Sitemap | Avanceret søgning |

Klimaet og politik

Der er mange aktører, der skal blive enige om en ny klimaaftale ved COP15 i København i december måned. Læs mere om det politiske spil, der ligger bag klimatopmødet.

 

Temaartikler

Klimaaftale: De fattige snydt igen
Klimaforhandlerne i Doha endte i går med stort set intet. Resultatet er i bedste fald et hop på stedet - i værste fald et direkte tilbageskridt.

Publiceret 10-12-2012

Dansk hjælp til verdens klima

Danmark skal lære lande som Mexico, Vietnam og Sydafrika, hvordan man kan øge vækst og velfærd uden at bruge mere energi. Det vil både gavne klimaet - og dansk eksport. I EU forsøger klimakommissæren også at bruge danske erfaringer.

Publiceret 19-10-2012

Et lille grønt håb

Det er stadig muligt at redde klodens klima. Men det bliver svært, mener klimachef John Nordbo.

Publiceret 19-10-2012

Politisk uenighed om anvisning fra grøn tænketank
Ifølge en rapport fra den grønne tænketank Concito kan Danmark uden de store problemer reducere CO2-udledningen med 40 pct. inden 2020. Socialdemokraterne er enige, mens Venstre kalder det dumt.

Publiceret 15-09-2011

Vandet er kommet for at blive
I takt med højere temperaturer kan vi se frem til mere regn i fremtiden, men ikke specielt om sommeren, lyder det fra eksperterne. Kommunerne er godt i gang med at ruste sig.

Publiceret 15-09-2011

Havmøllerne er, hvor pengene er
Havmøllemarkedet har udviklet sig til købers marked. Derfor afregnes havmøllestrøm til kunstigt opskruede priser.

Publiceret 05-07-2011

Grønne biler kræver penge i banken
Miljøvenlige biler er dyre og har svært ved at slå bredt igennem hos danskerne. Afgifterne er høje og derfor ender mange forbrugere med en dieselbil.

Publiceret 03-07-2011

Danskerne tror mindre på klimaproblemerne
Global opvarmning: To kolde vintre har sammen med det mislykkede klimatopmøde i København fået mange danskere til at miste troen på, at den globale opvarmning skyldes mennesker, viser en Rambøll-måling.

Publiceret 21-01-2011

Kun små skridt frem
Der er små fremskridt i klimaaftalen fra Cancun, men stort set ingen forpligtelser til verdens lande. N Klimaet har ikke meget at klappe af. Lomborg kalder hele seancen for »absurd teater«.

Publiceret 12-12-2010

Klimaets helte og skurke
Heltene Klimatopmøde: De største helte i Cancun har været Indiens miljøminister og Norges statsminister. USA og den rebelske præsident fra Bolivia får skylden for at have skadet mest.

Publiceret 11-12-2010

Klimakamp om kommaer og ord
Mens den globale opvarmning - lige bortset fra i Nordeuropa - fortsatte for fuld styrke, sad forhandlerne fra 193 lande i aftes og skændtes om kommaer, datoer og bureaukrati i de internationale klimaforhandlinger.

Publiceret 11-12-2010

Fang CO2 og send det tilbage i jorden
I stedet for at bruge formuer på at skifte olie, kul og gas ud med vindmøller, biomasse og elbiler, kan man opfange CO2 fra kraftværkerne og sende det tilbage i jorden. Det satser bl. a. olielandet Norge hårdt på.

Publiceret 10-12-2010

Dansk hjælp til truede østater
Med en gavecheck på 80 mio. kr. er Danmark det første land til at støtte en ny fond, der skal skaffe truede østater mere vedvarende energi.

Publiceret 09-12-2010

Kampen for el til alle
Mere kul på: Hvis verdens fattigste, der i dag lever uden indlagt el, skal have lov at have lys og køleskab, kræver det en gigantisk investering i nye kulkraftværker, vindmøller og atomkraftværker.

Publiceret 09-12-2010

Kina åben for en ny klimaaftale
Kineserne åbner for en aftale, der juridisk forpligter verdens største udleder af CO2 til at nedbringe sine udledninger. Miljøorganisationerne er positive.

Publiceret 08-12-2010

Langsom og træg, men FN er, hvad vi har
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, advarer mod at opgive en klimaaftale på grund af trægheden i FN-systemet. Forhandlingerne ved klimamødet i den mexicanske by Cancun går nu ind i slutfasen. Ingen tror på en stor og forpligtende aftale.

Publiceret 07-12-2010

Grønt er godt - og rigtig dyrt
Fossil-pusher: Hvad gør man, når en sjettedel af de indtægter, der finansierer velfærdssamfundet, forsvinder? Danmark står med en kæmpe udfordring, når kul, olie og gas er væk. Skatter, afgifter og salg af olie sender hvert år næsten 90 mia. kr. i statskassen.

Publiceret 05-12-2010

Politikerne, vil de noget... - KAN DE NOGET?
Klimatopmøde: Siden klimatopmødet i København for et år siden er der sket meget lidt på klimaområdet. I USA er udviklingen nærmest gået baglæns. En bindende klimaaftale er formentlig udskudt til efter det næste præsidentvalg i USA. Til gengæld kan klimamødet i Mexico byde på godt nyt for verdens skove og for ulandene.

Publiceret 28-11-2010

Kostbar klimaforsinkelse
På et år er det blevet 5.340 mia. kr. dyrere at begrænse den globale opvarmning, vurderer det internationale energiagentur, IEA.

Publiceret 10-11-2010

Hvad nu, verden?
Københavner-erklæringen vil ikke bremse den globale opvarmning. Det bliver nu svært at samle verdens ledere for at forsøge sig med nye klimaforhandlinger.

Publiceret 20-12-2009

Klimaforskere: Politisk korrekthed truer fri forskning
En række forskere ved Københavns Universitet er rasende på prodekan Katherine Richardson, der beskyldes for at bruge sin magt til at forsøge at begrænse den frie forskning.

Publiceret 07-12-2009

Politisk kamp om isen i Arktis
Opvarmning: Isen i Arktis bruges som bevis på, at den globale opvarmning er meget voldsom. Men der?manipuleres med sandheden - og tales usandt.

Publiceret 03-12-2009

Familien Danmark vil have to biler
Trafik: På bare fire år har over 100.000 familier fået bil nummer to eller tre. Væksten truer planerne om at få langt flere til at rejse kollektivt.

Publiceret 02-11-2009

Skræmmebilleder i klimaets navn
Klimakrige: Krige om vand og fødevarer og millioner på flugt fra naturkatastrofer, er argumenter, der kan overbevise skeptikere om, at der skal gøres noget. Men skræmmebillederne er falske, mener en dansk forsker.

Publiceret 01-10-2009

Klimaaftalen er langt væk
En klimaaftale i København kan være meget langt væk. USA's præsident, Barack Obama, omtalte København som et skridt på vejen. Der var ingen konkrete løfter og ingen penge på bordet.

Publiceret 28-09-2009

Reglerne er gået i tomgang
Sanktioner: Regler om tomgangskørsel virker ikke - ingen overholder reglerne eller får bødeforlæg. Miljøministeren er klar til at stramme sanktionerne.

Publiceret 28-09-2009

Slutspil forud for klimatopmødet
Klima: Vi kan få en ny klimaaftale i København, hvis vi vil, mener klimaminister Connie Hedegaard (K). Hun skal om tre måneder stå i spidsen for topmødet, hvor en aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser skal falde på plads.

Publiceret 28-09-2009

Aftale eller ej?
Klimaeksperter gav på Christiansborg deres bud på, om mødet i København munder ud i en ny klimaaftale.

Publiceret 25-09-2009

Solen vil selv bringe beviset
Professor Henrik Svensmark mener, at Solens aktivitet spiller en afgørende rolle for de globale temperaturer.

Publiceret 25-09-2009

Ændret klima skaber flygtninge
Katastrofer: Millioner er på flugt fra klimaforandringer. Problemet er i hastig vækst i Den Tredje Verden. Derfor øger Danmark nu hjælpen til katastrofeforebyggelse.

Publiceret 25-09-2009

EU's klima- og energipakke
20 pct. mindre CO2-udledning, 20 pct. vedvarende energi og 10 pct. biobrændstof i benzintanken i 2020. Sådan lyder hovedbudskabet i EU's udspil til en fælles klimaindsats.

Publiceret 16-05-2008

Klimatopmøde i København 2009
Alle taler om det næste afgørende klimatopmøde, der skal holdes i København i 2009. Mødet er døbt COP15, men hvad handler det egentlig om?

Publiceret 16-05-2008

FN's Klimapanel - IPCC
Hvordan bliver verdens lande enige om, hvordan klodens klima har det? Man nedsætter et klimapanel, som hvert eneste land kan indstille eksperter til. Ca. 3.700 af verdens førende klimaeksperter er tilknyttet FN's Klimapanel, IPCC. Panelet har indtil nu udsendt fire hovedrapporter.

Publiceret 14-05-2008

Klimaskeptikerne
Selv om hovedparten af verdens klimaeksperter er enige om, at der er en global opvarmning, og at det er os mennesker, der er skyld i den, forsøger enkelte skeptikere at sætte spørgsmålstegn ved, om det nu også er den fulde sandhed.

Publiceret 08-05-2008

Biobenzin - hvad har det med klima at gøre?

Brændstoffer fremstillet af halm, træ, sukkerrør, affald eller palmeolie skal hjælpe os til at udlede færre drivhusgasser, fordi de angiveligt er CO2-neutrale. Men de klimavenlige biobrændstoffer har vist sig at have en ubehagelig bagside.
Læs mere

Klima fotos

Se fantastiske fotos fra hele verden, hvor klimaet er udfordret.
Se billedserierne

Klædt på til klimadebat

Jordens klima er under forandring. Forskere og politikere i hele verden diskuterer, hvad der sker, hvorfor det sker, og hvad der skal gøres ved det. Bliv klædt på til at være med i klimadebatten.
Læs mere

Hvis Tuvalu synker i havet ...

De mente det alvorligt, den gruppe politikere og embedsmænd, der drog fra Tuvalu til Australien og New Zealand. De kom for at spørge, om et af de to lande ville stille jord og plads til rådighed for hele Tuvalus befolkning, når Tuvalu selv bliver umuligt at bebo.
Læs mere

Ørkendannelse ved Middelhavet

En solferie til Spanien kan blive lidt for varm og tør. Fremtidens vejrudsigt for det sydvestlige Europa lyder nemlig på endnu mere tørt og varmt vejr. Så tørt og varmt, at ørkener formentlig vil brede sig i hvert fald i Spanien og Portugal
Læs mere

Leksikon

Hvad betyder ratificere, hvor ligger Antarktis, og i hvilke dele af verden er der permafrost? I leksikonet forklares ord og begreber, som benyttes i artiklerne.
Til leksikon

Klimaet i undervisningen

Få ideer til, hvordan materialet på sitet kan benyttes til undervisningsforløb i grundskolen og på gymnasieuddannelserne.
Læs inspirationsmaterialet