Sitemap | Avanceret søgning |

Hvad nu, verden?

Københavner-erklæringen vil ikke bremse den globale opvarmning. Det bliver nu svært at samle verdens ledere for at forsøge sig med nye klimaforhandlinger.

Af LARS FROM, CHARLOTTE BEDER og CHRISTINE CORDSEN
Publiceret 20-12-2009

Isen vil smelte, havet vil stige, og det vil blive varmere på kloden.

USA's præsident, Barack Obama, FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og FN's klimachef, Yvo de Boer, erkender, at Københavner-erklæringen ikke er nok til at løse verdens klimaproblemer.

Verdens ledere er enige om, at en historisk chance blev tabt på gulvet. Og vurderingen hos kilder tæt på den kaotiske forhandlingsproces er, at det vil være umuligt igen at samle verdens statsledere for at forhandle om en global klimaaftale inden for en overskuelig fremtid. Man skal ikke gå tilbage til en fuser.

De store tabere er de millioner, som berøres af klimaforandringerne.

Alt tyder nemlig på, at kloden nu har kurs mod en temperaturstigning på tre grader samt en kraftig stigning i vandstanden, øget tørke og ørkendannelse.

Konklusionen fra klimaforskere er, at Københavner-erklæringen vil gøre det stort set umuligt at bremse den globale opvarmning.

Umuligt at nå mål
»Denne hensigtserklæring er helt utilstrækkelig og vil gøre det stort set umuligt at nå målet om, at temperaturen ikke må stige mere end to grader,« siger professor Eigil Kaas fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

International direktør Christian Friis Bach fra Folkekirkens Nødhjælp er af samme opfattelse.

»Københavner-erklæringen er kimen til en klimakatastrofe, der vil drive millioner af mennesker fra hus og hjem og jord,« siger han.

Yvo de Boer, FN's klimachef, er også klar i mælet.

»Meget var inden for vores rækkevidde, og vi fik noget af det med denne erklæring. Men ikke nok, og der er et stort arbejde foran os. For det tidspunkt, da videnskaben fortæller os, at vi skal knække CO2-kurven, rykker tættere på. Og dermed bliver muligheden for, at vi når det, mindre og mindre,« siger han.

Dermed erkender han, at det bliver sværere og sværere at nå en aftale, der gør det muligt at undgå skadelig global opvarmning.

Også FN's generalsekretær var beskeden, da han beskrev erklæringen. Han kaldte den »et godt fundament« for noget, der engang kan blive til en global klimaaftale:

»Det er kun en begyndelse. Det vil kræve mere end dette at tackle klimaforandringerne,« erkendte han.

Ban Ki-moon håber, at verdens lande snart vil få held til at enes om en aftale, der forpligter landene til en klimaindsats - frem for at gøre den frivillig.