Sitemap | Avanceret søgning |

Juli slog alle varmerekorder i Grønland

Mens danskerne har klaget over træls vejr i juli måned, har varmen i Grønland slået alle rekorder, viser nye tal. På toppen af den grønlandske indlandsis ved Summit blev der i august målt en gennemsnitstemperatur på minus 9,9 grader mod normalt omkring minus 20.

Af Lars From
Publiceret 14-08-2011

Qaanaaq 8,8 graders varme mod normalt 4,6.

Upernavik 9,6 grader mod normalt 5,2.

Kangerlussuaq 12,5 graders varme mod normalt 10,7.

En stor del af målestationerne i det vestlige og nordvestlige Grønland har registreret rekordvarme i juli måned, viser nye tal. I juni var man også tæt på varmerekord i store dele af det nordvestlige Grønland.

Ifølge klimaforsker Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory i New Mexico, USA, kom juni ind blandt de tre varmeste juni måneder, der nogensinde er registreret i Grønland.

Varmt mod nord
Også august er begyndt rigtig varmt helt op til Station Nord og Danmarkshavn længst mod nord og nordøst. På toppen af den grønlandske indlandsis ved Summit blev der målt en gennemsnitstemperatur på minus 9,9 grader mod normalt omkring minus 20.

Juli bød i Kangerlussuaq, det tidligere Sønderstrømfjord, på næsten ligeså varmt vejr, som i Danmark. Mens den højeste temperatur ved Kangerlussuaq, der ligger lige ved kanten til indlandsisen, blev målt til 22,3 grader den 12. juli, så var den absolut højeste temperatur i juli i Danmark 27,1 grader i Isenvad ved Ikast.

Ifølge beregninger fra Sebastian Mernild har gennemsnitstemperaturen i hele Nordvestgrønland i juli ligget 3,6 grader over det normale for perioden 1961-90 og ca. 0,5-0,6 grader over den hidtidige juli-rekord fra 2007.

Fart på afsmeltningen
Også i juni var man tæt på rekord, oplyser Sebastian Mernild. Ifølge klimaforskeren kommer temperaturen for juni formentlig ind på anden eller tredjepladsen over de varmeste juni måneder i Nordvestgrønland.

De høje temperaturer får stor betydning for afsmeltningen fra verdens næststørste iskappe efter Antarktis ligesom de tusindvis af lokale gletsjere i Grønland, der formentlig vil få yderligere fart på afsmeltningen.

Hidtil har 2010 og 2007 budt på de mest voldsomme afsmeltninger af indlandsisen, og meget tyder på, at 2011 kan blive endnu et år, hvor verdens næststørste isklump skrumper markant.

»Vi mangler endnu målingerne fra august, før vi kan sige noget mere præcist om afsmeltningen i sommeren 2011, men alt tyder på en afsmeltning over middel,« fastslår Sebastian Mernild, der netop selv er rejst til Grønland for at deltage i arbejdet med at måle afsmeltning og se på konsekvenserne af den.

Strandet på indlandsisen Morgenavisen Jyllands-Posten beskrev den 16. juli, hvordan indlandsisen ved Kangerlussuaq smeltede med op til 25 centimeter om dagen.

Samtidig viser ny forskning, at floden Watson River, der ved Kangerlussuaq leder smeltevand fra indlandsisen ud i havet, sidste år transporterede astronomiske 5,5 kubikkilometer vand. Det svarer til ca. 14 gange Danmarks samlede årlige vandforbrug.

Den varme sommer i Grønland var også årsag til, at klimaminister Lykke Friis (V), videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) og den grønlandske forsknings-og undervisningsminister Palle Christiansen midt i juli strandede inde på indlandsisen. Der var simpelthen for varmt til, at deres Hercules 130 fly kunne lette.

Copyright: Jyllands-Posten