Sitemap | Avanceret søgning |

Kostbar klimaforsinkelse

På et år er det blevet 5.340 mia. kr. dyrere at begrænse den globale opvarmning, vurderer det internationale energiagentur, IEA.

Af Lars From
Publiceret 10-11-2010

Regningen for, at verdens politikere ikke magtede at blive enige om en ambitiøs, global klimaaftale i København for knap et år siden, er alene i løbet af det seneste år vokset med astronomiske 5.340 mia. kr. - ca. 3,2 gange Danmarks samlede bruttonationalprodukt.

Det vurderer Det Internationale Energi Agentur, IEA, i organisationens flagskib, World Energy Outlook, der blev offentliggjort i går.

Samtidig konstaterer IEA, at verden har kurs mod en global opvarmning på 3,5 grader - og ikke de 2 grader, som verdens ledere ellers blev enige om i den såkaldte Copenhagen Accord, der blev sluterklæringen fra klimatopmødet i København.

»Manglen på ambitioner i Copenhagen Accord har øget den pris, vi vurderer, at det vil koste at holde temperaturstigningen på under 2 grader, med 1.000 mia. dollars (5.340 mia. kr.) og har uden tvivl gjort det mindre sandsynligt, at man overhovedet kan nå målet,« lyder det bl. a. i en pressemeddelelse fra IEA.

Der skal handles nu
Derfor er beskeden klar fra IEA's øverste direktør, Nobuo Tanaka: »Vi er nødt til at handle nu for at sikre, at klimaløfterne bliver indfriet, og at der bliver afgivet langt stærkere løfter. Ellers vil 2 gradersmålet være uden for rækkevidde for altid,« fastslår Nobuo Tanaka.

Det var oprindeligt planen at få lavet en juridisk bindende aftale i København - en aftale der skulle forpligte verdens lande til at reducere deres udledning af CO2 markant. Især de rige lande.

Men hverken USA, Kina eller Indien var i den sidste ende klar til at indgå sådan en aftale. Derfor blev det i stedet til en Copenhagen Accord, hvor landene blot har meldt ind, hvor meget de selv frivilligt ønsker at reducere deres udledning.

Ifølge IEA skal der en hidtil uset indsats til fra verdens lande, hvis det skal lykkes at undgå den voldsomme globale opvarmning, der formentlig vil få vandstanden i verdenshavene til at stige så kraftigt, at flere lande - herunder især østater - vil blive helt eller delvis oversvømmet.

Klimachef John Nordbo fra Verdensnaturfonden, WWF, er helt på linje med IEA.

»Dette bør være et wakeup-call til verdens lande og de ministre, der stiller sig op og slynger mål om en maksimal temperaturstigning på 2 grader ud - men som så ikke går hjem og gør de nødvendige ting,« lyder det fra John Nordbo.

Det er også hans vurdering, at kloden lige nu har kurs mod en temperaturstigning på ca. 3,5 grader.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

FREM MOD 2035
IEA prognose

- Verdens energiforbrug ventes at vokse med 36 pct.

- Atomkraftens andel vil stige fra 6 til 8 pct. af den samlede energiforsyning.

- Forbruget af olie vil stige og først begynde at falde omkring 2020.

- Vedvarende energi vil stige fra 7 til 14 pct. af energiforsyningen.

- Først i 2030 vil verden være nede på samme olieforbrug som i dag.

- Mens de rige lande vil bruge mindre olie, vil forbruget stige i resten af verden.

Hvis du vil vide mere