Sitemap | Avanceret søgning |

Danskerne tror mindre på klimaproblemerne

Global opvarmning: To kolde vintre har sammen med det mislykkede klimatopmøde i København fået mange danskere til at miste troen på, at den globale opvarmning skyldes mennesker, viser en Rambøll-måling.

Af Lars From
Publiceret 21-01-2011

Før klimatopmødet i København for godt et år siden mente over 75 pct. af danskerne, at den globale opvarmning var virkelig, og at den var skabt af os mennesker.

Efter topmødet, hvor politikerne stort set ikke kunne blive enige om noget som helst - og to iskolde vintre - er forståelsen for klimaproblemerne og troen på, at den er skabt af os, faldet mærkbart, viser en ny Rambøllmåling.

Nu mener kun 67,4 pct. af de 1.065 adspurgte, at den globale opvarmning er menneskeskabt. Især gruppen af 26-35-årige har ændret syn på klimaproblemerne. Mens det før var næsten 83 pct. af de 26-35-årige, der mente, at den globale opvarmning var menneskeskabt, er det nu kun 68,4 pct., der er af den opfattelse. Til gengæld er de unge vælgere - fra 18-25 år - den eneste gruppe, hvor troen på en menneskeskabt, global opvarmning er vokset, nemlig fra 74,9 pct. til 81 pct.

Omvendt Connie-effekt
Blandt de politiske partier skiller Det Konservative Folkeparti sig særligt ud. Her er andelen af "klimaskeptikere" vokset markant. Før klimatopmødet i København mente 72,8 pct. af de konservative vælgere, at den globale opvarmning var menneskeskabt - i den nye måling er det faldet til 56,6 pct. Her kan man formentlig tale om en omvendt Connie Hedegaard-effekt, da den daværende konservative klimaminister i dag er klimakommissær i EU og altså ikke længere trækker de konservative vælgere i Danmark i en bestemt retning.

Den nuværende klimaminister, Lykke Friis fra Venstre, er ikke overrasket over ændringen i danskernes holdning: »Jeg forstår sådan set godt, hvis nogle er skeptiske, når vi politikere har så svært ved at levere en ambitiøs, international aftale. Men det ændrer ikke ved, at langt størstedelen af fagkundskaben meget klart siger, at klimaproblemet er reelt og skal håndteres,« lyder det fra Lykke Friis.

Heller ikke hos miljøorganisationerne er man overrasket over, at mange danskere er blevet mere "klimaskeptiske".

De kolde vintre
Troels Dam Christensen er koordinator for 92-gruppen, der er en sammenslutning af miljø-og ulandsorganisationer, og har i årevis fulgt de internationale klimaforhandlinger tæt.

»Den stigende skepsis hænger formentlig sammen med, at klimaet i meget lang tid ikke har været på dagsordenen på samme måde som før klimatopmødet i København. Samtidig har vi i Danmark haft to kolde vintre.

Og når det er koldt i Danmark, er der mange, der mener, at så kan der ikke samtidig være noget, der hedder global opvarmning,« forklarer Troels Dam Christensen.

»Men folks holdninger kan sagtens skifte afhængig af de indtryk, man får. De nyeste vejr-og klimatal fra amerikanske Nasa og europæiske vejrstationer viser imidlertid, at 2010 globalt set har været det varmeste år, man har målt på kloden.« Ifølge Troels Dam Christensen peger Rambøllmålingen på, at det er vigtigt at fastholde et politisk pres, hvis man vil have gjort noget ved klimaproblemet.

»Resultatet viser, hvor væsentligt det er med et fortsat oplysningsarbejde.«

Overvurderet drivhuseffekt Langt hovedparten af videnskabsfolkene på klimaområdet mener, ligesom FN's klimapanel, IPCC, at den globale opvarmning med 90 pct. sikkerhed er menneskeskabt. Der er dog også klimaforskere og andre, der mener, at klimaproblemet er gjort lidt for enkelt, og at effekten af den stigende udledning af drivhusgassen CO2 kan være overvurderet.

Ifølge IPCC vil temperaturen frem mod 2100 stige med op mod fire grader, hvis der ikke bliver grebet ind over for udledningen af drivhusgasser. Det er der dog ingen udsigt til. Udledningen stiger, så mængden af CO2 i atmosfæren vokser hvert eneste år.

Det seneste klimamøde, der blev holdt i december i Cancun i Mexico, endte heller ikke med nogen bindende, global aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser. Problemet blev i stedet - endnu engang - udsat, så man nu skal drøfte det igen om et år på det næste klimamøde i Sydafrika.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Analyse: Er den globale opvarming menneskabt
Foto: Grafik: Rina Kjeldgaard