Sitemap | Avanceret søgning |

Arktisk turisme

Turisterne er begyndt at komme til arktisk Canada for at jage moskusokser, fiske store arktiske laks eller nyde kulden og isen ombord på et af de mange krydstogtskibe.

Vis billedserie

Arktiske fugle

Arktis er om sommeren et gigantisk spisekammer for både stand- og trækfugle. Vil man opleve dem, kan man enten vandre en tur på tundraen eller sejle en tur ud på vandet. Men hold godt øje med isbjørnene. De er der, og de er ikke at spøge med.

Vis billedserie

Blod på fingrene

I Igloolik et godt stykke nord for polarcirklen i arktisk Canada er det den naturligste ting at dræbe vilde dyr.

Vis billedserie

De nuttede dyr

Netop i Arktis, hvor Arctic Explorer rejser rundt, myldrer det med nuttede dyr. Explorerholdet har de seneste dage - med stor begejstring - spottet en række af de mest nuttede Disney-dyr.

Vis billedserie

Deltagerne på 5. Thuleekspedition

Seks danskere og fem grønlændere deltog i ekspeditionens første år, hvor ekspeditionen havde fast base på 'Danskeøen' i Hudsonbugten. Knud Rasmussen og to grønlændere, Arnarulunnguaq og Miteq, rejste alene videre mod Sibirien sammen med fotograf Leo Hansen.

Vis billedserie

Dempster Highway

Dempster er den ene af blot to hovedveje i Nordamerika, der passerer Polarcirklen. Udover brune grizzly bjørne myldrer det langs med Dempster Highway med rensdyr, elge, moskusokser, falke, ørne og ulve, ligesom det er muligt at se bævere, hvis man altså er heldig.

Vis billedserie

Detaljer fra Thulebasen

Tag med på en tur i selskab med fotograf Casper Dalhoff, der stiller ind på detaljerne på Thule Air Base. Basearkitekturen er ikke specielt køn, men byggeriet er solidt. De gamle barakker fra 1950'erne holder endnu.

Vis billedserie

Ekspeditionsliv

5. Thuleekspedition var godt tre år om at tilbagelægge turen fra Danmark til Sibirien. Undervejs boede deltagerne under meget forskellige forhold de steder, som de besøgte. Både årstidernes skiften, geografien og de lokale traditioner prægede livet.

Vis billedserie

Folk i Alaska er ikke i tvivl

Olieindustrien i Alaska er blevet et centralt emne i den amerikanske valgkamp. Mens John McCain og hans vicepræsidentkandidat Sarah Palin vil sætte fart i pumperne, er Barack Obama skeptisk. Folk i Alaska er derimod ikke i tvivl.

Vis billedserie

Guldfeber i Alaska

I Nome i Alaska lever eventyret stadig. Her kan det store guldfund fortsat ramme enhver - sort eller hvid, ung eller gammel - der forsøger sig med en skovl, en bakke og et vaskebræt.

Vis billedserie

Hvalforskerlejren

En amerikansk hvalspecialist og fem lokale fangere har tilbragt de seneste tre uger i denne øde lejr, ca. 100 km nord for Qaanaaq, på udkig efter narhvaler, der skal mærkes.

Vis billedserie

I den arktiske ødemark

Arctic Explorer kører ud i den canadiske ødemark på firehjulet motorcykel. Mere off road kan det ikke blive.

Vis billedserie

I Palins og Guds eget land

Eufori på størrelse med et amerikansk ishockeymesterskab ramte den lille by Wasilla i Alaska, da John McCain præsenterede Sarah Palin som sin vicepræsidentkandidat.

Vis billedserie

Inuitter skal ikke i fængsel

Myndighederne i Iqaluit har for længst erkendt, at fængselsophold ikke kan hjælpe voldelige inuitter på rette vej. De tilbyder i stedet kriminelle med en dom på under to års fængsel andre muligheder.

Vis billedserie

Iqaluit

Krystalkuglen stråler ikke af optimisme i Nunavuts hovedstad med kun knap 5.000 indbyggere, hvor hovedparten er inuitter. Den nærmest eksplosive økonomiske udvikling i arktisk Canada er indtil nu gået uden om områdets oprindelige befolkning.

Vis billedserie

Iskrigere i ørkenkrig

USA's engagement i Irak og Afghanistan påvirker også de yderste områder i Alaska. Udenrigspolitik er et af temaerne op til præsidentvalget i november.

Vis billedserie

Kivalina

Kivalina er en charmerende lille landsby i det yderste hjørne af USA, placeret helt ud til Beringshavet på en smal ø bestående af sand og grus. Landsbyen er ved at blive ædt af havet og skal flyttes i sikkerhed, hvis man skal undgå en katastrofe.

Vis billedserie

Knud Rasmussens eskimoer

Knud Rasmussen og hans 5. Thuleekspedition ankom til Point Barrow den 23. maj 1924, og danskeren var begejstret for at komme til den første by på rejsen, siden han i 1921 forlod Nuuk. I dag er Barrow en ret velfungerende by med en ramponeret facade.

Vis billedserie

Kulturkamp i ødemarken

Det berømte Mackenzie-floddelta har i århundreder været stedet, hvor inuitter, indianere og hvide pelsjægere mødtes. For at handle, bytte skind - eller slå hinanden ihjel.

Vis billedserie

Livet leves på stranden

Om sommeren lever inuitterne på stranden. De er der ikke hele tiden - det er det trods alt for koldt til. Men alle holder øje med, hvad der sker. Hvem tager ud på jagt? Hvem kommer tilbage? Og ikke mindst hvad bliver der skudt? 

Vis billedserie

Livet omkring Thule/Qaanaaq

Det Thule, som Knud Rasmussen grundlagde, er i dag forladt, fordi området bruges af USA som militær base. Beboerne i Thule blev flyttet til Qaanaaq ca 100 kilometer længere nordpå. Her leves livet, som det fremgår af billederne, i et roligt tempo.

Vis billedserie

Lokal kultur og traditioner

Formålet med 5. Thuleekspedition var at undersøge det, man dengang omtalte som "eskimokulturens oprindelse og at påvise de fællestræk, der forbandt de mange eskimosamfund langs de arktiske kyster" - fra Grønland til Stillehavet.

Vis billedserie

På fisketur

Da vi ankommer til fiskepladsen Iqalukmeut, er den tom. For blot to uger siden opholdt der sig omkring 100 inuitter på pladsen, og i løbet af en weekend fangede de omkring 50-60 store fisk hver.

Vis billedserie

På hvaljagt

Jagten er i gang. Rygtet om hvaler i farvandet breder sig lynhurtigt i Resolute. Nøjagtigt som i alle andre inuitbyer ved polarcirklen griber fangerne til harpuner og rifler, og normallivet stilles på standby.

Vis billedserie

På jagt

Undervejs på 5. Thuleekspedition gik deltagerne på jagt. En hval eller en isbjørn kunne strække forsyningerne længe - og så var jagten og jagtmetoderne også en del af den kultur, som ekspeditionen drog ud for at studere.

Vis billedserie

Religioner

At dømme efter antallet af kirker er inuitterne i Canada meget religiøse. Cambridge Bay har hele fem kirker, selv om kun de tre umiddelbart ser ud til at være aktive. Den anglikanske og den katolske, stiftet af de første missionærer, og pinsemissionen, der har stor succes med at skaffe proselytter i de arktiske småsamfund.

Vis billedserie

Rensdyrfolket på tundraen

Ni tidszoner øst for Moskva har Arctic Explorer fundet rensdyrfolket tjuktjerne. Et nomadefolk, der lever som for hundrede år siden. Både rensdyrenes og menneskenes sjæle vandrer i et evigt kredsløb.

Vis billedserie

Sommerglæder for slædehunde

Kiutikab Petersens 13 hunde står bundet tæt ved vandet. Det har de gjort siden juni, da Kiutikab Petersen satte slæden på oversomring, og det vil de blive ved med ind til oktober, når havet omkring Qaanaaq fryser til.

Vis billedserie

Tjukotka

Når man ankommer fra Nome i Alaska i USA til Anadyr i Tjukotka i det fjerneste hjørne af Rusland, får man et chok: Det er som at komme fra en grå, nedslidt verden til et farvestrålende Legoland med smukke, nyistandsatte huse, nye veje, kirker og hospitaler samt gratis sygebehandling og uddannelse til alle.

Vis billedserie

Vejen til tjuktjerne

Arctic Explorer drager ud over den sibiriske tundra for at finde tjuktjerne, det legendariske rensdyrfolk. Der er ca. 9.000 kilometer til Ruslands hovedstad Moskva. Det er svært at komme længere væk.

Vis billedserie

Kloden og klimaet

Debatten om klimaændringerne fylder mere og mere. Følg klimadebatten og se reportager fra andre steder, hvor klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen.
Se mere på Klimaet

En uddøende race

Ældre inuitter, der kan fortælle om, hvordan de boede i snehytter som børn, er i dag blevet en sjældenhed.
Læs reportagen

I Arktis leves livet på stranden

Den lille by Igloolik er et billede på livet i Arktis. Gamle traditioner bevares - men den moderne udvikling kommer også til.
Læs artiklen og se billedserie og video

Klimaet i Arktis

Arktis er et af brændpunkterne i de klimatiske ændringer. Overalt i Arktis sker smeltningen af is og optøningen af permafrost hurtigere end tidligere.
Læs artikler

Knuds kammerater i Ilulissat

Grønlændere er et hårdført folk. Fra vores komfortable Hotel Icefiord i første række i Ilulissat ser vi pludseligt en mand køre slalom på vandski mellem isbjergene efter en speedbåd.
Læs logbog