Sitemap | Avanceret søgning |

Et lille grønt håb

Det er stadig muligt at redde klodens klima. Men det bliver svært, mener klimachef John Nordbo.

Af Lars From
Publiceret 19-10-2012

Selv om klimachef John Nordbo fra Verdensnaturfonden, WWF, vender skuffet hjem fra det ene klimamøde efter det andet, har han stadig et håb og en drøm om, at det vil lykkes at ændre kursen - og forhindre, at vi mennesker ændrer klodens klima dramatisk.

»Hvis man ser på etableringen af ny elproduktion i verden, så er halvdelen af den nye produktion, man etablerer, baseret på "ikkefossilt" brændsel,« forklarer John Nordbo.

Sol - og kinesiske kul
Det vil sige, at halvdelen af den ekstra strøm, der i disse år sendes ud i elnettet rundt på hele kloden, er fremstillet af andet end kul, olie og gas. Antallet af vindmøller og solcelleanlæg er stigende, ligesom mange anvender såkaldt biobrændsel i form af træ, biogas eller lignende.

Men når Kina hver uge åbner et nyt kulkraftværk og i øvrigt øger sit energiforbrug med 5-10 pct. om året, så bliver det konstant sværere at få bremset udledningen.

Tysklands lukning af alle atomkraftværker i løbet af de kommende 10 år vil heller ikke gøre det lettere at nedbringe verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Alligevel ser John Nordbo positive tegn: »Det ser ud til, at Kina er ved at etablere et marked for handel med kvoter for udledning af CO2, hvilket kan nedbringe den kinesiske udledning. Samtidig ser det ud til, at Indiens udbygning med kulkraft er blevet bremset - ganske enkelt på grund af sund fornuft, så man i stedet satser på solenergi.

Det er også positivt, at skovrydningen i Brasilien i dag er på det laveste niveau i generationer,« lyder det fra John Nordbo med henvisning til, at netop skovene er lager for enorme mængder CO2, der - hvis de bliver sluppet ud i atmosfæren - vil gøre det endnu varmere på kloden.

Store spejle
»På den mellemlange bane er der fornuftige måder at gøre tingene på. Personligt er jeg en stor fan af solenergi.

Jeg tror på ideen om at bygge koncentrerede solkraftværker, hvor man ved hjælp af store spejle kan drive turbiner og etablere egentlige kraftværker. Hvis man kigger i litteraturen, ser det ud til, at den type kraftværker har rigtig gode muligheder. Jeg tror, at det vil være oplagt at bruge i rigtig mange lande rundt i verden.«

Den danske klimachef tror også på, at det til sidst vil lykkes at overbevise verdens ledere om, at de skal reagere på den globale opvarmning.

»Det er så hamrende vigtigt, at vi holder temperaturstigningen på under to grader. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at man vil blive ved med at sidde advarslerne overhørig.

Der findes stort set ikke nogen forskningsresultater, der siger, at vi ikke skal tage den globale opvarmning alvorligt: Isen der smelter, udtørringen af Amazonas, tørken i USA og koralrevene, der blegner. Der er så mange ting, der viser, at udviklingen er vanvittig og er ved at løbe løbsk. Men jeg kan naturligvis blive skuffet,« siger John Nordbo, der meget vel kan få ret.

»Det, der er lagt på bordet i de internationale klimaforhandlinger, er bare ikke nok. Hvis man ser på, hvad der vil ske efter 2020, er der intet i kortene, der siger, at FN-systemet vil levere løsningen.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten