Sitemap | Avanceret søgning |

Globale skæbner

Selv om der lever seks milliarder mennesker på kloden, glemmer vi ofte de enkelte individer og deres skæbne, når nyhederne buldrer ud gennem æteren.

Af LARS FROM, KLAUS DOHM og NIELS HOUGAARD (Fotos)
Publiceret 11-05-2004

JP Explorer har gennem godt seks uger rejst Jorden rundt og forsøgt at sætte kød, blod og ansigter på den ophedede debat om global opvarmning, klimaforandringer og stigende havvandstand.


NAMIBIA
Windhoek. Byens fattige kan ikke betale deres vandregninger og må flytte til endnu ringere huse.
Foto: Niels Hougaard

Uanset hvor i verden, man befinder sig, myldrer det med mennesker, der brænder for at fortælle deres version af sandheden. Fortælle om deres virkelighed.

Det kan godt være, at de ikke er klimaeksperter, har gået på universitet - eller i skole for den sags skyld - men de har alle en virkelighed og er alle påvirket af, hvad der sker på vores fælles klode.

Og deres version af sandheden er lige så vigtig som vores. Medierne er ofte bare meget bedre til at fortælle virkeligheden set fra vores side af plankeværket, mens vi som regel ikke gør ret meget ud af skæbnerne i verdens afkroge. Med mindre der er gode tv-billeder i det.


TUVALU
Det skaber store problemer, at beboerne på den lille øgruppe ikke kan komme af med affaldet.
Foto: Niels Hougaard

Der kan synes ufattelig langt fra børnene på stillehavsøen Tuvalu, der leger i strandkanten, til den isnende kulde i det arktiske Canada, hvor al transport foregår på snescooter.

Men faktisk er historien om menneskene og deres skæbner næsten ens.

Både på stillehavsøerne og i de arktiske områder er befolkningen bekymret over klimaet og de klimaforandringer, der er i gang, fordi det kan få fatale følger for den lokale kultur. Og begge steder må indbyggerne samtidig sande, at de hverken har haft nogen indflydelse på de ændringer, der er sket, eller har nogen chance for at gøre noget ved dem.

I Kina er historien en ganske anden. Men også her fandt vi spændende menneskeskæbner bag de høje skyskrabere og imponerende byggekraner. Vi inviterede os selv ind i bygningsarbejdernes kantine og helt ind i de - efter vores målestok - usle barakker, hvor mændene lever sammen som sild i en tønde.

På samme måde lykkedes det os i Indiens kornkammer, Punjab, at komme ind under huden på de landarbejdere, der for nogle få kroner om dagen knokler tolv timer dagligt og må tage til takke med at sove otte-ti mand sammen i et lokale, der ikke er meget større end et dansk børneværelse.

Vi bringer her fotograf Niels Hougaards indtryk af nogle af de mange mennesker og deres skæbner, som vi mødte på vores tur Jorden rundt.


SHANGHAI 1
En dreng har fundet sin udkigspost blandt de mange skyskrabere, der er under opførelse i den kinesiske millionby.
Foto: Niels Hougaardexplorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Globale skæbner
JP Explorer har gennem godt seks uger rejst Jorden rundt og forsøgt at sætte kød, blod og ansigter på den ophedede debat om global opvarmning, klimaforandringer og stigende havvandstand. Vi bringer her fotograf Niels Hougaards indtryk af nogle af de mange mennesker og deres skæbner, som vi mødte på vores tur Jorden rundt.
Se billedserie