Sitemap | Avanceret søgning |

Er vi blandt de værste miljøsyndere?

Ressourcer: En ny rapport placerer Danmark som nummer fire i verden, når det handler om vores forbrug af Jordens ressourcer. Men er det en fair måde at opgøre tingene på?

Af Lars From
Publiceret 05-10-2009

Ifølge en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF, er danskerne nummer fire på listen over de mennesker i verden, der belaster kloden mest på grund af vores forbrug af Jordens ressourcer, når man ser på udledning af CO2, forbrug af træ, mad og lignende.

Men er det nu også rigtigt?

Stort hop

Siden den seneste rapport fra WWF kom for to år siden, er Danmark rykket fra en 11. plads til en plads som nummer fire. Samtidig er vores belastning, det såkaldt økologiske fodaftryk - ifølge de to rapporter fra WWF - vokset med næsten 40 pct.

Til gengæld er lande, som har atomkraft, raslet ned på listen. Det gælder f.eks. Finland, Sverige og Estland. Finnernes træk på verdens ressourcer er med et slag faldet næsten 30 pct., mens svenskerne belaster 16 pct. mindre end for to år siden.

Mere detaljerede tal

Det er der ifølge miljøfaglig chef i WWF, Jakob A. Sterling, to væsentlige forklaringer på:

»Dels bruger vi i dag langt mere detaljerede tal end for to år siden, tal, som vi mener, er mere retvisende end de gamle. Dels har det vist sig, at man ikke kan lave et retvisende tal for, hvor meget atomkraft forbruger af Jordens ressourcer. Derfor korrigerer vi ikke længere, når det handler om atomkraft, sådan som vi gjorde i rapporten fra 2006. Og det betyder rigtig meget i det samlede regnestykke,« forklarer Jakob A. Sterling.

Diskutabelt grundlag

Han erkender, at man kan diskutere de tal, der ligger til grund for det omfattende regnestykke.

»Det er rimeligt at diskutere datagrundlaget. Og jeg kan ikke skrive under på, at Danmark ikke igen vil komme til at ligge som nummer 10 eller 11, når man næste gange ændrer tallene. Men alle tal er bearbejdet centralt for at få dem så sammenlignelige som muligt.«

Spiser mest oksekød

Jakob A. Sterling er selv overrasket over, at Danmark kommer ind som nummer fire kun overgået af De Forenede Arabiske Emirater, USA og Kuwait, to stenrige oliestater og verdens største forbruger, USA.

»Men rapporten viser, at vi ligger i den høje ende, mens lande som Afghanistan og Congo ligger i den lave. Lande som Sverige, Holland og Tyskland ligger også højt på listen og har stort set samme udfordring som Danmark,« mener Jakob A. Sterling.

Især danskernes hang til oksekød er dog et særligt problem.

»Vi er den nation i Europa, der spiser mest oksekød og næstmest svinekød. Og man ved, at kød belaster klodens ressourcer langt mere end grøntsager. Det kræver 30 gange så mange ressourcer at fremstille et kilo oksekød som et kilo kartofler.

Derfor må den danske menu ændres i retning af den italienske. Der vil være store gevinster forbundet med at gøre grøntsager til en stadig større del af vores mad,« forklarer Jakob A. Sterling.

Uden for opgørelsen

Han medgiver også, at rapporten har væsentlige mangler, hvis man vil tegne et præcist billede af, hvem der belaster klodens ressourcer mest. Det handler om atomkraft og om de miljøforurenende stoffer, der bliver udledt på hele kloden - og i mange lande i langt større mængder end i Danmark.

»Hvis man tog atomkraft med i beregningen, ville Danmark ryge et godt stykke ned på listen. Man kan heller ikke opgøre, hvor meget de enkelte lande forurener vandløb eller naturen med f.eks. dioxin eller andre farlige stoffer. Derfor er det ikke med. Forbruget af vand er heller ikke med i regnestykket,« forklarer den miljøfaglige chef.

Brug for tre jordkloder

I modsætning til, hvad de to rapporter viser, er danskernes træk på klodens ressourcer faktisk på vej ned, oplyser Jakob A. Sterling.

»Hvis man bruger tallene fra den nye rapport og ser over perioden fra 1961 til i dag, så toppede danskernes forbrug af verdens ressourcer i 1994 - siden har vores belastning været svagt faldende.«

Hvis alle mennesker på kloden levede som vi danskere, ville der være brug for tre jordkloder for at skaffe ressourcer nok, vurderer WWF.

Hovedpointer
Danskerne er nummer fire på listen over mennesker der forbruger flest af klodens ressourcer.

Men en ny rapport fra WWF medtager hverken forurening eller atomkraft i belastningen.

Vores økologiske fodaftryk
Kilde: WWF/LIVING PLANET REPORT 2008/2006