Sitemap | Avanceret søgning |

Dansk hjælp til verdens klima

Danmark skal lære lande som Mexico, Vietnam og Sydafrika, hvordan man kan øge vækst og velfærd uden at bruge mere energi. Det vil både gavne klimaet - og dansk eksport. I EU forsøger klimakommissæren også at bruge danske erfaringer.

Af LARS FROM International korrespondent
Publiceret 19-10-2012

Når Mexico, Vietnam eller Sydafrika skal sætte gang i hjulene, men ikke ønsker at øge forbruget af olie, kul og gas, så kommer de og banker på døren i Danmark for at bede om hjælp.

Derfor er Danmark ved at blive et grønt fyrtårn for mange lande, fortæller klima-og energiminister Martin Lidegaard (R), der i de kommende to dage deltager i den store klima-og miljøkonference Global Green Growth Forum (3GF) i København.

»Det er landene selv, der kommer og spørger os. Sydafrika ønsker at lære, hvordan man kan spare 20 pct. på energiforbruget og samtidig have 20 pct. vækst. Det kan vi hjælpe med. Og så kommer vi med de danske virksomheder i baglommen,« lyder det fra Martin Lidegaard med henvisning til, at der også er store perspektiver for danske virksomheder.

»I Mexico er man lige nu ved at etablere et center for energiudvikling. Her er jeg blevet bedt om at sidde med i bestyrelsen. På den måde vil vi være med helt inde i maskinrummet, hvor de vigtige beslutninger bliver taget. Jeg tror mere på det her end på, at vi sender 40 erhvervsdelegationer af sted.« »Mange lande som Sydafrika, Mexico og Vietnam har hidtil ikke haft overskud til at tænke grøn udvikling ind.

Men nu begynder de at mærke forureningen, samtidig med at prisen på fossile brændsler som olie, kul og gas stiger. Derfor er de nu ved at være modne.«

Handling nu
Martin Lidegaard er bekymret over, at de internationale klimaforhandlinger ikke kaster flere resultater af sig.

Men i stedet for blot at vente introducerer han nu, hvad han kalder »Handlingssporet«.

»I Danmark har vi politisk reguleret os gennem en grøn omstilling to årtier før alle andre. Derfor kan vi tilbyde politisk rådgivning i, hvordan man styrer en grøn udvikling.

Vi har allerede eksporteret vores model med energibesparelser til hele Europa. Det kan vi også gøre andre steder i verden.«

»Vi er et lille land med 5,5 mio. indbyggere, men lige her kan vi noget unikt. Så når verdens 17 største økonomier mødes i The Major Economies Forum on Energy and Climate (MEF), er også Danmark inviteret med,« konstaterer Lidegaard.

»Det handler ikke kun om eksport. Men Danmark hører til blandt de bedste i verden. Og jeg mener ikke, at det er naivt at tro på, at lille Danmark kan forandre udviklingen i verden. Det er i hvert fald naivt ikke at forsøge. Både af hensyn til klimaet og til eksporten. Med det danske eksempel har vi vist, at det er muligt at lave en grøn omstilling og samtidig reducere energiforbruget.«

Danske fodaftryk i EU
I London indleder den danske EU-kommissær, Connie Hedegaard, i dag en klimakampagne for, hvordan europæerne med simple midler kan handle mere klimavenligt.

Kampagnen: "En verden du kan lide. Med et klima du kan lide" skal få europæerne til at tænke sig om og gøre ting, der både er fornuftige for dem selv og for klimaet.

Med stikord som "Brænd kalorier. Ikke benzin. Tag cyklen" og "Reducer CO2. Få bedre smag. Køb regionalt" vil Connie Hedegaard - med baggrund i danske erfaringer - forsøge at få den enkelte europæer til at tænke sig lidt mere om.

»Vi kommer med nogle konkrete ideer til, hvordan mennesker selv kan handle. Det er et forsøg på at gøre klimadebatten konkret,« fortæller Connie Hedegaard, der bl.a. bruger Gedved Skole ved Horsens som et eksempel.

Her er det ifølge klimakommissæren lykkedes at spare 225.000 kr. om året på elregningen ved at sætte solceller på taget. De penge bruges i stedet på at forbedre undervisningen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

KLIMA OG ENERGI - Danmark i førerfeltet
Strøm fra vindmøller udgør i dag ca. 20 pct. af vores elforbrug. I 2020 skal det udgøre 50 pct.

Danmark er det land i verden med størst andel vind. I 2020 skal 28 pct. af vores samlede energiforbrug komme fra vedvarende energi.

50 pct. af vores strøm produceres i dag på kraftvarmeværker.

Mere end 50 pct. af vores varme er miljøvenlig fjernvarme. Over 10 pct. af eksporten var i 2011 energiteknologi.

Kilde: Klima-, Energi-og Bygningsministeriet.

Hvis du vil vide mere