Sitemap | Avanceret søgning |

I den hårde skole

Et målrettet uddannelsessystem skal sikre, at Kina kan fortsætte fremgangen. Tidligt i skolegangen lærer børnene, at de gennem præstationer ved eksamen skal opnå gode karakterer, så de kan komme ind på de bedste skoler.

Af LARS FROM og KLAUS DOHM
Publiceret 17-04-2004

Shanghai »Erfaring er visdommens moder.« Ordene på væggen i tredjeklasse på Shanghai Youcai Senior High School skal få eleverne til at bruge ekstra energi på skolen. Og energi er der brug for i det kinesiske skolesystem, hvor eleverne kæmper hårdt for at få gode karakterer, så de kan komme ind på de bedste skoler og universiteter.


I den hårde skole (1)
De unge på gymnasiet i Shanghai under det manende slogan: "Erfaring er visdommens moder".
Foto: Niels Hougaard

16-årige Yugiao Yang fra Shanghai er da også lidt af en slider. Hver dag går han i skole fra 7.50 om morgenen til 15.15 om eftermiddagen. Derefter er der fra 16.15 til 17.15 mulighed for at bruge skolens sportsaktiviteter. Og om aftenen fra 19 til 21 er der mulighed for fælles lektielæsning. Fem dage om ugen.

»Der er ikke meget tid til andet end at lave lektier,« erkender Yougiao Yang. Den effektivitet og disciplin, der præger det øvrige kinesiske samfund, er også tydelig at se på Shanghai Youcai High School, der forbereder eleverne til universitetet. Skolen er en 100 år gammel skole og er en af de mest efterspurgte offentlige skoler i Shanghai. Eleverne er blevet nøje udvalgt og har skullet opnå bestemte karakterer ved test, inden de er kommet ind på skolen.

Det koster årligt knap 5000 kr. at gå på skolen. En pæn udgift taget i betragtning at mange arbejdere i Kina ikke tjener meget mere end 1500 kr. om måneden. Derfor kommer mange af eleverne da også fra bedrestillede hjem.

»Mange vil gå på den her skole, og det var lidt svært at komme ind. Men hvis man anstrenger sig, kan det også lade sig gøre,« forklarer 17-årige Wang Yue, der også går i tredje klasse på skolen, der svarer til et dansk gymnasium.

Gennem hele skolesystemet har eleverne vænnet sig til at blive målt gennem deres præstationer. Allerede når de er tre år gamle og begynder i en form for børnehave, begynder den første spæde indlæring.

Lige nu kæmper Wang Yue sammen med skolens øvrige elever om at få så høje karakterer, at han kan komme ind på det bedste universitet.

Alle bor på skolen

Skolens 1700 elever bor alle på skolen og sover i fælles soverum. Det er helt normalt i det kinesiske skolesystem.

Mange elever står op klokken 6.30 om morgenen og dyrker sport, før de begynder undervisningen. Skolen har både svømmehal, tennisbane og idrætshal.

»Når jeg ikke laver lektier, spiller jeg lidt basketball, badminton, computerspil eller besøger historiske steder i Kina,« fortæller Yugiao Yang, der er en af de meget få af eleverne på skolen, der har søskende. Yugiao Yang har en et år ældre søster. Det har til gengæld kostet hans forældre dyrt, da de kinesiske myndigheder kræver adskillige tusinde kroner i betaling for at tillade, at en familie får mere end et barn.

Selv om Yugiao Yang kommer fra Shanghai, bor han hele ugen på skolen og er kun hjemme i weekenden. Mange andre elever kommer langvejs fra og ser deres familie sjældnere. Omkring 100 elever kommer fra andre lande som Korea, Japan og Taiwan, fortæller Yugiao Yang.

I skolen undervises eleverne i matematik, kinesisk, engelsk, fysik, kemi, musik, kunst og idræt.

Selv om Shanghai Yucai Senior High School er fyldt med mønsterelever, minder den også en hel del om et dansk gymnasium. I frikvarteret buldrer popmusikken ud af højttalerne, mens eleverne enten taler eller råber til hinanden, og enkelte sidder på deres plads og sover.

Stræberskole

På væggen minder en række diplomer dog om, at det er lidt af en stræberskole. Og krusedullerne på tavlen er ikke graffiti, men forskellige kloge sætninger eller propagandaslogans fra det kommunistiske system. For eksempel bliver eleverne mindet om, at de skal vise respekt for lærerne og udvise engagement i uddannelsen.

Ikke ret mange elever har lyst at tale engelsk, men engelsklærer Huen Xiaorong forsikrer, at der bliver undervist flittigt i sproget. Og med jævne mellemrum bliver de 46 elever i klassen delt op i to grupper, hvor al samtale skal foregå på engelsk. Under sidste "engelsk-tale-periode" var der to udenlandske lærere i klassen. Ellers er engelskundervisningen mest skriftlig.

Wang Yue mener dog, at det er vigtigt at lære fremmedsprog og støtter helt den åbenhed, som er begyndt at præge det kinesiske samfund. »Vi skal lære noget om andre kulturer, hvis vi skal gøre forretninger med andre lande som USA og England,« mener Wang Yue.

Han kender også lidt til Danmark, som han har hørt om i faget historie. Wang Yue ved, at Danmarks dronning hedder Margrethe, han kender den lille havfrue og kender danske småkager. »Og så har I et vældigt smukt land,« mener han.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


I den hårde skole (1)
16-årige Yugiao Yang går hver dag i skole fra kl. 7.50 til kl. 15.15.
Foto: Niels Hougaard

Hvis du vil vide mere