Sitemap | Avanceret søgning |

Nyhedsgrafikeren

Skal det være kunst eller færdigt?
Ovenstående er en klassisk bemærkning i tegnestuen, hvor jeg er leder.

Af Agnete Holk, nyhedsgrafiker og leder af tegnestuen
Publiceret 09-07-2007

Vi i tegnestuen holder meget af den sætning, den siger ligesom det hele; Har vi travlt, eller er der tid til at kæle for en løsning?

Grafik kan løses på mange måder, der er ikke én løsning, men utallige. Der er sjove, kedelige, grimme, flotte, uforståelige, dumme, overflødige, små, store, pinlige, geniale, hurtige og gennemarbejdede grafikker.

Mit arbejde består i at:

> Deltage i redaktionsmøder.

> Komme med ideer til grafik.

 > Holde styr på de opgaver, der skal løses.

> Diskutere og skitsere mulige løsninger.

> Prioritere opgaver i forhold til bemanding.

> Uddelegere opgaver til mine kolleger.

> Have overblik over kommende opgaver.

> Tænke visuelt! Hvordan er det, at en bil ser ud?

Men af og til laver jeg heldigvis også selv grafik. Det kunne være:

Der skal åbnes en motorvejsstrækning "et sted i Danmark", og jeg skal lave et kort med linjeføring og fakta til Indlandsredaktionen. Der er ikke en løsning, men utallige, når der skal laves grafik.

Søger straks i tegnestuens kæmpe elektroniske arkiv. Ved, at vi har lavet noget på det før. Motorveje er jo ikke noget nyt begreb, vel? Journalisten har skaffet oplysninger om tidspunkt for åbning samt den helt korrekte linjeføring. Så er det bare at gå i gang. Siden kortet blev bragt sidst, har vi valgt ny typografi, så det skal jeg lige huske at rette.

Farvemanualen skal også følges. Altid tjekke. Øv, opdager lige en fejl: Grenå staver vi med dobbelt a. Er der mon andre fejl? Altid tjekke. Kan det blive tre spalter i stedet for fire? Jeg filer lidt og justerer teksten, så det kan læses.

Der kan vist godt blive plads til en lille illustration her. Hvordan er det nu lige, at en bil ser ud der ved køleren? Finder et billede i fotoarkivet. Det kan ikke nytte noget at gætte. Journalister kan komme af sted med at bruge "cirka-formuleringer". Men sådan kan man jo ikke tegne. Så bliver det nødt til at være mere konkret. Jeg bliver afbrudt af telefonen. Endnu en opgave.

Jeg må droppe biltegningen på mit motorvejskort og skynde mig videre til kursudviklingen i . søjlerne over . det nye layout til . illustrationen af . fotocollagen . forsidegrafikken .osv .


Agnete Holk
Foto: Grafik: Agnete Holk

'