Sitemap | Avanceret søgning |

Når havet æder byen

Klimaforandringerne truer med at skylle 184 landsbyer i Alaska i havet. Syv er i akut fare og skal flyttes. Én af dem har anlagt sag mod olieselskaberne for at få dem til at betale.

Af Jørgen Ullerup og Lars From
Publiceret 07-10-2008

Kivalina, Alaska


Legeplads

Børnene i Kivalina har fået et nyt sted at lege, efter man forsøgte at dæmme op for vandet med sandsække. Havet tog de fleste af sækkene samme dag, de var sat ud.
Foto: Casper Dalhoff

Hvem skal betale regningen, når klimaet ændrer sig?

I Danmark er diskussionen om klimaforandringer fortsat meget abstrakt. For de 405 indbyggere i landsbyen Kivalina midt i Alaskas ødemark er problemet krystalklart:

Landsbyen er ved at blive ædt af havet og skal flyttes i sikkerhed, hvis man skal undgå en katastrofe.

Regningen på 400 mio. dollars - ca. to milliarder kroner - bliver nu sendt til de olie- og energiselskaber, som landsbyens indbyggere mener, er skyld i problemerne.

»De skal holdes ansvarlige for de ødelæggelser, de har påført vores miljø og vores natur,« lyder det fra Colleen Swan, enlig mor til seks og leder af inuitternes administration i landsbyen.

Hun har næsten hele sin store familie som naboer - inklusiv sine forældre og hovedparten af deres 45 børn og 35 børnebørn. Den 49-årige kvinde forsøger i disse dage at hjælpe med at få byens maddepoter fyldt op med fisk, før vinteren sætter ind. Indbyggerne i den lille landsby har næsten ingen indkomst, men lever primært af, hvad naturen kan give dem i form af fisk, rensdyr og måske en hval i ny og næ. De har ingen jordisk chance for selv at betale for en flytning af landsbyen.

Derfor har de valgt at anlægge sag mod Exxon, Shell, BP og de andre store olie- og energiselskaber, som de mener, er ansvarlige for udledningen af de mange drivhusgasser.

»Vi er nødt til at flytte hele byen fire kilometer ned ad kysten til et sted, hvor havet ikke eroderer kysten. Og de olie- og energiselskaber, der er skyld i klimaforandringerne, skal betale,« lyder det fra Colleen Swan.

Kivalina er en charmerende lille landsby i det yderste hjørne af USA, placeret helt ud til Beringshavet på en smal ø bestående af sand og grus.

Havisen gav læ

Hidtil har havisen beskyttet det lille samfund mod de kraftige efterårsstorme. Men sådan er det ikke mere. På grund af et varmere klima kommer isen langt senere og forsvinder tidligere. Derfor rammer bølgerne fra især de kraftige efterårsstorme nu med fuld styrke og æder sig stille og roligt ind på landsbyen.


Vandtanke
Der er ikke indlagt vand i Kivalina. To store tanke fyldes med vand en gang om året, hvorefter det er de lokale børns opgave at hente vand ved tankene.
Foto: Casper Dalhoff
 

Sidste år lurede en større oliekatastrofe. I løbet af en enkelt storm åd havet adskillige meter af den smalle ø og truede med at skylle 10 kæmpestore olietanke i havet - tanke, der var fyldt med tusindvis af liter dieselolie til opvarmning gennem vinteren. Tankene er netop blevet flyttet i midlertidig sikkerhed. Regningen på ca. tre mio. kr. har staten Alaska efter et langt slagsmål accepteret at betale.

I flere år har det været klart, at klimaforandringerne truer Kivalina. I 2004 blev man for alvor klar over, at den var gal. En kraftig efterårsstorm åd 25-50 meter af kysten og fik nogle af husene til at stå faretruende tæt på vandkanten.

Det satte gang i arbejdet med at bygge et nyt dige. Men den dag i september 2006, da diget skulle indvies, blev der i stedet for fest blæst katastrofealarm. Havet åd ganske enkelt hovedparten af de enorme sandsække, som diget var bygget af.

»Før 2004 var det en mulighed at flytte byen. Nu er det en nødvendighed,« konstaterer Colleen Swan, der har været én af frontkæmperne i det sagsanlæg, som blev indledt i foråret.

Det er lykkedes at få en gruppe af advokater i Californien og Alaska til at tage sagen. Advokaterne får kun penge, hvis landsbyen vinder.

Sagen kan få omfattende konsekvenser.

»Lige nu er seks andre landsbyer i Alaska ligesom Kivalina i akut fare for at blive skyllet i havet,« fortæller Meera Kohler, direktør for Alaska Village Electric Cooperative Inc., et energiselskab der sørger for energi til 53 små landsbyer.

Det er Alaska Village Electric Cooperative Inc., der ejer olietankene i Kivalina, og selskabet har tilsvarende problemer flere andre steder i Alaskas ødemark.

Mange landsbyer er truede

I alt er ikke færre end 184 af de mange små bosteder og landsbyer i Alaska - ifølge de officielle vurderinger - truet af følgerne af klimaforandringerne. Det handler om erosion forårsaget af havets bølger og om konsekvenserne af, at permafrosten smelter og får tusindvis af huse til at synke sammen. Her i den ellers så iskolde stat er klimaet allerede blevet adskillige grader varmere i løbet af de seneste 20-30 år. Og det ser ud til at fortsætte.

Selv om der er masser af olie - og dermed også penge - i Alaska, tror Colleen Swan ikke på, at hverken staten Alaska eller USA's føderale myndigheder vil være i stand til at betale den enorme regning.

»Og vores egen guvernør Sarah Palin har haft for travlt med at bygge en ny gaspipeline til at interessere sig for vores problemer. Det eneste, hun har gjort, er at nedsætte et udvalg, der skal se på konsekvenserne af klimaforandringerne i Alaska. Hun ved næsten intet om vores alvorlige problemer.«

En flyvetur op langs Alaskas vestkyst viser med al tydelighed, at Kivalina langt fra er den eneste landsby, der er på vej i havet. Med jævne mellemrum dukker en lille klynge huse op i strandkanten. Huse, hvor der - trods de barske vilkår her i ødemarken - bor mennesker og familier. Sådan har det været i århundreder. Det er små inuitsamfund som dem, den danske opdagelsesrejsende Knud Rasmussen mødte på sin vej med hundeslæde gennem Arktis for godt 80 år siden.

Det ændrede klima har også ødelagt mulighederne for at tage på hvalfangst ude på isen om foråret, fortæller Enoq Swan, en anden af indbyggerne i Kivalina. Tidligere tog man ud på isen i marts, april og maj måned for at jage hvaler. Nu er isen enten helt væk eller for tynd, når hvalerne kommer forbi.

I Kivalina fortsætter dagligdagen trods de dystre udsigter. Børnene leger. De voksne fisker. Og de unge forsøger at få genskabt noget af den gamle inuitkultur. I øjeblikket samles 30-40 børn og unge hver aften for at øve traditionel trommedans. Der er også et gospel-sangkor i landsbyen.

Men planerne for en evakuering ligger klar. Og hver gang vinden for alvor tager fat, bliver der blæst alarm. Ligesom mange andre sender Colleen Swan med jævne mellemrum sine børn og børnebørn i sikkerhed, når det trækker op til storm.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Colleen Swan
Colleen Swan har været én af frontkæmperne i det sagsanlæg, som blev indledt i foråret.
Foto: Casper Dalhoff

Kivalina
Kivalina er en charmerende lille landsby i det yderste hjørne af USA, placeret helt ud til Beringshavet på en smal ø bestående af sand og grus. Landsbyen er ved at blive ædt af havet og skal flyttes i sikkerhed, hvis man skal undgå en katastrofe.

Se billedserie