Sitemap | Avanceret søgning |

Bølger kan blive den nye vind

200 mio. kr. er der indtil videre skudt i et forsøgsanlæg med bølgeenergi ved Hanstholm. Klima-og energiminister Lykke Friis (V) ser store muligheder i bølgerne. Men prisen skal ned.

Af Lars From
Publiceret 02-07-2011

Selv om vinden kun blæste med otte sekundmeter, slog godt halvanden meter høje bølger ind over molen, da klimaog energiminister Lykke Friis (V) torsdag besøgte bølgeanlægget Wave Star i Hanstholm.

Anlægget i Hanstholm er - selv om der allerede er postet omkring 200 mio. kr. i projektet af Danfoss-familien - stadig kun et forsøgsprojekt.

Men det går godt, og Lykke Friis ser positivt på fremtidsudsigterne.

»Bølgeenergi kan ende med at blive et nyt, dansk eksporteventyr. Klimakommissionen sagde i sin konklusion sidste år, at op til 10 pct. af vores samlede energi i 2050 kan komme fra bølgeenergi, og jeg har ikke nogen grund til at sætte spørgsmålstegn ved deres beregninger,« lød det fra Lykke Friis, da hun stod på det imponerende anlæg midt ude i Vesterhavets bølger.

»Men det er en forudsætning, at teknologien udvikler sig, og at prisen på bølgeenergi kommer ned. Især hvis man kan koble bølgeenergi sammen med vindenergi, ser jeg gode fremtidsmuligheder.«

Mens teknikken virker og bliver bedre og bedre, er prisen stadig det største problem, erkender teknisk direktør Laurent Marquis fra Wave Star A/ S.

»Lige nu producerer vi strøm til 7 kr. for en kilowatttime. Om to år regner vi med at være kommet ned på ca. 3,50 kr. Og i løbet af 10 år skal vi ned i nærheden af prisen for at producere vind, ellers er der ingen idé i at fortsætte,« lyder det fra Laurent Marquis, der peger på prisen for strøm fra havmøller som pejlemærket.

Ved byggeriet af den kommende vindmøllepark ved Anholt gives der et offentligt tilskud på 1,05 kr. pr. produceret kilowatt-time, så der er endnu et godt stykke vej.

Et ret simpelt anlæg
Selve bølgeanlægget placeret et stykke ud for kysten ved Hanstholm er egentlig ganske simpelt. To store flydere med en diameter på fem meter hver ligger oven på vandet og gynger op og ned i takt med bølgerne. De er forbundet med et stort stempel, der laver energi, hver gang en bølge presser dem op og ned.

Det hele er placeret på en kæmpe platform, der med fire store stolper solidt placeret nede i havbunden mest af alt minder om en boreplatform.

I løbet af de kommende etto år skal anlægget i Hanstholm udvides, så der i stedet for to flydere kommer i alt 20, der samtidig hver især bliver dobbelt så store. Dermed vil energiproduktionen komme op på niveau med en mellemstor vindmølle på 600 kilowatt. På lidt længere sigt er det målet at lave bølgeanlæg på 6 megawatt, hvilket svarer til kapaciteten på én af de helt store, moderne vindmøller.

Med én af Danmarks mest velhavende familier bag har projektet formentlig gode chancer for succes. Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for industrikoncernen Danfoss, tror så meget på bølgeenergi, at han sammen med sine to brødre allerede har skudt et trecifret millionbeløb i de blå bølger.

»For 10 år siden fandtes der stort set ingen havvindmøller. I dag udgør havvindmøller 10 pct. af Danmarks samlede eksport. Det kan godt være, at det tager 10 år, før bølgeenergien er i gang, men jeg føler mig sikker på, at potentialet er der. Derfor tror vi på bølgeenergien, og derfor har vi skudt ca. 200 mio. kr. i projektet,« lyder det fra Jørgen Mads Clausen, der peger på flere positive signaler lige nu.

»Det, der skete på Fukushima-atomkraftværket i Japan, får positiv betydning for udviklingen af bølgeenergi. Det samme gælder oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf sidste år. Når man ser på olieprisen, der lige nu ligger på 100 dollars pr. tønde, peger en stigende oliepris i samme retning.« Jørgen Mads Clausen vil ikke oplyse, hvor mange penge familien er klar til at skyde i bølgeprojektet.

Stabil energi
Energinet. dk, der er ansvarlig for hele det danske energinet, har vurderet bølgeanlægget og erfaringerne fra Hanstholm og vendt tommelfingeren opad. Derfor arbejdes der lige nu seriøst med næste skridt - et stort anlæg bygget i forbindelse med vindmølleparken Horns Rev 2 i havet ud for Esbjerg.

»Bølgeenergi er mere stabil end vindenergi, fordi bølgerne er mere jævne og samtidig lidt forsinkede i forhold til vinden,« forklarer Laurent Marquis.

»Så hvis man kobler bølger og vind sammen, vil man få en mere jævn energiproduktion. Hvis man samtidig kombinerer med solpaneler - f.eks. placeret oven på et bølgeanlæg - kan man skabe en energipark ude i havet i stedet for blot en vindmøllepark. Derfor er Energinet.dk interesseret i vores planer.«

Wave Stars anlæg er dimensioneret til at kunne klare tre-fire meter høje bølger, men vil i fremtiden formentlig kunne fortsætte med at lave strøm også, hvis vinden tager til, og bølgerne rejser sig til fem-seks meters høje. Det er en situation, hvor vindmøllerne bliver stoppet, fordi de ikke kan klare alt for kraftig blæst.

Ifølge Jørgen Mads Clausen er kombinationen med vindmølleparker tæt på ideel.

»Vores anlæg kan uden problemer stå på 30 meter dybt vand - havvindmøller bliver normalt placeret på 20-25 meter. Samtidig er det både lettere og billigere at placere et bølgeanlæg på havbunden end en vindmølle, der skal graves mindst 25 meter ned,« lyder det fra Jørgen Mads Clausen.

Begejstret minister
Klimaministeren er da også begejstret for ideen om at koble vind og bølger sammen.

»Hvis man kan koble de to ting sammen, kan bølgeenergi "stå på skuldrene" af havmøllerne og nyde godt af den udvikling, de har været igennem. Og jeg vil da nævne bølgeenergi som en god mulighed for min tyske energikollega, når vi næste gang mødes for at diskutere, hvordan tyskerne vil erstatte de atomkraftværker, der nu skal nedlægges,« lyder den optimistiske melding fra Lykke Friis.

Også andre selskaber og andre lande forsøger at udvikle bølgeenergi. De fleste eksperimenterer med anlæg, der ikke står fast på havbunden, men holdes fast med et anker fastgjort i havbunden.

Ifølge Jørgen Mads Clausen er ingen andre så langt i udviklingen af et anlæg, der står fast på havbunden, som Wave Star.

Copyright: Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere