskabelig systematik indsamlede levn til eftertiden.

Vis billedserie

Elever i vandet

Ca. 5000 elever var med i den store konkurrence om pladser om bord på "Vædderen", og en weekend i juni dystede 20 finalister bl.a. på Søværnets grundskole i Auderød. Weekendens mange strabadser begyndte med  en tur i vandland.

Vis billedserie

Elskov på Valdivia

Santiagos hemmelige Hotel Valdivia har i tre generationer givet chilenerne erotiske oplevelser for livet - af den slags kirken ikke bryder sig om. E lskovshotellets værelser har forskellige temaer, bl.a. Fiji, Ægypten og Pop Art.

Vis billedserie

En dag ved kraterlagunen

Flere af Jyllands-Postens galathister brugte et par timer i det 30 grader varme vand, som fosser ned i naturens eget svømmebassin.

Vis billedserie

En usædvanlig middag

Nogle af "Vædderens" indbyggere tog over i kabyssen og inviterede til middag. Som tak for god forplejning undervejs bydes der på en 7 retters menu i chefens messe. Kokkene, bageren og skibschefen deltog.

Vis billedserie

Et isoleret paradis

Tahiti ligger midt ude i Stillehavet, hvor alting er dyrt, for alt skal sejles eller flyves derud. Til gengæld er det et fuldendt paradis.

Vis billedserie

Et koldt liv

Der findes 16 arter af isfisk, der lever i det iskolde vand omkring Antarktis, hvor vandtemperaturen sjældent er over 0 grader. Et forskerhold på Galathea 3-ekspeditionen ser på ekstreme fisk under ekstreme forhold.

Vis billedserie

Et roligt farvel

Selvom "Vædderens" rute gennem Salomonøerne blev diskuteret på grund af den politiske uro i hovedstaden Honiara, var det et særdeles fredeligt farvel, som ekspeditionen tog med ø-paradiset.

Vis billedserie

Fanbesøg hos naboerne

Stephanie McIntosh spiller rollen som den uvorne Sky Mangel i sæbeoperaen "Naboer", der havde 20-års jubilæum sidste år, og hver dag ses af 120 millioner seere verden over. Hvert år valfarter horder af fans til Global Studios i Melbourne for at få et glimt af stjernerne.

Vis billedserie

Fastelavn på "Vædderen"

Selv på Stillehavet ud for Perus kyst må traditionerne holdes i hævd. Dog kunne man ikke finde en tønde at slå løs på, så det blev i stedet lerdueskydning. Passagererne på "Vædderen" klædte sig ud, spiste fastelavnsboller og holdt fastelavn.

Vis billedserie

Fest

Tag med til fest på øen Nolsoy få kilometer fra Tórshavn.

Vis billedserie

Festlige begravelser

Paa Joe er kistemager og bor i Teshi i Ghanas hovedstad Accra. Han laver dog sjældent traditionelle kister, for i Ghana er en begravelse ikke automatisk lig med en trist affære.

Vis billedserie

Fisker som i Oldtiden

Huanchaco er en stille by ved Stillehavet med ti små gader og en lang tradition for fiskeri. Fiskerne i Huanchacos insisterer stadig på at sejle ude på Stillehavet i små sivmåde, og de ældste af dem var med til at bygge "Kontiki".

Vis billedserie

Fiskeri i Det Indiske Ocean

Det store net bliver kastet ud fra "Vædderens" agterdæk lidt efter kl. 21.00 søndag aften i håb om at finde nogle arter af fisk, der lever langt nede i oceanet. 

Vis billedserie

Fisketur i Cook Strædet

Forskere på "Vædderen" forsøger nu at blive klogere på immunsystemets oprindelse. Til det skal de bruge parasitter fra fisk, og derfor blev et par forskere sendt i gummibåden for at anskaffe forskningsmaterialet.

Vis billedserie

Flytterod på Vædderen

I Sydney skulle der læsses godt med forsyninger om bord til de næste fire måneders sejlads. Det er en logistisk udfordring, når 15 tons varer skal fra kajen til lastrummet på "Vædderen".

Vis billedserie

Fra havets dyb til laboratoriet

Følg med, når nogle af de første vandprøver tages og analyseres til forskningsprojektet om det globale kulstofkredsløb.

Vis billedserie

Fra Hundested til Grenå

Finalisterne skulle videre fra Søværnets grundskole i Auderød til Frederikshavn, og den tur foregik med patruljefartøjet "Lommen", som sejlede fra Hundested til Grenå.

Vis billedserie

Fra verdenshavene til Københavns kanaler

Carsten Nielsen har arbejdet som mangt og meget på en båd gennem sine mange år på havet. Nu er han los i København.

Vis billedserie

Fremtiden fældes

I det lille område ved Takwa i Ghana bliver der stadig drevet ulovlig tømmerdrift med katastrofale konsekvenser. Her er et indblik i det lille lokalsamfund.

Vis billedserie

Første fangst

Der var stor spænding da nettet blev hevet om bord for første gang på Galathea 3-ekspeditionen.

Vis billedserie

Fåreavl i fred og ro

Galathea har besøgt en fåreavlerfamilie med et liv langt fra storbyens hektiske hverdag.

Vis billedserie

Galapagos

Galapagos-øerne i Ecuador har et rigt dyreliv med arter, der kun findes dér, og de frygter endnu ikke mennesker, så man kan komme helt tæt på en kæmpeskildpadde som denne her. Samtidig er naturen forholdsvis uberørt og uspoleret.

Vis billedserie

Galathea efter mørkets frembrud

"Vædderen" summer af liv efter mørkets frembrud. Nogle opgaver kan kun løses om natten. Forskere bruger også de kølige aftener for at slippe for solens bagende stråler midt på dagen. Om bord på "Vædderen" er der altid nogen der er vågen og man kan altid finde et sted på skibet hvor der er liv.

Vis billedserie

Galathea holder jul i Salomonhavet

Vi fik en invitation fra høvdingen, og tog på julebesøg på Treasury Islands i Salomonhavet. Morgenavisen Jyllands-Postens Ole Juncker var som den eneste reporter med. Se hans billeder fra besøget.

Vis billedserie

Gammel søulk

Otto Andersen har mange minder fra de store have. Den gamle sømand bor tæt på vandet, men han er glad for, at han ikke er sømand i dag.

Vis billedserie

Greatest hits

Gennem den otte en halv måned lange rejse med Galathea Ekspeditionen til lands og vands er der blevet taget tusindvis af fotos. Fotos af opdagelser, oplevelser, forskning og fornøjelse. Med denne billedserie kan du komme et hurtigt smut rundt om Jorden og se nogle af fotografernes bedste billeder.

Vis billedserie

Gudstjeneste på Sankt Thomas

Frederikskirken i Charlotte Amalie er fyldt hver søndag, og der er folk i alle aldre og hudfarver. De fleste kender hinanden, og der bliver sunget med på salmerne, så taget nærmest løfter sig i den gamle kirke.

Vis billedserie

Guld i Grønland

Tag med fotograf Casper Dalhoff på besøg i guldminen i Nanulaq ved Nanortalik.

Vis billedserie

Havets firnurlige skabninger

I nogle dage har "Vædderen" været på dybt vand, men i dag viser ekkoloddet kun 60 meter. Der er derfor mulighed for at tage bundprøver. Efter "Vædderen" slæbes et trekantsnet, der samler prøver fra revet under Galathea 3.

Vis billedserie

Havslanger

Arne Redsted Rasmussen har været i nærkontakt med mange havslanger på sine tidligere ture til Stillehavet og Det Indiske Ocean, hvor hovedparten af dem lever. I forbindelse med Galathea 3-ekspeditionen får han chancen for at bringe flere eksemplarer med hjem.

Vis billedserie

Hedebølge

"Vædderen" har nu i længere tid befundet sig nord for Australien. Her kan det blive over 40 grader varmt, og ude på det blanke hav indretter besætningen ombord på den store metalbåd sig efter varmen.

Vis billedserie

Hvad Salomonhavet gemte

Martin Macnaughton rejser rundt i verden og fotograferer dyr under vandet. Denne fotoserie fra Galathea 3 er af dyr, der er blevet hevet op i trawlet på agterdækket.

Vis billedserie

Hvalerne lever

Intet sted på kloden findes der så mange hvaler som ved Antarktis, og "Vædderen" nærmest svømmer i hvaler. Et Galathea-projekt skal optage lyd fra hvalerne, og de seneste dage har forskerne observeret alt fra små delfiner til store bardehvaler.

Vis billedserie

Hvalernes liv og død

På Woods Hole Oceanographic Institution syd for Boston kan man som hvalforsker arbejde med noget af det mest avancerede lydudstyr til bl.a. at kortlægge hvalernes vandring, men der forskes også i, hvad hvalernes største dødstrussel er.

Vis billedserie

Hverdag i Qaqortoq

Galathea-fotografen Casper Dalhoff mellemlandede med helikopter i Qaqortoq - Julianehåb. Se hans fotografiske postkort fra et par timers hverdagsophold i den sydgrønlandske by.

Vis billedserie

Hverdag på "Vædderen"

Efter afsejlingen fra Perth har hverdagen til søs indfundet sig på skibet. Der er dog lidt fritid for nogle, inden næste destination nås.

Vis billedserie

I dok

"Vædderen"  gik mandag morgen i dok på Rosenberg Værft i Stavanger for at få udbedret en fejl på propellersystemet .

Vis billedserie

Indblik i forskningen

Forskerne om bord på Galathea-ekspeditionen bruger det meste af deres døgn i deres laboratorie-containere. Vi var en tur rundt for at se, hvordan forskerne arbejder.

Vis billedserie

Inden for murene

Australiens oprindelige befolkning er stærkt overrepræsenteret i landets fængsler, og mange aboriginere kommer igen og igen. Her kan du få et kig med inden for murene ved et af fængslerne i den australske ørken.

Vis billedserie

Indsejling til Cape Town

I stor kontrast til den drivvåde gråvejrsdag for 56 år siden, hvor fregatten "Galathea" stævnede ind mod et på mange måder anderledes Cape Town, sejlede "Vædderen" ind mod havnen badet i sol.

Vis billedserie

Indtryk fra Madagaskar

Den store ø byder på mange eksotiske oplevelser og har potentiale til at udvikle sig til en turistmagnet.

Vis billedserie

Indtryk fra New Zealand

Efter cirka fire døgns besøg har "Vædderen" forladt New Zealand for koldere egne sydpå. Det har været et besøg rigt på indtryk fra et land med en enestående natur.

Vis billedserie

Inuit Lege

Deltagerne dyster i 11 forskellige discipliner ved Inuit Lege i Ilulissat i Grønland. Se fotograf Casper Dalhoffs billeder fra en træningsaften.

Vis billedserie

Isbjerge forude

"Vædderen" sejler igennem koldere og koldere vand for tiden og befinder sig nu i det sydlige Stillehav. Her er det med at holde øje med radaren, for havet er fyldt med isbjerge.

Vis billedserie

Isbjerge i varmen

Kæmpestore isbjerge ved Ilulissat er ved at smelte. Se de flotte billeder fra isfjorden, hvor den nordlige halvkugles mest produktive isbræ falder fra hinanden.

Vis billedserie

Jagten efter ingefær

Tropebotaniker Axel Dalberg Poulsen deltager i Galathea 3-ekspeditionen med et landbaseret projekt, "Ingefær på tropiske øer". I sin søgen efter vilde ingefær har han fundet fem ubeskrevne arter i et bjergområde på Ny Guinea.

Vis billedserie

Jagten fortsætter

Under en tidligere jagt på havslanger knækkede forskernes net, og de blev nødsaget til at bruge hænderne i stedet. Nu har de fået nyt net og er klar til at indfange flere giftige slanger.

Vis billedserie

Jagten på havslangerne

Nord for Australien er der heftig natteaktivitet på havet, og når "Vædderen" tænder sine lygter tiltrækkes både havskildpadder, store fisk og hajer. Men det er de giftige havslanger, som forskerne er på spring efter.

Vis billedserie

Jagten på penicillinens afløser

Et af projekterne på Galathea 3 går ud på at finde bakterier, som kan slå andre bakterier ihjel.

Vis billedserie

Jesus og Djævelen

Peru er et land med mange religioner. Landets officielle religion er katolicisme, men skal det gå rigtig hårdt for sig, kan man også få hjælp fra Djævelen.

Vis billedserie

Juleaften

Både julemanden, pakkerne og gudstjenesten fandt vej til et sted mellem Salomonøerne og Papua Ny Guinea, hvor ekspeditionen fejrer jul i dampende varme.

Vis billedserie

Julepynt

Akkurat efter midnat den 1. december blev der pyntet op til jul om bord på "Vædderen". Julehyggen skal ikke gå tabt i trekantsskrab og havbundsboringer. Det har Tilde sørget for. Hun forsøger at snige julen ind i ly af nattens mørke.

Vis billedserie

Kakadu National Park

Den store australske nationalpark ligger i Northern Territory og er udpeget til at komme på World Heritage Lists globale kulturarvsliste. Her lever et rigt dyreliv lige fra mindre kakaduer til pelikaner og store krokodiller.

Vis billedserie

Kamelsafari

Mange af de forskellige kamelfarme rundt omkring i Australien tilbyder rideture ud i ødemarken. Det betyder aftensmad om et blussende bål efter dagens søgang på en vuggende kamel.

Vis billedserie

Kanonen er ladt

Da geologer på "Vædderen" forsøgte at påvise australske kalkbankers lighed med de langt ældre banker under danske farvande, kom luftkanonen for alvor i brug. Ikke mindre end 24.000 brag blev fyret af sted under vandet.

Vis billedserie

Kaos og Krishna

Perus stressende og kaotiske dagligdag får folk til at søge til landets Hare Krishna-bevægelse. Fotograf Niels Hougaard var med og dokumenterede det lille samfunds livsstil.

Vis billedserie

Key West

Den lille paradisø for enden af USA og Florida Keys har ofret sit særpræg til masseturismen. Men går man væk fra hovedgaderne og ser sig godt omkring, er det stadig muligt at finde de lokale fristeder.

Vis billedserie

Konstant fest i Puno

I Andesbyen Puno og omegn holdes der omkring 300 traditionelle festivaler om året, og mange af dem strækker sig over dage og uger. Da Galathea Ekspeditionens udsendte var på besøg, blev der festet til ære for Jomfru Maria.

Vis billedserie

Kranieøen

Øen ligner, som så mange andre øer i Salomonhavet, det rene paradis, men som navnet antyder, er dens historie alt andet end hyggelig.

Vis billedserie

Kronprins Frederik om bord på "Vædderen"

Søndag den 4. marts kl. 13.30 hentede "Vædderens" gummibåd kronprins Frederik fra Puerto Ayora på Galapagosøen Santa Cruz ud til ekspeditionsskibet, der ligger for anker i Academy Bay ud for Puerto Ayora.

Vis billedserie

Landbrug uden støtte

I 1985 fjernede reformer de offentlige tilskud til landbruget i New Zealand. Det har betydet effektivisering og en endnu bedre forretning, mens kødbjergene og lagrene af mælkepulver er væk.

Vis billedserie

Lemur-leg i skoven

Lemurer er en form for halvaber og lever med enkelte undtagelser kun på Madagaskar.

Vis billedserie

Livet ved kanalen

Ved byen Tamatave på Madagaskar ligger Canal des Pangalanes. Et smart udtænkt kanalsystem fra 1901, som ikke bliver vedligeholdt og derfor er ved at sande til.

Vis billedserie

Læserne så "Vædderen" på Azorerne

To læsere, Svend Hjermitslev og Flemming Nitscke, var hurtigt fremme med kameraet, da de stødte på "Vædderen" på Azorerne fra henholdsvis land og luften.

Vis billedserie

Malis guldgravere

Bufala i det sydlige Mali er Afrikas svar på det amerikanske Klondike. Her raser guldfeberen med dertilhørende elendige boligforhold, løse rygter og de mange tilrejsende lykkeriddere - mænd som kvinder.

Vis billedserie

Mikrolån til kvinder

Leah Mcbey kæmper på niende år for ligestilling i lokalpolitik og for kvinder i byen Dunedin. Hun har kopieret en ide fra Bangladesh om mikrolån, som endte med at modtage Nobels Fredspris, for den ide viser sig også særdeles brugbar i det new zealandske velfærdssamfund.

Vis billedserie

Mount Washington

Ægteparret Tony og Nancy købte et stykke jord i bakkerne uden for den lille by Frederiksted på St. Croix i 1983. Egentlig skulle jorden sælges, men så fandt de ruinerne af en gammel plantage, som alle havde glemt eksisterede. I dag er Mount Washington sat i stand, og husets møblement stammer fra dansketiden.

Vis billedserie

Myggeøen

Ile de la Réunion er en perfekt ferieø med mange muligheder - men den har også været ramt af den myggeoverførte epidemi chikungunya.

Vis billedserie

Natfiskeri ud for Antofagasta

Det blev ikke en helt normal fangst, da passagererne på "Vædderen" fiskede om natten ud for Antofagasta. Fangsten bestod af store blæksprutter og temmelig mange makreller.

Vis billedserie

Ned kom den!

I forbindelse med forsknings-
projektet om kulstofkredsløbet
sænker forskerne en Triaxus i vandet.

Vis billedserie

Nytårsaften

Galathea Ekspeditionen fejrede årsskiftet på den anden side af kloden - mellem Salomonøerne og New Zealand.

Vis billedserie

Når kærligheden sejrer

Rodger Mangai er en af de få fuldblods maorier, der er tilbage i New Zealand. Han har brudt med traditionerne og giftet sig med Ruth, som er europæer. Se billeder fra deres liv her.

Vis billedserie

Onsdag eftermiddag

Galathister keder sig aldrig. Dagen igennem er der masser af liv om bord, når arbejds- og fritidsaktiviteter fylder skibet. Følg en almindelig onsdag eftermiddag på dækket.

Vis billedserie

Opaljægerne i Australien

Lykkeriddere fra hele verden er ramt af opalfeberen i Australiens største opalmineby Cooper Peedy. Se fotograf Stine Larsens billeder fra byen.

Vis billedserie

Opdagelsen

Arne Redsted Rasmussen opdager en ny havslange-art, efter at han har siddet på Australiens naturhistoriske museum og undret sig. Hermed skaber forskeren nu klarhed over tidligere forvirrende resultater.

Vis billedserie

Optur i Lima

I Perus hovedstad Lima ligger fornemme, men forsømte og forfaldne, spanske bygninger side om side med ruiner fra hedegangne civilisationer. Nu genskabes den gamle hovedstad imidlertid langsomt.

Vis billedserie

Palmer Station

Galathea 3-ekspeditionen besøger Palmer Station, der ligger smukt mellem de antarktiske gletsjere. Den amerikanske forskningsstation har specialiseret sig i forskning i marineøkologi, effekten af det tynde ozonlag over Antarktis samt i klimaforandringer.

Vis billedserie

Pingviner by night

Samtlige 101 mand om bord på "Vædderen" fik fredag aften en tur i byen med dyr i kjole og hvidt.

Vis billedserie

Polardåb på "Vædderen"

Det er gammel tradition, at man skal døbes, første gang man krydser Sydpolarcirklen. For besætningen på "Vædderen" gjaldt det for ikke mindre end alle, der skulle dyppe hovedet ned i en stor balje med vand og isklumper. 

Vis billedserie

Politiske forhåbninger

I Benin er der næsten ingen kvindelige politikere, men det skal der gøres noget ved. Det mener både Danida og mange kvinder i landet.

Vis billedserie

Ponta Delgada

På havnen i Ponta Delgada kunne det ses på bølgerne fra Atlanterhavet, at orkanen Gordon passerede Azorerne onsdag morgen.

Vis billedserie

Pukkelhvaler i Guineabugten

De tre piger på projektet om lyd i oceanerne fik optagelser af pukkelhvaler i Guineabugten. Det er meget usædvanligt at se pukkelhvaler ved Afrika på denne årstid, og nu har de fået optagelser af hvalernes kommunikation.

Vis billedserie

På besøg i Verde Sumaco

I 2004 indgik Randers Regnskov et samarbejde med en indianerstamme i området Verde Sumaco i Ecuador. Aftalen går ud på, at Randers Regnskov støtter børnenes skolegang, mod at stammen lover at holde olieselskaber, plantagefirmaer og krybskytter ude af området. Se billederne fra et besøg i Verde Sumaco.

Vis billedserie

På djævlevisit

Brødrene Madsen er tilbage på "Vædderen". I et nyt land med mange sære og specielle dyr. Her er Anders og Peter gået på opdagelse i et reservat på Tasmanien for at se nærmere på det lokale dyreliv.

Vis billedserie

På sightseeing i Ponta Delgada

Fotograf Lærke Morell tog sit kamera med sig rundt i Ponta Delgada på San Miguel og fangede en række fine motiver fra byen - både i dagslys og i mørke.

Vis billedserie

På vej gennem Panamakanalen

"Vædderen" indledte søndag ved 18-tiden lokal tid turen gennem den 81 kilometer lange Panamakanal. Fotograferne Niels Hougaard og Esben Nielsen er med fra henholdsvis land og vand.

Vis billedserie

Rap til en sølvplade

Rapperen Maasi har fået grønlænderne til at tale om de problemer, som gør ondt. Nu bliver han stoppet på gaden af unge autografjægere.

Vis billedserie

Revet omkring Treasury Islands

Tag med fotograf Ole Juncker på snorkeltur ved Treasury Islands i Salomonhavet. Forsker Jan Christensen leder efter snegle, østers og krabber, som skal undersøges for at give et bud på hvor forurenede verdenshavene er.

Vis billedserie

Roadkills

Australien er et kæmpe land med relativt få veje. De snor sig til gengæld ofte igennem naturen og flere steder uden hastighedsbegrænsninger, hvilket resulterer i mange dræbte dyr i vejsiden.

Vis billedserie

Roadtrip

Som den næststørste by i Mozambique er havnebyen Beira en central adgang til havet. Også for nabolandene Zimbabwe og Malawi via den lange såkaldte Beira-korridor. En strækning med drabelige historier om langturschauffører, bordeller, aids og småkriminelle alfonser.

Vis billedserie

Salut for prinsessen

Tre brag og et telegram afgik søndag fra "Vædderen" som hilsen til Danmarks nye prinsesse.

Vis billedserie

San Pedro de Atacama

Byen San Pedro ligger fem timers kørsel fra Chiles Stillehavskyst inde i ørkenen Atacama. Solen er hed og skarp, så om dagen gemmer byens 4730 indbyggere sig i deres lerhuse og i skyggen fra træerne. Fotografen Niels Hougaard har taget nogle sort-hvid-billeder af ørkenbyens folk og magi.

Vis billedserie

Sangfuglens landsby

Tene Sidibé bor i den lille landsby Karatou i det sydlige Mali.

Vis billedserie

Sedimentfælder

På turen fra Perth til Hobart samles der bundprøver. Indsamlingen af prøver foregår bl.a. i sedimentfælder.

Vis billedserie

Seismik

Galathea Ekspeditionens hold af geologer tager bundprøver og graver i mudder i Det caraibiske Hav. For at forstå nutiden og gisne om fremtiden, er de nødt til at undersøge fortiden.

Vis billedserie

Seismik

De detaljerede billeder af kalkbankerne ved Great Australian Bight er i følge geologerne ganske enestående. Billeder bruges bla. til at bestemme helt præcise positioner for bundprøvetagning. 

Vis billedserie

Sejltur gennem Panamakanalen

Selv om den 80 kilometer lange sejltur gennem kanalen er en dyr fornøjelse, møder man en natur med frodig regnskov, palmer, sandstrande og små øer, og så er det dyre ved fornøjelsen hurtigt glemt. Landgalathisterne har mødt nogle af sejlerne.

Vis billedserie

Skelettet i baghaven

Arkæologer fra Aarhus Universitet har gjort, hvad de selv betegner som et sensationelt fund på den lille stillehavsø Mbuke i Papua New Guinea nord for Australien.

Vis billedserie

Slaveøen Gorée

Et af de gamle knudepunkter for slavehandlen i Vestafrika er i dag blevet en blomstrende turistattraktion.

Vis billedserie

Smukke strande og minder om slaveriet

For en dansker er det med blandede følelser, man besøger de gamle sukkerplantager på Sankt John, den mindste af Jomfruøerne. På den ene side sætter ruinerne og den smukke udsigt gang i de naive, romantiske tanker, og på den anden side pirker den dårlige samvittighed i forestillingerne, når man tænker på de historiske realiteter.

Vis billedserie

Småt brændbart på "Vædderen"

Efter flere uger til søs kan affald fra de omkring 100 ombordværende godt hobe sig op. Derfor bliver alt brandbart affald omdannet til røg.

Vis billedserie

Sociale skel på St. Croix

De Vestindiske Øer er et miks af rige og fattige, sorte, hvide og
farvede. Nogle giver de hvide skylden for al elendighed; andre mener, det er folks egen skyld.

Vis billedserie

St. Helena - slavernes ø

På øen St. Helena ud for South Carolinas kyst kan man opleve den afro-amerikanske gullah-kultur i al sin stilfærdighed og stolthed. Øens jord er i århundreder blevet dyrket af sorte hænder, først af de afrikanske slaver, siden af deres efterkommere. St. Helenas indbyggere er stolte af deres rødder, og de vil fortælle deres historie, så længe der er nogen, der vil lytte.

Vis billedserie

Stemninger på Nordatlanten

Hængsler, håndtag, og haner. Dunke og dimser. Fotograf Peter Pedersen har brugt en søndag eftermiddag på at gå rundt på "Vædderen" og tage billeder af alt det, som også er på skibet, men som man ikke tildeler opmærksomhed. Før nu, i hvert fald, for der er kommet nogle fine stemningsbilleder ud af det.

Vis billedserie

Store Galathea Dag

Langs et uberørt rev ved Great Barrier Reef svømmer galathisterne tæt op ad hajer og rokker, mens forskere graver sand op fra en jomfruelig ø. Og Slange-Arne fanger flere giftige krapyler.

Vis billedserie

Strandet på en øde ø

En snes deltagere i Galathea Ekspeditionen tilbragte søndagen strandet på den øde atol Imperieuse vest for Australien efter et pludseligt lavvande.

Vis billedserie

Sult i USA

Hvert år er 25 mio. amerikanere nødt til at tage imod mad fra velgørende organisationer, fordi de ikke selv har råd til de mest basale nødvendigheder. Galathea Ekspeditionen har mødt den 41-årige enlige mor Lisa Douglas fra Raleigh, North Carolina, som hver måned må stå i kø til det lokale fødevarelager for at få en kasse mad.

Vis billedserie

Søers biologi

Forskningsprojektet "Søers biologi" undersøger biodiversiteten og biologiske samspil i søer beliggende i forskellige klimazoner og med forskellig artsrigdom. Her viser de nogle af deres metoder. 

Vis billedserie

Søprøven

I slutningen af juni stævnede "Vædderen" ud fra Skagen for første gang efter de omfattende ombygninger.

Vis billedserie

Søren Superfisker

Efter næsten to ugers trøstesløs fiskeri uden en eneste anstændig fisk på hverken krog, langline eller i fiskenet lykkedes det for "Vædderens" superfisker, Søren Seneca Nielsen, at få en rigtig fisk halet indenbords.

Vis billedserie

Søværnets brand- og havariskole

Fra flådestationen i Frederikshavn gik turen til Søværnets brand- og havariskole i Hvims, hvor finalisterne bogstavelig talt måtte gå gennem ild og vand for at klare søndagens program.

Vis billedserie

Sårede soldaters bataljon

På marinebasen i North Carolina har en gruppe soldater etableret en bataljon for sårede soldater, "Wounded Warrior Bataljon", hvor de kan få hjælp af hinanden til at komme videre efter krigen i Irak.

Vis billedserie

Taquile

På grænsen mellem Bolivia og Peru i Titicacasøen ligger øen Taquile ca. fire km over havets overflade. Øens 2.000 indbyggere er inkaernes nærmeste efterkommere, og de lever primitivt og efter oldgamle skikke, der går ud på at fordele øens indkomster ligeligt.

Vis billedserie

Tid til en dukkert

På varme breddegrader som øst for Australien er det en kærkommen nydelse, når der gives tilladelse til at springe fra borde.

Vis billedserie

Tiggerbørn i Dakar

Mange talibé-børn i Senegal bor hos en heksedoktor. En såkaldt marabu. Her kan du få et kig med ind hos marabuen Ababacar Amadou Deme.

Vis billedserie

Torsdags-træt

Anders Lund Madsen har været på besøg på Torsdagsøen i det nordligste Australien. Her viser han rundt i sine indtryk, som han dog ikke fandt alt for farverige.

Vis billedserie

Tórshavn by night

Se Lars Krabbes billedserie om natteliv i den færøske hovedstad, som "Vædderen" besøgte torsdag.

Vis billedserie

Truet på livet

Flere arters eksistens er truet på New Zealand. Importerede dyr som hunde, rotter, katte og fritter udgør truslen, og naturparker kæmper en indædt kamp mod tiden.

Vis billedserie

Tur til forberedelse

I august og september 2006 var fire forskere på en forberedelsestur til Bellona i Salomonøerne. De skulle udføre nogle indledende undersøgelser til deres forskningsprojekt på Galathea 3, som blandt andet kigger på, om små øsamfund i Stillehavet står foran et truende sammenbrud?

Vis billedserie

U.S. Virgin Islands

Der er lidt for enhver smag på St. Thomas og St. Jan. Shopping, historie og natur, men man må indstille sig på at dele oplevelserne med alle de andre turister.

Vis billedserie

Under pres

Velfærdssamfundet på New Zealand er strukket til det yderste, og flere og flere falder igennem og lander på gaden til et liv som tigger. Tre ud af ti børn i New Zealand lever i dag i fattigdom.

Vis billedserie

Velkommen hjem

Efter 258 dage væk hjemmefra er "Vædderen" tilbage i Danmark. Det danske ekspeditionsskib har tilbagelagt 97.389 kilometer og besøgt territorierne for 23 forskellige lande, ligesom skibet har krydset 7 verdenshave med sine 48 forskellige forskningsprojekter.

Vis billedserie

Verde Sumaco

I Ecuadors Amazonasjungle er 81 ud af 83 små indianske samfund invaderet af olieselskaber, som har ødelagt og forurenet regnskovsjunglen. Galathea Ekspeditionen har besøgt et af de indianske samfund, der har stået imod. Det hedder Verde Sumaco.

Vis billedserie

Virkelighedens Robinson Crusoe

En myte i det aller nordligste Australien fortæller om en dansk eneboer på en øde ø. I den snævre passage mellem Australien og Papa Ny Guinea ligger Torsdagsøen, og hvis myten taler sandt, boede en dansk sømand der i 35 år. Helt alene.

Vis billedserie

Voodoo-shopping

Flertallet af Togos befolkning dyrker den særlige voodoo-magi. På et fetich-marked i Vogan nord for Togos hovedstad Lomé kan man købe alle de særlige ingredienser, som er nødvendige til at dyrke religionen.

Vis billedserie

Vulkanfolket

På øen Ile de la Réunion bor nogle hundrede mennesker isoleret på bunden af en vulkan. Der er ingen forurening, og de kender allesammen hinanden, men både turisthelikoptere og fly kredser over idyllen.

Vis billedserie

''Vædderen'' bygges om

Inspektionsskibet "Vædderen" bygges i løbet af foråret om til ekspeditionsskib på Karstensens skibsværft i Skagen. Følg forvandlingen her.

Vis billedserie

Vægmalerier

 I havne rundt omkring i verden findes der vægge eller moler, som bærer "fingeraftryk" fra de skibe, der har besøgt stedet. Besætningen om bord på "Vædderen" vidste, at Ponta Delgada var et af de steder. Dæksmændene Barry Richards og Lasse Kirk snakkede om, at det kunne være sjovt, at lave en for Galathea 3-ekspeditionens besøg på San Miguel, og de slog sig sammen med billedkunstner Morten Schelde.

Vis billedserie

Ækvatordåb

Det danske ekspeditionsskib passerede natten til søndag Ækvator. Traditionen tro blev alle "kaglerne" døbt.

Vis billedserie

Ækvatordåb på "Vædderen"

Det er anden gang, der holdes ækvatordåb under Galathea Ekspeditionen - første gang var i oktober. Mediefolk, besætningsmedlemmer og forskere, der endnu ikke har krydset ækvator, døbes af skibspræsten under den traditionelle ækvatordåb. Navnene har maritimt præg: "Vædderen" kan således nu mønstre ombordværende med navne som Chippendale Shark, den Flinke Flynder og Døsig Dyndspringer.

Vis billedserie

Økologisk bomuld

Flere og flere bønder i Mali begynder at producere økologisk bomuld i stedet for den traditionelle sort. Få her et kig med ind i bomuldsmarkerne.

Vis billedserie

Ålefangst

Om bord på "Vædderen" gennemtrevler åleforskerne Sargassohavet for at kunne opklare nogle af ålens mange mysterier. Omkring et par hundrede af de bittesmå ålelarver er kommet i nettet og i forskernes hænder.

Vis billedserie

257 logbøger

Under Galathea Ekspeditionen skrev Morgenavisen Jyllands-Postens deltagere hver dag en logbog om hverdagen derude. Læs samlingen på 257 logbøger fra eventyret.
Læs mere

Beretninger fra Galathea

Morgenavisen Jyllands-Posten, som tog initiativ til ekspeditionen og udviklede ideen, havde det største mediehold med på ekspeditionen. Her er reporternes hundreder af artikler fra de 257 døgn.
Læs mere

Forskere på ekspedition

Under hele ekspeditionen berettede Morgenavisen Jyllands-Postens reportere i avisen og her på galathea.nu om forskningen og forskerne. Her er alle disse artikler med billeder samlet.
Læs mere

Ny DVD om Galathea 3

"Jorden rundt på 80 minutter med Galathea 3" er dokumentarfilmen om ekspeditionen, som på 257 døgn bragte "Vædderen" til klodens fjerneste afkroge. Filmen fortæller historien om de mange forventningsfulde videnskabsfolk, hverdagen på "Vædderen" og mødet med eventyret i det fremmede.
Køb DVD her

Nye resultater klar

Nu er de første forskningsresultater klar, og vi har besøgt en lang række af Galathea-forskerne. Besøgene er udgangspunkt for et nyt undervisningsmateriale, der åbner mulighed for at inddrage forskningsresultaterne aktivt i undervisningen.
Læs mere

Weblogs fra ekspeditionen

En lang række deltagere - fra Søværnets besætning, forskere og formidlere til undervisningsministeren - førte dagbog undervejs.
Læs mere