Sitemap | Avanceret søgning |

Kina åben for en ny klimaaftale

Kineserne åbner for en aftale, der juridisk forpligter verdens største udleder af CO2 til at nedbringe sine udledninger. Miljøorganisationerne er positive.

Af Lars From
Publiceret 08-12-2010

CANCUN For første gang åbner den kinesiske klimaforhandler, Huang Huikang fra Kinas udenrigsministerium, for en ny klimaaftale, hvor Kina juridisk forpligter sig til at nedbringe sine udledninger, og hvor man bibeholder den omstridte Kyoto-aftale.

Den udmelding hilses velkommen af miljø-og bistandsorganisationer, mens den danske klima-og energiminister, Lykke Friis (V), er lidt mere forsigtig.

Lovende udmelding
Udmeldingen fra kineserne lyder lovende.

»Vi kan godt lave en resolution, der også bliver juridisk bindende for Kina. Der er ingen grund til at opgive Kyoto-protokollen og begynde forfra igen,« sagde Huang Huikang i går til nyhedsbureauet Reuter.

Troels Dam Christensen, der er talsmand for 92-gruppen, en sammenslutning af danske miljø-og bistandsorganisationer, er begejstret.

»Hvis det er rigtigt, at kineserne vil gøre deres løfter om reduktioner juridisk bindende, åbner det for alvor vejen for en aftale, hvor der både arbejdes med en forlængelse af Kyoto-protokollen og med en bindende aftale for de lande, der i dag ikke er omfattet af Kyoto, bl. a. Kina, Indien og USA,« mener Troels Dam Christensen.

»Men der er fortsat mange hvis'er. På mange måder er det stadig USA, der er problemet, fordi amerikanerne formentlig ikke er i stand til at sige ja til en juridisk bindende aftale,« siger han.

Lykke Friis glæder sig også over udmeldingen, men mener, at det er for tidligt at tale om et gennembrud.

Mange prøveballoner
»Vi har endnu ikke fået 100 pct. bekræftet, om der er hold i den kinesiske udmelding. Der bliver lige nu sendt mange prøveballoner op. Det, der bliver sagt på pressemøder, er endnu ikke blevet omsat til konkret handling inde ved forhandlingsbordet,« påpeger den danske minister, der er i Cancun og deltager i forhandlingerne under hele den to uger lange klimakonference, indtil den slutter fredag aften lokal tid.

»Jeg er dog lidt mere optimist end før Cancun, fordi flere lande er blevet klar over, at der er noget på spil her. Det virker som om, at det tavse flertal fra klimatopmødet i København rører på sig. Der er bl. a. en række østater, der er blevet klar over, at det ikke nytter noget, at det kun er EU, der gør en indsats. USA og Kina skal også være med.«

»Danmark holder de kommende dage desuden møder med en række lande fra Afrika med Kenya i spidsen om, hvordan vi kan komme videre,« forklarer Lykke Friis, der satser på at komme fra Cancun med en køreplan for, hvordan man både kan bibeholde Kyoto-protokollen og få forpligtende reduktionsmål for de lande, der ikke er omfattet af Kyoto.

Lige nu er det usikkert, hvor flere af de helst store rige lande står, og hvad de egentlig ønsker.

USA er lammet af præsident Obamas problemer med Kongressen. Han tør næppe sige ja til noget på klimaområdet, som Kongressen så bagefter ikke vil acceptere.

Japan, der har afvist at forlænge Kyoto-protokollen, har problemer med industrien, der føler sig presset af konkurrence fra lande som Kina, Sydkorea og USA. Desuden er det usikkert, hvad både Canada og Rusland i virkeligheden ønsker.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

UDLEDNING AF CO2
Udledning i tons pr. person.
Danmark: Ca. 10 tons.
USA: Ca. 22 tons.
Kina: Ca. 5,5-6,0 tons - heraf skyldes ca. 20 pct. den omfattende eksport til Vesten.
Hvis du vil vide mere