Sitemap | Avanceret søgning |

Slutspil forud for klimatopmødet

Klima: Vi kan få en ny klimaaftale i København, hvis vi vil, mener klimaminister Connie Hedegaard (K). Hun skal om tre måneder stå i spidsen for topmødet, hvor en aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser skal falde på plads.

Af LARS FROM og KRISTIAN KLARSKOV
Publiceret 28-09-2009


Drivhusgasser
Mængden af drivhusgasser skal sættes ned for klodens skyld, og lige nu arbejdes der på højtryk for at finde fælles fodslag inden klimatopmødet i København til december.

Om tre måneder er det alvor.

Da indledes FN's klimatopmøde i Bella Centret i København, hvor 15.000-18.000 politikere, embedsmænd, klimaeksperter og interesseorganisationer skal forsøge at blive enige om, hvordan vi undgår en voldsom global opvarmning af kloden.

Målet er at finde en afløser for Kyoto-aftalen - en aftale, der skal sikre en kraftig reduktion i vores udledning af drivhusgasser.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard pendler i øjeblikket verden rundt for at skabe opbakning til en ny, forpligtende aftale, ligesom også udenrigsminister Per Stig Møller (K) arbejder på højtryk for at få en klimaaftale på plads.

Det går for langsomt

Tre måneder før det vigtige møde er Connie Hedegaard forsigtig optimist:

»Det er muligt at lave en aftale. Man kan, hvis man vil. Hvis der er nok, der vil det, og hvis de vil det nok,« lyder det fra klimaministeren.

»Der er sket rigtig meget de seneste måneder, men de formelle forhandlinger går for langsomt. Løsningen af de helt grundlæggende knaster går for langsomt. Men jeg tror, at vi alle vil være klogere, efter at FN med generalsekretær Ban Ki-moon i spidsen har holdt møde i New York den 22. september med klimatopmødet som eneste punkt på dagsordenen.«

USA er nøglen

Ifølge Connie Hedegaard er USA nøglen til en ny klimaaftale i København.

»Når USA gør noget, kigger lande som Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika. Men jeg kan godt være bekymret over, at USA's sundhedsreformer tager overordentlig meget opmærksomhed. Det er dog vigtigt at understrege, at Barack Obama i foråret sagde, at USA vil tage lederskab og går efter en ambitiøs aftale i København,« fastslår Connie Hedegaard, der også glæder sig over, at den nyvalgte premierminister i Japan har sagt, at Japan går efter at reducere udledningen af CO2 med 25 pct. i forhold til 1990.

Tre dage efter FN-mødet i New York er Obama vært for verdens største økonomier i G20 i Pittsburgh, hvor finansieringen af en ny klimaaftale er på dagsordenen.

»Her ville det have en stor psykologisk effekt for landene i den tredje verden, hvis man kom med nogle penge.«

Ingen ved endnu, om Obama eller andre af verdens topleder kommer til København.

»Men presset for at nå en aftale i København kan ikke blive meget større,« konstaterer den danske klimaminister, der er imponeret over, at det trods alt er lykkedes at fastholde klimaet på dagsordenen, selv om verden er bragt i knæ af den økonomiske krise.

Samtidig føler Connie Hedegaard sig overbevist om, at klimavenlig teknologi er vejen frem.

»De lande, der først finder de kloge og de smarte løsninger, som bruger mindre energi og færre ressourcer, vil også være de lande, der komme til at trives bedst i det 21. århundrede.«

»Dertil kommer, at vi får knaphed på olie, og at olie og energi bliver meget dyrt. Derfor vil de, der kan spare på energien komme til at stå meget stærkt. Og det, tror jeg, er gået op for de kinesiske ledere,« lyder det fra den danske klimaminister, der i aftes spiste middag med Saudi Arabiens olieminister, der også er klimaminister.

EU skal blive enig

I sidste uge såede den svenske statsminister og EU-formand, Fredrik Reinfeldt, tvivl om, hvor ambitiøs en københavneraftale bliver. Han sagde bl.a., at det næppe er realistisk at få en aftale, der sikrer, at de globale temperaturstigninger ikke overstiger to grader. Det lægger udenrigsminister Per Stig Møller imidlertid afstand til.

»Det er rigtigt at dæmpe forventningspresset, men vi går stadig efter en ambitiøs aftale. Det pres er ikke sat ned. Vi skal ikke sænke barren nu,« siger Per Stig Møller.

Den danske udenrigsminister samler i morgen sine kolleger fra Storbritannien, Frankrig, Sverige og Finland til klimamøde i København. Målet er at påvirke EU-kredsen i mest mulig klimavenlig retning før et EU-topmøde i oktober om en byrdefordeling internt i EU.

»Vi skal sikre, at EU bliver enige i oktober. Det er første hug, for kan EU ikke blive enige om byrdefordelingen, går det i opløsning. Så står vi meget svagt i den dialog, som skal føre til, at Kina, USA og så videre er med i december,« siger Per Stig Møller.

For den britiske udenrigsminister, David Miliband, er besøget i København et led i en større diplomatisk klimarejse, som i løbet af 48 timer vil føre ham til bl.a. Frankrig, Sverige og Danmark.