Sitemap | Avanceret søgning |

Dansk hjælp til truede østater

Med en gavecheck på 80 mio. kr. er Danmark det første land til at støtte en ny fond, der skal skaffe truede østater mere vedvarende energi.

Af Lars From
Publiceret 09-12-2010

CANCUN
»Enhver, der ikke tror på, at klimaforandringerne er virkelige, og at de foregår, bør besøge Maldiverne.« Den danske klima-og energiminister, Lykke Friis (V), gav fuld opbakning til de truede østater, da hun på klimamødet i mexicanske Cancun i går lancerede en dansk bistand på 80 mio. kr. til østaternes egen klimafond.

Fonden skal give de fattige og truede lande adgang til mere vedvarende energi, så de også selv gør en indsats i klimakampen. Den nye klimaindsats blev lanceret sammen med østaternes egen sammenslutning, OASIS, Verdensbanken og FN's udviklingsprogram, UNDP. Der var ros til Danmark fra både direktøren for Verdensbanken, Robert B. Zoellick, og fra direktøren for UNDP, Helen Clark, for den danske hjælp.

»Danmark er en anerkendt leder inden for vedvarende energi og har bl. a. ansvaret for, at der står rigtig mange vindmøller rundt i verden. Derfor er Danmark en naturlig partner på dette område,« lød det fra Helen Clark.

Samvittigheden
Robert B. Zoellick betegnede østaterne som klimakonventionens samvittighed, fordi det er dem, der først vil blive ramt af effekten af den globale opvarmning i takt med, at vandet i verdenshavene stiger som resultat af, at gletsjerne og indlandsisen smelter.

De 80 mio. kr. kommer fra den danske klimapulje, der næste år er på 400 mio. kr. Andre af pengene skal gå til klimaprojekter i Sydkorea, på Maldiverne, i Indonesien og i Kenya. Målet er, at de truede østater i 2033 skal have 50 pct. af deres energiforsyning fra vedvarende energi. I dag kommer 98 pct. fra importeret olie, kul og lignende.

Ved klimamødet i Cancun blev der i går fremlagt to papirer, som de mange miljø-og klimaministre i dag og i morgen skal forhandle om. Derfor bliver de næste to døgn afgørende for, om det vil lykkes at få et resultat med hjem fra Cancun eller ej.

Samme uløste problemer
På mange måder er problemerne fra København stadig uløste. Kineserne vil ikke lade amerikanerne kigge dem i kortene, mens amerikanerne ikke er klar til at skrive under på noget som helst bindende. Det store stridsemne har fået det fantastiske navn: MRV - Measure Report and Veryfy. Eller på dansk: Måle, rapportere og verificere.

Det handler meget kort om, at de rige lande med USA i spidsen vil kunne se, hvad der foregår i lande som Kina og Indien for at sikre sig, at de også gør det, de faktisk har lovet på klimaområdet.

Indtil videre har Kina pure afvist enhver tanke om at lade de rige lande kigge landet i kortene. Men Indien er kommet med et forslag om en slags MRV-light - en model, der imødekommer både Kinas ønske om ikke at blive kigget alt for meget over skulderen, og USA's ønske om, at de fremstormende asiatiske økonomier ikke skal have for meget friløb.

De indiske forslag vurderes at blive afgørende for forhandlingernes og muligvis også klimaets fremtid.

Grøn klimafond
Der tales også fortsat meget om en grøn klimafond, selv om det endnu er uklart, hvor de 100 mia. dollars, som fonden skal indeholde, skal komme fra. De grønne organisationer anklager især EU, USA og Canada for ikke at komme med indrømmelser, mens Indien og Kina har fået ros for konstruktive forslag og for øjensynligt at bevæge sig i forhandlingerne.

Frygten for en ny klima-fiasko lurer i gangene på luksushotellerne i det mondæne kvarter ved den mexicanske kyst.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere