Sitemap | Avanceret søgning |

Floden forsvinder

Beboerne i hjertet af det berømte Okavango-delta i Botswana er bekymrede for deltaets fremtid, fordi nabolandet Namibia overvejer at føre noget af vandet fra Okavango-floden til hovedstaden Windhoek for at sikre rent drikkevand. Nogle er ligefrem klar til at gå i krig for at forsvare vandet. Klimaforandringer ventes at øge kampen om vandet.

Af LARS FROM, KLAUS DOHM og NIELS HOUGAARD (Fotos)
Publiceret 27-04-2004

Seronga, Okavango, Botswana

Dybt inde i hjertet af Okavango-deltaet ligger den lille landsby Seronga. En landsby stort set uberørt af den pulserende verden udenfor. Solen står op, folk åbner deres små forretninger, passer deres kvæg eller fisker lidt i floddeltaet. Der kommer også lidt turister forbi.

Alligevel er 74-årige Sareqo Sakega bekymret for fremtiden.


Floden forsvinder (1)
74-årige Sareqo Sakega sejler dagligt sin kano ud over okavango.
Foto: Niels Hougaard

Bekymringen her langt inde i det dampende varme Afrika handler om vand. Masser af vand. Sareqo Sakega bor ganske vist midt i et gigantisk floddelta, der indeholder 95 procent af alt overfladevand i Botswana. Men den gamle mand har i sin levetid set vandet i både floden og deltaet falde mærkbart. Og nu bekymrer det ham, at myndighederne i nabolandet Namibia har planer om at tage noget af vandet fra Okavango-floden for at sikre indbyggerne i et af de tørreste lande i Afrika rent drikkevand.

Kan ende med krig

»Jeg kender udmærket Namibias planer. Hvis de gennemfører dem, vil det give store problemer heroppe, fordi folk her er totalt afhængige af floden og vandet i den. Uden vand er vi ingenting. Uden vand vil vores liv gå i stå. Det vil være slemt for både mennesker og de mange vilde dyr, der lever i området. Problemet er så stort, at det kan føre til en krig mellem vores to lande,« mener Sareqo Sakega, der selv både driver landbrug med kvægdrift og er medejer af en mindre lodge i landsbyen.

Okavango-deltaet er verdens største floddelta for en flod, der ikke ender i havet. Okavango-floden, der ofte er blevet betegnet som floden, der aldrig finder havet, ender derimod midt i Afrika, hvor den ophører i og med, at vandet fordamper. Udover de mange mennesker, der bor her, danner deltaet rammen om en af Afrikas mest imponerende samlinger af vilde dyr. Her myldrer med alt fra krokodiller til elefanter, flodheste, giraffer, zebraer, løver og leoparder. Men vandet i floden og dermed også i deltaet er faldet mærkbart, fortæller mange af de lokale. Tidligere nåede de kostbare dråber til byen Rakops mere end 100 kilometer syd for det nuværende delta. Her har man ikke set vand fra floden og deltaet i mindst 20 år.


Floden forsvinder (2)
En hjerteformet ø i hjertet af Okavangos delta. Her ender den store flod sit liv, fordi vandet fordamper. Hvis flodens kapacitet mindskes som følge af klimaforandringer eller Namibias udnyttelse af vandet, trues deltaets dyre- og menneskeliv.
Foto: Niels Hougaard

Uden regnmager ingen regn

»Tidligere var vandstanden i Okavango-floden meget højere. Men nedbøren i området har ændret sig. Derfor er folk her i landsbyen blevet mere fattige,« forklarer Sareqo Sakega.

Ifølge den gamle mand troede de lokale indbyggere tidligere på en regnmager, der boede i landsbyen. Og siden regnmageren døde i 1995, er der da også kommet endnu mindre regn til området. I år er dog en undtagelse, fordi regntiden har bragt væsentlig mere regn end normalt. Det kan være en ændring i klimaet - eller en tilfældighed. Indbyggerne taler meget om det, men ingen ved det med sikkerhed.

Sikkert er det dog, at floden og vandet i den er vigtig ikke bare for de 2000-3000 indbyggere i Seronga, men for hele Botswana. De enorme mængder vand, der kommer ind i landet via Okavango-floden, er altafgørende for landets økonomi. Dels skaber det et særdeles frugtbart hjørne i en verden, der ellers er præget af ørkener, dels blomstrer turismen omkring Okavango-deltaet med titusindvis af velhavende turister hvert eneste år.

Deltaet forsvinder

Willie Phillips kom til Seronga i 1958. Og han deler bekymringen for fremtiden.

»Der er meget mindre vand i floden og deltaet. Da jeg kom hertil i 1958, kunne man sejle i kano til Victoria Vandfaldene på grænsen mellem Zambia og Zimbabwe. Det er ikke muligt i dag, fordi vandstanden er faldet. Og det er der to grunde til. Dels regner det mindre, dels er namibierne allerede gået i gang med at bruge noget af vandet i Okavango-floden til vanding. De lyver simpelthen, når de påstår, at de kun overvejer at bruge noget af vandet i floden, for det gør de allerede,« fastslår den 68-årige Willie Phillips, mens han fremviser en række fotos, der angiveligt viser, hvordan namibierne længere oppe ad floden pumper vand op for at bruge det til kunstvanding.

»Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Okavango-deltaet er ved at forsvinde. Siden jeg kom til området, er deltaet blevet konstant mindre og mindre. Og jeg tror kun, der vil være nogle store vandhuller tilbage om nogle år. De vilde dyr vil også få mindre og mindre plads, så man bliver nødt til at skyde nogle af dem,« lyder den dystre spådom fra en mand, der har prøvet stort set alt, hvad der er værd at prøve i deltaet, og i dag er én af de ældre i landsbyen, der lyttes mest til.

En amputeret hånd

Willie Phillips er hverken meteorolog eller klimaekspert, men har ligesom mange af de andre ældre i landsbyen alligevel gjort sig sine overvejelser:

»Jeg ved ikke meget om global opvarmning og huller i ozonlaget, men i 1950'erne kunne man så og plante sine afgrøder inden for en eller to dage af det normale og være sikker på, at regnen ville komme, som den plejede. Sådan er det ikke mere. På samme måde er det et faktum, at Kalahari-ørkenen i det sydlige Botswana i dag bliver større og større. Og vi mennesker gør det heller ikke nemmere for naturen ved hele tiden at fælde flere og flere træer, der er med til at øge afskovningen og ørkendannelsen ikke mindst i Afrika.«

»Derfor forventer jeg det værst tænkelige for Okavangos fremtid. Jeg er således sikker på, at det hele vil forsvinde. Ikke i min tid, men jeg tror, at deltaet vil forsvinde. Hvis man ser på deltaet i dag i forhold til tidligere, så ser man en hånd, hvor der kun er to fingre tilbage, de andre er skåret af.«


Floden forsvinder (3)
Okavango byder på et rigt dyre-og planteliv. Her vandlljer i vandet.
Foto: Niels Hougaard

Windhoek vil have vand

Mens man i floddeltaet er åbenlyst bekymrede for fremtiden for vandet i Okavango-floden og taler meget om det, er der ikke den store bekymring at spore hos myndighederne i nabolandet Namibia. Man erkender ganske vist, at ideen om en pipeline fra Okavango-floden ned til hovedstaden Windhoek er en varm, politisk kartoffel. Men ikke desto mindre en meget realistisk én af slagsen. Hovedparten af den omstridte pipeline ligger nemlig allerede klar. Ifølge embedsmænd hos Windhoek Kommune mangler man kun 10 procent i, at pipelinen er færdig, så man kan begynde at pumpe.

Hos firmaet Namwater, der er ansvarlig for vandforsyningen i hele Namibia, er driftsdirektør Kuiri F. Tjipangandjara dog lidt mere forsigtig.

»Vi mangler vel at bygge 200-300 kilometer pipeline til en pris af mellem 800 millioner og en milliard kroner, og det er mange penge i et land som Namibia. Men vi har helt klart et vandproblem i store dele af Namibia og især i hovedstaden Windhoek. Hvis det ikke regner nok, mangler vi vand i Windhoek, ligesom det vil forværre problemet, hvis befolkningstallet stiger. Derfor kan vi blive nødt til at skaffe mere vand fra andre steder,« forklarer driftsdirektøren.

Han erkender samtidig, at man skal tænke sig godt om, hvis man vælger at hente vand fra Okavango til Windhoek - en strækning på godt 700 kilometer.

»Miljøeffekten skal undersøges nøje, ligesom vi skal lytte til kritikken fra indbyggerne i Botswana. Vi mener dog ikke, det vil give problemer. Hvis vi laver pipelinen, er planen kun at hente, hvad der svarer til 0,1 procent af det vand, der løber i Okavango,« lyder forklaringen.

Allerede i dag pumpes der store mængder vand fra andre dele af Namibia til Windhoek. Det er da også derfor, at en stor del af den omstridte pipeline allerede ligger klar.

Globalt pres for vand

Manglen på vand er på ingen måde enestående for Namibia. Tværtimod. Flere og flere lande ikke mindst i Afrika mangler tilstrækkeligt vand for at kunne sikre indbyggerne noget så fundamentalt som rent drikkevand. Også i et land som Kina har myndighederne problemer med vandforsyningen til verdens største befolkning. Derfor overvejer man her at bygge en pipeline med vand fra Himalaya-bjergene til indbyggerne i hovedstaden Beijing.

Og de klimaforandringer, som forskerne allerede mener, er i fuld gang, vil formentlig gøre manglen på vand endnu større, fo

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten