Sitemap | Avanceret søgning |

Fotografen

Nørre Vorupør. Tarm. Folketinget. Silkeborg. Roskilde. Vestre Fængsel. Lundeborg. Blokhus. Det lokale værthus. Viborg. Stenlille. Tårnet i Kastrup Lufthavn. Jeg har været der.

Af Mie Schärfe, fotojournalist-praktikant
Publiceret 09-07-2007

En uge kørte jeg næsten 1.000 kilometer. Og det var bare rundt i Jylland. Jeg har drukket kaffe med Hr. Hansen på det lokale plejehjem, spist småkager med en verdensberømt arkitekt, trykket Tysklands største slagersanger i hånden, siddet 14 dage på et værtshus og hørt røverhistorier fra de syv verdenshave hos den sidste sejlmager i Hirtshals.

Jeg møder ind klokken 10 og får stukket tre stykker papir i hånden. Det er dagens opgaver. Et portræt, et pressemøde og en tur i fængsel. Pakker udstyret og løber ned ad trappen. Trafikken er tæt. Så jeg beslutter at gå til den første opgave. Det ender i løb. Skal snart være der. Kan jo ikke lade Helle Thorning- Schmidt vente. Ankommer til Borgen. Det er mig, der kommer til at vente. Helle er lidt bagud, meddeler sekretæren. Tripper lidt. Sveder lidt i hænderne. Skal bare lave et godt billede. Det er til søndagsavisen. Blodet løber lidt hurtigere. Jeg er klar. Kom nu, Helle!

»Endelig! Ej, skal hun nu også rette på håret og læbestiften,« tænker jeg irriteret. Hun har givet mig tyve minutter, og så spilder hun tiden foran spejlet! »Du ser glad ud i dag,« smiler jeg, imens jeg dirigerer formanden ned i gården.

På ridebanen er det Helle, der tripper. »Mmm er vi snart færdige? Jeg har et møde . Nå, nu må du da vist have nok, hva?« Tvinger hende til at stille op til en ny vinkel, men kan godt se, at seancen er overstået for hende, så jeg takker pænt af og smutter tilbage på avisen.

Lægger hurtigt og lettere frustreret billederne over på min computer og tænker ved mig selv, at det ikke er en vinder til Årets pressefoto. Men jeg skal videre til et pressemøde om graffiti. Opgaven skal hurtigt overstås. Har en date med nogle rockere i Vestre Fængsel. Ud i min lille Golf og på vej til Nørrebro. »Bilerne ud af byen,« tænker jeg, mens jeg prøver at finde et sted at smide vognen. Vil have en scooter! Ind og ud. Og videre til Vestre Fængsel.

»Fotografen er en dame«
»Fotografen er her,« fløjter betjenten. »Det er altså en dame,« fortsætter hun over telefonen. »Undskyld, men min mor er her ikke, så damen må være mig,« grubler jeg, mens jeg smiler pænt.

Den store tunge dør går op, og en ny betjent kommer for at hente mig og føre mig hen til afdeling A1. Rockerafsnittet. Nu er det mig, der tripper igen. Blodet suser hurtigere end hos fru Thorning- Schmidt. Smiler videre.

På afdelingen bliver jeg mødt af et »Hej smukke«, og jeg tænker seriøst »Luk mig ud,« da betjenten forklarer proceduren, hvis jeg eller journalisten har brug for at komme hurtigt ud. Begynder at slappe af, da jeg får kameraet pakket ud af tasken. Arbejder roligt og fokuseret.

Men så kommer problemet. Billedudvælgelsen sammen med en indsat. »Normalt arbejder jeg ikke sådan, men gør en undtagelse for dig,« hører jeg mig selv sige. Må samle alle min diplomatiske kræfter og pædagogiske redskaber. Er ikke helt sikker på, at det lykkes. Hæver vist stemmen og lægger armene over kors. Men han skal ikke have det sidste ord, basta. Hmm ... det ender det vist alligevel med.

Kommer ud på den rigtige side af murene og starter Golfen. Triller ind i den nærmeste bilkø og kan godt se, at jeg heller ikke i dag får gjort noget ved den yogatime eller set min yndlingsserie. Skal tilbage på avisen og redigere billeder. Måske der alligevel var et godt i mellem? Læner mig tilbage i sædet og skruer op for musikken. Avisen skal jo ud. Og der er sikkert et. Bare et, som var godt. Kan egentlig godt lide bilkøer, her er ro og tid til at fordøje og tænke. Det handler nemlig ikke kun om billeder, men også om at være til stede som menneske, og jeg bliver lidt træt, da alle indtrykkene fra dagen rammer. Men hvor mon jeg skal hen i morgen, og hvem mon jeg møder?


Mie Schärfe
Foto: Lars Krabbe

'