Sitemap | Avanceret søgning |

Temaartikler

Klimaaftale: De fattige snydt igen
Klimaforhandlerne i Doha endte i går med stort set intet. Resultatet er i bedste fald et hop på stedet - i værste fald et direkte tilbageskridt.

Publiceret 10-12-2012

En ekstrem fremtid
Vi skal forberede os på langt mere ekstremt vejr, tørke og oversvømmelser.

Publiceret 29-11-2012

Dansk hjælp til verdens klima

Danmark skal lære lande som Mexico, Vietnam og Sydafrika, hvordan man kan øge vækst og velfærd uden at bruge mere energi. Det vil både gavne klimaet - og dansk eksport. I EU forsøger klimakommissæren også at bruge danske erfaringer.

Publiceret 19-10-2012

Et lille grønt håb

Det er stadig muligt at redde klodens klima. Men det bliver svært, mener klimachef John Nordbo.

Publiceret 19-10-2012

FN kan ikke længere redde klodens klima
Hverken politikere eller klimaforkæmpere tror længere på, at FN kan løse klodens klimaproblemer. Siden fiaskoen i København i 2009 er udledningen af drivhusgasser steget kraftigt. Samtidig bliver klimaforandringerne stadigt mere tydelige fra Arktis til regnskovene i Amazonas.

Publiceret 19-10-2012

Håb om Afrika som verdens nye spisekammer
Afrika kan ændres fra at være håbløshedens og sultens kontinent til at blive verdens nye spisekammer. Produktionen kan to-eller tredobles, vurderer eksperter.

Publiceret 03-09-2012

Mere vildt vejr - mindre mad
Et ændret klima vil give mere ekstremt vejr og mere tørke. Forskere frygter, at verden vil få svært ved at skaffe mad nok. Mange steder mangler der vand.

Publiceret 15-08-2012

Klimaet er altid under forandring
Klimaet er i konstant forandring. Varme afløses af kulde, is af vand. Når naturen hersker, er mennesker små.

Publiceret 03-08-2012

August var hård ved Nordpolen
I 8.000 år har der ikke været mindre is i Arktis, end der er nu. Forskere mener, at Nordpolen kan være isfri allerede om knap 20 år.

Publiceret 15-09-2011

Politisk uenighed om anvisning fra grøn tænketank
Ifølge en rapport fra den grønne tænketank Concito kan Danmark uden de store problemer reducere CO2-udledningen med 40 pct. inden 2020. Socialdemokraterne er enige, mens Venstre kalder det dumt.

Publiceret 15-09-2011

Vandet er kommet for at blive
I takt med højere temperaturer kan vi se frem til mere regn i fremtiden, men ikke specielt om sommeren, lyder det fra eksperterne. Kommunerne er godt i gang med at ruste sig.

Publiceret 15-09-2011

Landsbyen på isen
Dybt inde på Grønlands indlandsis har i fire år ligget et lille besynderligt samfund, beboet af 14 forskellige nationaliteter: Neem-lejren.

Publiceret 11-09-2011

Isforskning i verdensklasse
Siden 1979 har danske forskere været førende på forskning i iskerner fra indlandsis. Verdens største samling af iskerner ligger i kælderen under Københavns Universitet.

Publiceret 04-09-2011

Klimabankens hemmeligheder
Menneskene er måske ved at skubbe til klodens klimasystemer, så temperaturen pludselig kan ændre sig voldsomt på kort tid. Dybt nede i indlandsisen håber iskerneforskerne at finde svar på, hvordan klimaet var under den seneste mellemistid. Jyllands-Posten har besøgt Neem-iskerneboringen i Grønland.

Publiceret 04-09-2011

Sult truer en hel generation
Sultkatastrofen truer med at påføre en hel generation af indbyggere på Afrikas Horn varige skader.

Publiceret 27-08-2011

Professor: Klimadebat er ikke slut
Forskerne er ikke enige om klimaproblemerne, mener dansk professor. Den store diskussion handler om CO2 og dens indflydelse på temperaturen.

Publiceret 18-08-2011

Rekord-afsmeltning i Grønland
Mittivakkat Gletsjeren er blevet ramt af den kraftigste afsmeltning, der nogensinde er målt. Udviklingen med isen i Grønland menes at få afgørende betydning for store dele af verden.

Publiceret 18-08-2011

Juli slog alle varmerekorder i Grønland
Mens danskerne har klaget over træls vejr i juli måned, har varmen i Grønland slået alle rekorder, viser nye tal. På toppen af den grønlandske indlandsis ved Summit blev der i august målt en gennemsnitstemperatur på minus 9,9 grader mod normalt omkring minus 20.

Publiceret 14-08-2011

Isen skrumper med 25 cm om dagen
Indlandsisen i Grønland skrumper med fuld fart. På 11 år er isen ved Kangerlussuaq blevet mindst 25 meter tyndere. Sidste år løb 5,5 kubikkilometer vand ud gennem den lokale flod, Watson River.

Publiceret 16-07-2011

Bæredygtighed er vigtig
Mange af os handler bæredygtigt, men endnu flere ville gøre det, hvis det ikke var så svært at få overblik over, hvad bæredygtighed dækker over. Ny undersøgelse afdækker danskernes indkøbsvaner.

 

Publiceret 06-07-2011

Endnu dyrere at udskifte kloakker
Det vil tage 10 år og koste adskillige mia. kr. at sikre København mod oversvømmelser efter skybrud, viser prognose fra Københavns Kommune. Ifølge meteorologer er hovedstaden og resten af Østsjælland mere udsat for ekstrem nedbør end f.eks. Jylland.

Publiceret 05-07-2011

Havmøllerne er, hvor pengene er
Havmøllemarkedet har udviklet sig til købers marked. Derfor afregnes havmøllestrøm til kunstigt opskruede priser.

Publiceret 05-07-2011

Arbejdspladsen skal også være grøn
Har du tænkt på, hvor meget CO2 din arbejdsplads udleder, eller om I printer fuldstændigt uhæmmet? Så er du ikke den eneste, for stadigt flere foretrækker, at deres arbejdsplads er lige så grøn som dem selv.

Publiceret 03-07-2011

Forbrugere er miljøbevidste - hvis prisen er lav
Flere undersøgelser peger på, at danskerne gerne vil være miljørigtige, men for flertallet må det ikke være for dyrt at være grøn. Til gengæld forbliver man økologisk, når man har taget livsstilen til sig.

Publiceret 03-07-2011

Grønne biler kræver penge i banken
Miljøvenlige biler er dyre og har svært ved at slå bredt igennem hos danskerne. Afgifterne er høje og derfor ender mange forbrugere med en dieselbil.

Publiceret 03-07-2011

Bølger kan blive den nye vind
200 mio. kr. er der indtil videre skudt i et forsøgsanlæg med bølgeenergi ved Hanstholm. Klima-og energiminister Lykke Friis (V) ser store muligheder i bølgerne. Men prisen skal ned.

Publiceret 02-07-2011

Flere dropper bilen og tager bussen eller toget
Den kollektive trafik er igen begyndt at erobre markedsandele fra privatbilerne. Væksten hænger ifølge regionerne sammen med en kraftig ændring af hele busdriften.

Publiceret 01-07-2011

Næste stop tre km nede
Forskerne er allerede i fuld gang med at planlægge den næste dybe iskerneboring, skriver vores korrespondent i anden del af fortællingen fra Neem-boringen på indlandsisen i Grønland.

Publiceret 11-04-2011

Verdens befolkning klumper sig sammen
Urbanisering: Verdens byer vokser og vokser. Sidste år passerede byerne landområderne, så der nu bor flere mennesker i byerne end på landet. Om 40 år vil der være flere end dobbelt så mange i byerne som på landet. Det medfører en markant stigning i antallet af mennesker, der lider af sukkersyge og fedme.

Publiceret 31-01-2011

Klima og miljø i fokus i Arktis
En canadisk undersøgelse viser, at indbyggerne i Arktis , herunder Grønland, anser klimaforandringerne som den største fremtidstrussel: I Canada og Rusland er der samtidig flertal for at bruge magt i kampen om herredømmet over Arktis .

Publiceret 25-01-2011

Drikkevandet truet af gift
Forurening: Fund af flere og flere sprøjtegifte i drikkevandet får vandværkerne til at slå alarm. Blandt de alarmerende stoffer er den mest almindelige sprøjtegift, Roundup. Miljøministeren skærper kontrollen.

Publiceret 24-01-2011

Danskerne tror mindre på klimaproblemerne
Global opvarmning: To kolde vintre har sammen med det mislykkede klimatopmøde i København fået mange danskere til at miste troen på, at den globale opvarmning skyldes mennesker, viser en Rambøll-måling.

Publiceret 21-01-2011

Er vi mennesker skyld i oversvømmelserne?
Er vi mennesker med til at ødelægge vores egen klode? Den globale opvarmning, som ifølge klimaforskerne delvist er menneskeskabt, har formentlig været med til at forværre de seneste dages voldsomme oversvømmelser i Australien og Brasilien.

Publiceret 16-01-2011

Albanien bedre end Danmark
Natur: Danmark er på to år rykket fra en 26. plads til en 32. plads på listen over lande med den bedste miljøindsats.

Publiceret 13-01-2011

Færre fugle, fisk og planter
Rapport: Floraen og faunaen i Danmark er blevet fattigere. En række arter er forsvundet eller er på vej til at forsvinde fra den danske natur.

Publiceret 12-01-2011

Et voldsomt katastrofeår
Naturens kræfter: 2010 er et af de værste katastrofeår i mange år. Primært på grund af to hændelser: Jordskælvet i Haiti og oversvømmelserne i Pakistan. Hver dag sker en ny katastrofe. I Indonesien har man tre naturkatastrofer - om dagen.

Publiceret 30-12-2010

Frostvejr hver tredje dag i 2010
På vej mod isvinter: 2010 vil gå over i historien som et af de mest vanvittige vejrår. Der har nu ligget sne i Danmark i mere end fire måneder.

Publiceret 29-12-2010

Kulden, der kom bag på eksperterne
Klima: Vejr-og klimaeksperterne har svært ved at forklare, hvad der sker med vejret. Ekstrem kulde og masser af sne har lammet store dele af Nordeuropa og sat rekorder mange steder.

Publiceret 20-12-2010

Kun små skridt frem
Der er små fremskridt i klimaaftalen fra Cancun, men stort set ingen forpligtelser til verdens lande. N Klimaet har ikke meget at klappe af. Lomborg kalder hele seancen for »absurd teater«.

Publiceret 12-12-2010

Klimaets helte og skurke
Heltene Klimatopmøde: De største helte i Cancun har været Indiens miljøminister og Norges statsminister. USA og den rebelske præsident fra Bolivia får skylden for at have skadet mest.

Publiceret 11-12-2010

Klimakamp om kommaer og ord
Mens den globale opvarmning - lige bortset fra i Nordeuropa - fortsatte for fuld styrke, sad forhandlerne fra 193 lande i aftes og skændtes om kommaer, datoer og bureaukrati i de internationale klimaforhandlinger.

Publiceret 11-12-2010

Fang CO2 og send det tilbage i jorden
I stedet for at bruge formuer på at skifte olie, kul og gas ud med vindmøller, biomasse og elbiler, kan man opfange CO2 fra kraftværkerne og sende det tilbage i jorden. Det satser bl. a. olielandet Norge hårdt på.

Publiceret 10-12-2010

Dansk hjælp til truede østater
Med en gavecheck på 80 mio. kr. er Danmark det første land til at støtte en ny fond, der skal skaffe truede østater mere vedvarende energi.

Publiceret 09-12-2010

Kampen for el til alle
Mere kul på: Hvis verdens fattigste, der i dag lever uden indlagt el, skal have lov at have lys og køleskab, kræver det en gigantisk investering i nye kulkraftværker, vindmøller og atomkraftværker.

Publiceret 09-12-2010

Kina åben for en ny klimaaftale
Kineserne åbner for en aftale, der juridisk forpligter verdens største udleder af CO2 til at nedbringe sine udledninger. Miljøorganisationerne er positive.

Publiceret 08-12-2010

Langsom og træg, men FN er, hvad vi har
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, advarer mod at opgive en klimaaftale på grund af trægheden i FN-systemet. Forhandlingerne ved klimamødet i den mexicanske by Cancun går nu ind i slutfasen. Ingen tror på en stor og forpligtende aftale.

Publiceret 07-12-2010

Han vil redde verdens skove
Klimamøde: Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har en drøm: Han vil redde verdens skove. Og det er ikke kun snak. Norge har allerede afsat godt 13 mia. kr. til skovprojektet.

Publiceret 06-12-2010

Grønt er godt - og rigtig dyrt
Fossil-pusher: Hvad gør man, når en sjettedel af de indtægter, der finansierer velfærdssamfundet, forsvinder? Danmark står med en kæmpe udfordring, når kul, olie og gas er væk. Skatter, afgifter og salg af olie sender hvert år næsten 90 mia. kr. i statskassen.

Publiceret 05-12-2010

Skal bilisterne gøre mere for klimaet?
Bilafgifter: En trafikforsker er bekymret over, at regeringen ikke har planer om at begrænse trafikkens klimabelastning og trængsel.

Publiceret 02-12-2010

Europas miljø har det lidt bedre
Miljøets tilstand: Der er fremgang på nogle områder, problemer på andre. EU's Miljøagentur præsenterede i går sin fem-årsrapport om miljøets tilstand.

Publiceret 01-12-2010

Politikerne, vil de noget... - KAN DE NOGET?
Klimatopmøde: Siden klimatopmødet i København for et år siden er der sket meget lidt på klimaområdet. I USA er udviklingen nærmest gået baglæns. En bindende klimaaftale er formentlig udskudt til efter det næste præsidentvalg i USA. Til gengæld kan klimamødet i Mexico byde på godt nyt for verdens skove og for ulandene.

Publiceret 28-11-2010

Biler kører markant længere på literen
Miljø: CO2-udledningen fra nye biler i Europa blev på et år reduceret med godt 5 pct., og i dag kører en ny dieselbil 50 pct. længere på en liter brændstof end for fem år siden, vurderer bilimportørerne.

Publiceret 19-11-2010

På vej mod koldere vintre
Frost: Danmark og resten af Nordvesteuropa er formentlig på vej ind i en periode med væsentligt koldere vintre. Resultatet kan blive iskolde vintre i 10 år eller endnu mere.

Publiceret 15-11-2010

Isen smelter - Grønland vokser
Klima: Grønland hæver sig med op til 4 cm om året. Nogle steder er fjeldet skudt hele 18 cm i vejret siden 2004, fordi indlandsisen skrumper. Ændringerne i undergrunden kan være årsag til jordskælv, og fænomenet kan få betydning andre steder i verden.

Publiceret 13-11-2010

Kostbar klimaforsinkelse
På et år er det blevet 5.340 mia. kr. dyrere at begrænse den globale opvarmning, vurderer det internationale energiagentur, IEA.

Publiceret 10-11-2010

Biobrændsel skader klimaet
Rapport: Biobrændstoffer i bilernes benzintanke skader klimaet op til 2,5 gange så meget som traditionel benzin og diesel. Det viser en rapport, som flere danske miljøorganisationer har fået udarbejdet.

Publiceret 08-11-2010

Efter COP15: Farvel til Tuvalu
Resultatet af to ugers klimatopmøde er ikke nogen hjælp for klodens klima. Små østater risikerer at forsvinde i havet, og millioner af mennesker kan blive klimaflygtninge.

Publiceret 20-12-2009

Hvad nu, verden?
Københavner-erklæringen vil ikke bremse den globale opvarmning. Det bliver nu svært at samle verdens ledere for at forsøge sig med nye klimaforhandlinger.

Publiceret 20-12-2009

Klimaforskere: Politisk korrekthed truer fri forskning
En række forskere ved Københavns Universitet er rasende på prodekan Katherine Richardson, der beskyldes for at bruge sin magt til at forsøge at begrænse den frie forskning.

Publiceret 07-12-2009

Politisk kamp om isen i Arktis
Opvarmning: Isen i Arktis bruges som bevis på, at den globale opvarmning er meget voldsom. Men der?manipuleres med sandheden - og tales usandt.

Publiceret 03-12-2009

Familien Danmark vil have to biler
Trafik: På bare fire år har over 100.000 familier fået bil nummer to eller tre. Væksten truer planerne om at få langt flere til at rejse kollektivt.

Publiceret 02-11-2009

Prop i befolkningsvæksten
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over diskussionen om befolkningsvæksten. Ministeren ser gerne en endnu kraftigere indsats mod den fortsatte vækst i befolkningstallet i mange fattige lande.

Publiceret 02-11-2009

Vi skal lære at tage bussen
Trafik: Regionerne vil øge antallet af buspassagerer med 50 pct. i løbet af 10 år. Det skal ske med flere afgange, mere direkte busser samt bedre ruter.

Publiceret 02-11-2009

Alarm over befolkningsvæksten
For mange: Nødhjælpsorganisationer, miljøeksperter og indbyggerne i fattige lande erkender, at befolkningstilvæksten er et større problem end klimaforandringerne.

Publiceret 19-10-2009

Hvornår er vi nok her på kloden?
For mange: Etiopien er fattigt land, der gang på gang bliver ramt af hungersnød, sult og naturkatastrofer. 14 millioner skal i år have hjælp for at overleve. Ifølge både lokale og flere miljøorganisationer fordi befolkningen simpelthen er blevet for stor.

Publiceret 19-10-2009

Fremtidens lavenergi-hus
Fremtidens huse vil producere lige så meget energi, som de selv forbruger. Første familie flytter ind til december under klimatopmødet.

Publiceret 09-10-2009

Græs på taget skal hjælpe klimaet
Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at 30 pct. af alle nye boliger og 80 pct. af industribygninger i byområder skal have grønne tage.

Publiceret 09-10-2009

Skån klimaet - bliv vegetar
Madvaner og klima: Kødspisere udleder langt flere drivhusgasser end vegetarer. De røde bøffer er værst, kyllingekød mindst slemt. En vegetar udleder kun halvt så mange drivhusgasser gennem maden som en kødspiser.

Publiceret 09-10-2009

Er vi blandt de værste miljøsyndere?
Ressourcer: En ny rapport placerer Danmark som nummer fire i verden, når det handler om vores forbrug af Jordens ressourcer. Men er det en fair måde at opgøre tingene på?

Publiceret 05-10-2009

Skræmmebilleder i klimaets navn
Klimakrige: Krige om vand og fødevarer og millioner på flugt fra naturkatastrofer, er argumenter, der kan overbevise skeptikere om, at der skal gøres noget. Men skræmmebillederne er falske, mener en dansk forsker.

Publiceret 01-10-2009

Hvad er normalt vejr?
Klima: Selv om vores klima har ændret sig markant de seneste 30-40 år, sammenligner vi fortsat klimaet med dengang, hvor nogle frygtede en ny istid. Det er misvisende, mener en vejrprofessor. DMI vil dog ikke ændre normalbegrebet.

Publiceret 30-09-2009

Hvorfor bliver det ikke varmere?
Klima: Mens klimaforskere siger, at 10 år er for lidt til at sige noget om klimaet, undrer andre iagttagere sig over, hvorfor den globale opvarmning er gået i stå.

Publiceret 30-09-2009

Klimaaftalen er langt væk
En klimaaftale i København kan være meget langt væk. USA's præsident, Barack Obama, omtalte København som et skridt på vejen. Der var ingen konkrete løfter og ingen penge på bordet.

Publiceret 28-09-2009

Reglerne er gået i tomgang
Sanktioner: Regler om tomgangskørsel virker ikke - ingen overholder reglerne eller får bødeforlæg. Miljøministeren er klar til at stramme sanktionerne.

Publiceret 28-09-2009

Slutspil forud for klimatopmødet
Klima: Vi kan få en ny klimaaftale i København, hvis vi vil, mener klimaminister Connie Hedegaard (K). Hun skal om tre måneder stå i spidsen for topmødet, hvor en aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser skal falde på plads.

Publiceret 28-09-2009

Vand - for meget eller for lidt
Klima: Vand giver problemer for millioner af mennesker over hele kloden. Enten er de ved at drukne i alt for meget vand, eller også har de ikke adgang til rent vand. Klimaforandringerne gør tingene værre.

Publiceret 28-09-2009

Vi kommer til at stå i vand til livet
Mens verdens politikere diskuterer, hvordan vi kan undgå, at temperaturen på kloden stiger mere end to grader, advarer tysk professor: Havet vil formentlig være steget med mellem en og to meter inden år 2100.

Publiceret 28-09-2009

Aftale eller ej?
Klimaeksperter gav på Christiansborg deres bud på, om mødet i København munder ud i en ny klimaaftale.

Publiceret 25-09-2009

Solen vil selv bringe beviset
Professor Henrik Svensmark mener, at Solens aktivitet spiller en afgørende rolle for de globale temperaturer.

Publiceret 25-09-2009

Ændret klima skaber flygtninge
Katastrofer: Millioner er på flugt fra klimaforandringer. Problemet er i hastig vækst i Den Tredje Verden. Derfor øger Danmark nu hjælpen til katastrofeforebyggelse.

Publiceret 25-09-2009

El Niño skal skaffe regn til Kenya - La Niña gav tørke
Normalt er vejrfænomenet El Niño ensbetydende med massive problemer som oversvømmelser og tørke. Men nu håber alle på, at en kommende El Niño kan redde millioner af vilde dyr, kvæg og mennesker ud af den værste tørke i mange år.

Publiceret 24-09-2009

Isen ved Nordpolen vokser
Klima: For andet år i træk er havisens udbredelse i Arktis vokset. Til gengæld mener nogle forskere, at isen er blevet tyndere.

Publiceret 24-09-2009

EU's klima- og energipakke
20 pct. mindre CO2-udledning, 20 pct. vedvarende energi og 10 pct. biobrændstof i benzintanken i 2020. Sådan lyder hovedbudskabet i EU's udspil til en fælles klimaindsats.

Publiceret 16-05-2008

Klimatopmøde i København 2009
Alle taler om det næste afgørende klimatopmøde, der skal holdes i København i 2009. Mødet er døbt COP15, men hvad handler det egentlig om?

Publiceret 16-05-2008

Ørkendannelse omkring Middelhavet
En solferie til Spanien kan blive lidt for varm og tør. Fremtidens vejrudsigt for det sydvestlige Europa lyder nemlig på endnu mere tørt og varmt vejr. Så tørt og varmt, at ørkener formentlig vil brede sig i hvert fald i Spanien og Portugal.

Publiceret 16-05-2008

FN's Klimapanel - IPCC
Hvordan bliver verdens lande enige om, hvordan klodens klima har det? Man nedsætter et klimapanel, som hvert eneste land kan indstille eksperter til. Ca. 3.700 af verdens førende klimaeksperter er tilknyttet FN's Klimapanel, IPCC. Panelet har indtil nu udsendt fire hovedrapporter.

Publiceret 14-05-2008

Antarktis smelter ikke - endnu
I takt med, at det bliver varmere på kloden, holder forskerne vejret. Antarktis er endnu ikke for alvor begyndt at smelte - sker det, får millioner af mennesker alvorlige problemer. I værste fald kan vandet i havene stige med 60-65 meter.

Publiceret 09-05-2008

Biobenzin - hvad har det med klima at gøre?
Brændstoffer fremstillet af halm, træ, sukkerrør, affald eller palmeolie skal hjælpe os til at udlede færre drivhusgasser, fordi de angiveligt er CO2-neutrale. Men de klimavenlige biobrændstoffer har vist sig at have en ubehagelig bagside.

Publiceret 09-05-2008

Nordpolen snart isfri?
Aldrig tidligere har der været så lidt is omkring Nordpolen som i efteråret 2007. Ifølge isforskere kan Nordpolen være isfri om blot 15-20 år.

Publiceret 09-05-2008

Grønland smelter
Klodens klima er under voldsom forandring. Ingen steder er forandringerne så voldsomme som i Grønland.

Publiceret 08-05-2008

Klimaskeptikerne
Selv om hovedparten af verdens klimaeksperter er enige om, at der er en global opvarmning, og at det er os mennesker, der er skyld i den, forsøger enkelte skeptikere at sætte spørgsmålstegn ved, om det nu også er den fulde sandhed.

Publiceret 08-05-2008

Global opvarmning og vores sundhed
Klimaet spiller en væsentlig rolle for vores sundhed. Varmere klima kan give flere farlige sygdomme som malaria, og hedebølger vil koste mange syge og svagelige livet. For Danmark vil effekten dog i første omgang overvejende være positiv.

Publiceret 07-05-2008

Vi skal være øko-bilister
Kør pænt, følg trafikken, undgå kraftige accelerationer og opbremsninger - og spar 5-10 pct. på benzinregningen - og på CO2-udslippet.

Publiceret 05-04-2008

I skole fjernt fra mor og far
Skolen på tropeøen Funafuti er på samme tid meget forskellig og temmelig ens i forhold til danske skoler. Børnene går gratis i skole, men på grund af de store afstande, må mange bo hos pårørende langt væk fra mor og far for overhovedet at kunne gå i skole.

Publiceret 13-04-2004

I skole i Brasiliens jungle
Der er langt fra en dansk folkeskole til Gaviao-stammens skolestue midt inde i Brasiliens regnskov i Ji Parana. Men som vi står her foran en hel skoleklasse, der genert kigger op på de underlige, lyse mennesker, så er en enkelt lighed mellem de danske og indianske børn alligevel slående: Nysgerrigheden og lysten til at lære.

Publiceret 29-03-2004

Drivhuseffekten
Hvis man lægger et lag af specielle gasser omkring Jorden med den evne, at de lukker varme ind, men ikke ud, vil temperaturen stige. Præcis som i et drivhus. Det er det, drivhuseffekten handler om.

Publiceret 15-02-2004

Energiforbruget vokser og vokser
Selv om politikere, eksperter og forskere samstemmende siger, at vi skal nedsætte vores udledning af drivhusgasser - og dermed også vores energiforbrug - fortsætter energiforbruget blot med at vokse dag for dag, år for år.

Publiceret 15-02-2004

Kyoto-aftalen
En international klimaaftale - Kyoto-aftalen - skal forsøge at nedbringe udledningen af de drivhusgasser, der menes at være skyld i en stor del af den globale opvarmning.

Publiceret 15-02-2004

Tropiske regnskove
Selv om regnskoven er ekstrem vigtig for klodens klima, bliver adskillige tusinde kvadratkilometer hvert eneste år fældet. Seneste trussel mod regnskoven er produktion af biobrændstoffer.

Publiceret 15-02-2004

Ørkenspredning
Millioner af verdens fattigste mennesker er truet af ørkenspredning. Hvert år bliver ca. 70.000 kvadratkilometer frugtbar jord - halvanden gange Danmarks størrelse - forvandlet til ørken.

Publiceret 15-02-2004

De livgivende - og dødelige - monsunvinde
Monsunvindene er særlige vindsystemer, der bringer livsvigtig nedbør til flere milliarder mennesker. Men de kan også bringe død og ødelæggelse. Klimaforandringerne kan påvirke intensiteten af de regnskyl, monsunvindene bringer.

Publiceret 13-02-2004

El Nino
El Niño er spansk og betyder "den lille dreng". Det hentyder til Jesusbarnet, for El Niño var oprindeligt betegnelsen for en svag varm havstrøm, der løber langs Ecuadors og Perus kyster hvert år netop ved juletid.

Publiceret 13-02-2004

Fødevareproduktion og klima
Hvert år dør 40 millioner mennesker af sult eller af sygdomme forbundet med sult. 700 millioner mennesker sulter - flere, end der bor i hele Europa og USA tilsammen. Men det er ikke, fordi der ikke er mad nok til alle på Jorden.

Publiceret 13-02-2004

Gletsjerne smelter
Over det meste af kloden smelter gletsjerne. På en enkelt sommer forsvandt 10 pct. af gletsjerne i Alperne. Samtidig viser nye data fra ni forskellige bjergkæder, at afsmeltningen er fordoblet fra 2004 til 2006.

Publiceret 13-02-2004

Global opvarmning og ekstremt vejr
Vejrkatastrofer og ekstremt vejr har fået meget opmærksomhed i medierne de seneste år. Tørke i Europa, orkan i New Orleans, USA, storm, oversvømmelser, mange døde i Bangladesh, Indien og Myanmar (Burma) og ekstreme varmerekorder i Danmark.

Publiceret 13-02-2004

Kampen om vandet
Når man ser Jorden fra rummet, ligner den en vandplanet. 70 pct. af Jorden er dækket af vand. Alligevel er ferskvand en knap ressource med begyndende vandmangel mange steder. 97,5 pct. af alt vand på Jorden er nemlig saltvand.

Publiceret 13-02-2004

Klimaændringer i Arktis
Havisen omkring Nordpolen skrumper, ligesom indlandsisen på Grønland er begyndt at smelte. Arktis er det område på kloden, der vil blive kraftigst berørt af de klimaændringer, der allerede er i fuld gang.

Publiceret 13-02-2004

Klodens klima under evig forandring
Medierne er fyldt med historier om overraskende klimaforandringer. Men klimaændringer er ikke noget nyt. Klimaet har altid ændret sig.

Publiceret 13-02-2004

Klodens komplekse vejr og klima
Det er godt vejr i dag, men i går var det koldt. Ordet vejr bruges til at beskrive dag til dag-variationer i temperaturer, skydække, vind og nedbør. Klima handler til gengæld om vejret over længere tid - typisk 30 år.

Publiceret 13-02-2004

Vandet i verdenshavene vil stige
Mennesker, som lever på lavtliggende småøer, risikerer, at deres hjem forsvinder i havet i løbet af de næste 100 år.

Publiceret 13-02-2004

Vejret og havet
Verdenshavene dækker mere end 70 pct. af Jordens overflade. Her flyttes varme og kulde rundt i netværk af strømme. Golfstrømmen kan være truet af et varmere klima.

Publiceret 13-02-2004

I Knud Rasmussens slædespor

Følg med JP Explorer i sporet af polarforskeren Knud Rasmussens 5. Thuleekspedition - verdens længste slæderejse fra Grønland til Sibirien. Hvad er forandret i Arktis siden slæderejsen i 1920'erne - og hvilke forandringer skyldes klimaet?
Læs mere

Klædt på til klimadebat

Jordens klima er under forandring. Forskere og politikere i hele verden diskuterer, hvad der sker, hvorfor det sker, og hvad der skal gøres ved det. Bliv klædt på til at være med i klimadebatten.
Læs mere

Brasilien

Mange i Brasilien har mest hovedrysten til overs for de vestlige lande og miljøorganisationer, der kritiserer landet med verdens største regnskov for at fælde nogle af træerne til fordel for landbrug og kvægdrift.
Til destinationen Brasilien

Danmark

Danskerne må forberede sig på, at varmere og mere ekstremt vejr vil forandre landskab og levevilkår. I Danmark vil klimaændringerne blandt andet føre til, at de store plantager med grantræer vil forsvinde, mens nye træarter vil brede sig.
Til destinationen Danmark

Kina

Voldsom økonomisk vækst i Kina betyder, at landet om få år kan blive den største bidragyder til drivhuseffekten. Kineserne er i fuld gang med at overtage den vestlige verdens vaner.
Til destinationen Kina

Indien

Indien er et af de lande på kloden, hvor landbruget bliver hårdest ramt af klimaforandringer. Eksperter frygter, at Indien fremover ikke vil være i stand til at brødføde sig selv, og at millioner af bønder bliver nødt til at finde en anden indtægtskilde.
Til destinationen Indien

Namibia

Mange mennesker især i Afrika og Asien må leve med beskidt eller alt for lidt vand. Klimaforandringer ventes at øge kampen om vandet.
Til destinationen Namibia

Tuvalu

Det lille ø-rige Tuvalu i Stillehavet risikerer om få årtier at være forsvundet i havet. Stigende vandstand og kraftigere storme truer eksistensen for de godt 11.000 indbyggere.
Til destinationen Tuvalu