Sitemap | Avanceret søgning |

Skriv en artikel

Skriv en artikel om dit besøg i Mediariet.

Opgave

Find kilder
Du skal ikke skrive, hvad du selv synes om turen, men tale med dine klassekammerater og din lærer om, hvordan de oplevede besøget.
Du skal helst tale med mere end en person for at få historien belyst fra flere sider. To oplagte kilder er din lærer og en af dine kammerater,

Vælg vinkel
Inden du begynder at skrive, skal du vælge din vinkel. Er du en kritisk journalist, eller vil du f.eks. lave en reportage? Det betyder noget for, hvilke spørgsmål du skal stille.
Ønsker du at lave en reportage, skal du få dine kilder til at beskrive, hvad de oplevede, hvad der var sjovt, hvad der var svært - og hvad der måske var kedeligt.
Vil du være en kritisk journalist, kan du tage udgangspunkt i noget, som du eller en af dine klassekammerater undrer jer over eller er utilfredse med, og konfrontere jeres lærer med det - eller omvendt.

Lav interviews
Inden du interviewer dine kilder, skal du skrive dine spørgsmål ned. Husk, hvad du har lært i mediariet:
Hold dig til den vinkel, du har valgt.
Stil ikke for åbne spørgsmål.
Optag gerne interviewet, så er det nemmere at huske, hvad kilderne siger.
Brug det, du finder ud af i dit første interview, når du skal lave det næste.

Skriv artiklen
Du kan ikke skrive alt det, som dine kilder fortæller. Du må vælge det, der er det vigtigste - og som passer til din vinkel.

Dine kilder fortæller i talesprog, men det er svært at læse, så du skal huske at skrive i skriftsprog, ellers ser det mærkeligt ud på tryk.

Find nogle steder, hvor kilderne siger noget sjovt, spændende og vigtigt, og lad det være citater, hvor du skriver det, præcis som de sagde det.

Du behøver ikke at lade begge dine kilder fylde lige meget i artiklen. Du kan godt lade din ene kilde fortælle mest og blot benytte den anden til at uddybe synspunkterne, modsige dem eller give svar på spørgsmål. Men husk, at de skal kunne genkende det, de har fortalt, når artiklen trykkes.

Rubrik og manchet
Ofte finder man først rubrikken og manchetten, når man har skrevet artiklen. Find en god rubrik, som fanger læseren, og brug, hvad du lærte i mediariet. Husk at fortælle det vigtigste først.

Find foto
Du skal bruge et foto til din historie. Du kan selv tage et godt billede af en af dine interview-personer eller vælge at bruge et af de fotos, som vi har udvalgt fra Morgenavisen Jyllands-Postens arkiv. Husk at skrive en billedtekst.

Læs evt. artiklen "Journalist for en dag" som inspiration.

Temaartikler

Værktøjskassen
En god historie har nogle bestemte virkemidler, uanset hvilket medie, den er lavet til. Her er nogle metoder, som du kan bruge, når du selv skal skrive en artikel eller lave et radio- eller tv-indslag.

Undervisningsforløb
På besøg i Jyllands-Postens Mediarium
Find det foto, som passer bedst til din artikel.
Se billedserie
Undervisningsartikler
Nyhedsugen 2015
Velkommen som deltager i Nyhedsugen 2015. Her på siden findes tips og tricks til, hvordan man kan løfte kvaliteten af sine journalistiske produkter.

"Spor" er årets tema. Følg et spor, og lad jer inspirere til at lave lige præcis den avis, som I mener, kan tage årets førstepræmie.
 

Værktøjskassen
En god historie har nogle bestemte virkemidler, uanset hvilket medie, den er lavet til. Her er nogle metoder, som du kan bruge, når du selv skal skrive en artikel eller lave et radio- eller tv-indslag.

'