Sitemap | Avanceret søgning |

Kulden, der kom bag på eksperterne

Klima: Vejr-og klimaeksperterne har svært ved at forklare, hvad der sker med vejret. Ekstrem kulde og masser af sne har lammet store dele af Nordeuropa og sat rekorder mange steder.

Af Lars From
Publiceret 20-12-2010

Både i Danmark, Norge og mange andre steder i Nordeuropa har prognoserne forudset en varm vinter. Derfor er mange klimaeksperter usikre på, hvad det er, der sker med vejret.

»Vi må indrømme, at vi ligger temmelig langt fra vores egen prognose, der sagde, at vi ville få en varm vinter,« lyder det fra klimaforsker Hans Olav Hygen fra det norske Meteorologisk Institut.

»Sidste vinter var vi heller ikke i nærheden af at ramme prognosen, fordi vinteren også her blev kold. Vi er temmelig usikre på, hvad der foregår. Temperaturerne i havet er ikke lave og kan derfor ikke forklare det kolde vejr, så det må være vejrsystemerne, der opfører sig unormalt,« mener den norske klimaforsker, der kan konstatere, at Oslo lige nu har kurs mod én af de koldeste december måneder nogensinde.

I Danmark bliver det med stor sandsynlighed én af de tre koldeste julemåneder nogensinde.

Der kommer ganske vist - formentlig - lidt mildere vejr med masser af sne ind over Danmark op til juleaften, men herefter tyder det på, at kulden igen vil lægge sin iskolde hånd over Danmark, lød den seneste prognose i aftes fra TV 2 Vejret.

»Meget specielt«
Eigil Kaas, der er professor i meteorologi ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, mener, at vejret er »meget specielt«. »Atmosfæren opfører sig anderledes, end den har gjort i meget lang tid. De seneste uger er den kolde luft fra Arktis blevet eksporteret ned til os i Europa. Og jo mere kulden låser sig fast, jo større tendens er der til, at det bliver ved med at være koldt,« siger Eigil Kaas.

Ifølge ham minder situationen om det vejr, vi havde i 1960' erne, mens vejrsystemerne under de iskolde vintre i 1940' erne var anderledes.

På Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, forklarer klimatolog John Cappelen det ekstreme vintervejr med ændringer i det særlige klimafænomen, Den Nordatlantiske Oscillation, NAO. I ca. et år har vi haft en negativ NAO, hvilket betyder, at vejrsystemerne i overvejende grad er kommet modsat det normale.

Det har givet langt mere østenvind og langt færre lavtryk fra vest, som ellers er det normale i og omkring Danmark.

Som i 1969
»På den måde minder vejret om 1969. Dengang kom vinteren også i november, og vinteren 1969-70 blev isvinter. Hvis dette fortsætter, kan det blive en meget kold vinter. Vi er lige nu inde i noget, der ikke sker så tit,« konstaterer John Cappelen.

Lige nu er gennemsnitstemperaturen for december på minus 2,1 grader - 3,7 grader under normalen. Den næstkoldeste december kom i 1927 med minus 2,8 grader. Rekorden er fra vinteren 1981 med minus 4,0 grader. Den når vi næppe, mener John Cappelen.

»Men vi ender måske i top tre.« Året 2010 ser ud til at blive koldt, men ikke rekord. Det er bemærkelsesværdigt efter en stribe meget varme år.

2010 ender formentlig med et gennemsnit på ca. 7,0 grader og bliver dermed det koldeste år i 14 år. 2007 var det varmeste år med et gennemsnit på 9,7 grader.

Kulden holder ved
På TV 2 Vejret er vejrvært Anders Brandt ikke i tvivl om, at det vejr, vi oplever i disse dage - og sidste vinter - er unormalt.

»Vi skal nok tilbage til 1981 for at finde noget lignende med så kold en afslutning på året. Det er yderst sjældent, at vinteren slår til allerede i slutningen af november.«

»Vi har godt nok haft et par mildninger, men hver gang er kulden slået godt og grundigt tilbage. Og det vil formentlig også ske, når det næste lavtryk har passeret os omkring juleaften.

I hvert fald viser de nyeste prognoser, at temperaturen julenat når ned på minus 6 grader i Midtjylland og natten til den 26. kommer helt ned på minus 13,« lyder det fra Anders Brandt.

Stor chance for hvid jul
Han understreger dog, at vejrsituationen de kommende dage er ekstremt usikker. På baggrund af de seneste prognoser fra i aftes tror han med 70 pct. sandsynlighed på et hvidt lag sne over hele Danmark juleaften. Hvis det sker, vil det være første gang med hvid jul i Danmark to år i træk. TV 2' s vejrmand erkender, at meteorologerne i år har taget fejl flere gange.

»Men det har været den omvendte verden. Forleden meldte vi om 2-5 cm sne på Sjælland - der kom 30. Denne vinter er der gået sne i alt, hvad der kan gå sne i. Det er bare væltet ned gang på gang,« konstaterer Anders Brandt.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Gennemsnitstemperaturen for december
Foto: JP-Grafik: Rina Kjeldgaard


Temperaturen på kloden
Foto: JP-Grafik: Rina Kjeldgaard