Sitemap | Avanceret søgning |

Alarm over befolkningsvæksten

For mange: Nødhjælpsorganisationer, miljøeksperter og indbyggerne i fattige lande erkender, at befolkningstilvæksten er et større problem end klimaforandringerne.

Af Lars From
Publiceret 19-10-2009


Nigsti Gebrearegaani
Etiopiske Nigsti Gebrearegaani, 35 år, er gravid med barn nummer syv: »Nu håber jeg, at det bliver vores sidste barn.«
Foto: Lars From

Hvert minut vokser verdens befolkning med 150 mennesker. I dag er vi 6,8 milliarder, i 2050 vil vi være ca. 9,1 milliarder.

Ifølge FN sulter en milliard mennesker allerede i dag. Samtidig er klodens natur og miljø ved at bryde sammen på grund af vores enorme forbrug af ressourcer.

Alligevel tør ingen for alvor tale om at begrænse antallet af mennesker. Verden er stadig lammet af historier om tvangssterilisation, tvungne aborter og tvungen prævention i 1960'erne.

»Men vi kan simpelthen ikke løse verdens miljø- og klimaproblemer, hvis verdens befolkning hvert år vokser med 79 millioner,« lyder det fra vicepræsident Robert Engelman fra det anerkendte amerikanske miljøinstitut Worldwatch Institute.

»Mange steder er befolkningsvæksten et langt større problem end klimaforandringerne, fordi presset på jorden og efterspørgslen efter rent vand konstant stiger, hvilket igen øger risikoen for sult, underernæring og hungersnød. Hvis kvinderne fik lov at bestemme, hvornår de ville have børn, ville Jordens befolkning formentlig begynde at falde allerede i dette århundrede.«

Engelman mener, at mange i dag fejlagtigt giver klimaet skyld for problemer, der skyldes overbefolkning:

»Det er f.eks. meget mere sandsynligt, at den seneste tørke i Østafrika, Kenya og Etiopien skyldes øget pres fra den voksende befolkning, ikke ændringer i klimaet.«

14 millioner af Etiopiens 85 millioner indbyggere skal i år have hjælp for at overleve. Programmedarbejder hos FN's Fødevareprogram, WFP, Fithanegest Gebru, som selv er etiopier, er ikke i tvivl om hvorfor:

»I mit liv er befolkningen vokset fra 25 millioner til 85 millioner. Vi er simpelthen blevet for mange mennesker.«

Abby Maxman, landedirektør for hjælpeorganisationen Care i Etiopien, mener, at befolkningsproblemet er undervurderet.

»I 2025 vil der være 120 millioner indbyggere i Etiopien. Hvad vil det betyde for fødevareforsyningen?«