Sitemap | Avanceret søgning |

I Brasilien kører bilerne på sukkerrør

Ulandet Brasilien er det land i verden, der er kommet længst med at bruge miljøvenlige biobrændsler i bilerne. En fjerdedel af alt brændstof er fremstillet af sukkerrør, mens hver femte nye bil kører på ren ethanol. EU vil have 2 pct. biobrændstof i benzin og diesel fra nytår.

Af LARS FROM og KLAUS DOHM
Publiceret 22-03-2004

Brasilia/Porto Velho

Mens hele den vestlige verden taler om at indføre miljøvenlige biobrændsler til biler, busser og lastbiler, har man for længst gjort noget ved det i Brasilien.

Ikke mindre end 25 pct. af al benzin i landet er skiftet ud med ethanol, der ikke belaster klodens klima ved at udsende drivhusgasser. Ethanol fremstilles i Brasilien af sukkerrør, der blot genbruger den CO2, der allerede findes i atmosfæren.


I Brasilien kører bilerne på sukkerrør (1)
Brasilien har i 25 år haft ethanol blandet i benzinen, og mange bilejere har i den periode valgt at anskaffe sig en bil, der kan køre på ren biobrændsel.
Foto: Niels Hougaard

Og regeringen i det store sydamerikanske land har planer om, at langt mere af benzinen skal skiftes ud med miljøvenlig ethanol, fortæller miljøminister Marina Silva i et interview med Jyllands-Postens udsendte Explorerhold.

»Ethanol udsender ikke drivhusgasser og belaster ikke klimaet. Derfor har det en stor effekt i forhold til at reducere forureningen fra bilerne. Samtidig mindsker det fattigdommen, fordi bønderne tjener penge på at fremstille sukkerrør, ligesom ethanol er billigere at købe end benzin. Det er med andre ord en god idé både socialt, økonomisk og miljømæssigt,« mener Marina Silva og henviser til, at 53 mio. af Brasiliens 180 mio. indbyggere i dag lever for under én dollar om dagen.

Folket bakker op

Og den vellidte miljøminister har god støtte til sin politik ude i befolkningen. Alex Sakke fra Porto Velho er en af de mange millioner bilister i Brasilien, der kører rundt med 25 pct. ethanol i tanken, og han støtter ministeren.

»Det er en god idé, fordi det forurener mindre. Samtidig er det en god måde at bruge nogle af de mange sukkerrør, vi fremstiller i Brasilien,« mener Alex Sakke.

Tankejer Margarido Ferreira i Porto Velho er dog ikke i tvivl om, hvad hovedforklaringen på det store salg af ethanol er:

»Fordi det er billigt.«

Ingen afgift

I modsætning til i Danmark skal der ikke betales afgift af ethanol i Brasilien. Derfor er ren ethanol omkring 30 pct. billigere at købe end benzin blandet med 25 pct. ethanol. Blandet benzin koster knap fem kr. pr. liter, mens ren ethanol kun koster godt tre kr. literen.

Folkevogn har for få måneder siden introduceret en ny bil i Brasilien, der både kan køre på ren ethanol og på almindelig benzin. Og den nye bil er blevet en så stor succes, at 18 pct. af alle nye biler i dag kan køre på ren ethanol, fortæller José Miguez, der er leder af den brasilianske regerings klimakommission.

Han understreger samtidig, at målet på lidt længere sigt er at få alle biler til at køre på ren ethanol.

»Det vil kunne bringe vores udledning af de skadelige drivhusgasser næsten ned på nul. Og vi er allerede i fuld gang med at ændre teknologien i bilerne,« forklarer José Miguez.

Brasilien har i 25 år haft ethanol blandet i benzinen, og mange bilejere har i den periode valgt at anskaffe sig en bil, der kan køre på ren biobrændsel. Landet oplevede dog en mindre tilbagegang i salget af ethanol, da sukkerpriserne omkring 1990 gik voldsomt i vejret. Det fik en del benzinstationer til helt at opgive ethanol, der også var steget markant i pris. Siden har tingene udjævnet sig, og regeringen har ingen planer om at lade salget af ethanol falde igen, forsikrer miljøminister Marina Silva.

Bilerne tåler mosten

Bilerne tager ingen skade af at køre på benzin blandet med ethanol. Og prisen for en bil, der kan køre på ren ethanol, er ikke højere end prisen for en almindelig bil.

I Europa har EU-Kommissionen vedtaget, at alle EU-lande fra 1. januar 2005 skal have erstattet mindst 2 pct. af benzin og dieselolie med biobrændsel fremstillet af planteprodukter i form af ethanol eller biodiesel. Det er dog indtil videre gjort frivilligt for de enkelte lande.

Fra 2010 er det målet, at 5,75 pct. af brændstoffet skal være biobrændsel. Samtidig opfordrer Kommissionen medlemslandene til at fritage biobrændstof fra traditionelle energiafgifter.

Flere EU-lande har ligesom Brasilien fjernet afgiften på biobrændslerne, ligesom man i bl.a. Tyskland og Sverige er begyndt at tilsætte biodiesel fremstillet af rapsolie til den traditionelle dieselolie.

Også USA - det land i verden, der bruger mest benzin - er i fuld gang med at tilsætte ethanol til benzinen. I 2003 lå forbruget af ethanol i USA på to tredjedele af forbruget i Brasilien.

Amerikanerne vil bl.a. lade ethanol erstatte stoffet MTBE, der er stærkt skadeligt for bl.a. drikkevandet.

I Danmark, der ellers ofte har slået på at være foregangsland på miljøområdet, er der imidlertid intet sket.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten