Sitemap | Avanceret søgning |

Professor: Klimadebat er ikke slut

Forskerne er ikke enige om klimaproblemerne, mener dansk professor. Den store diskussion handler om CO2 og dens indflydelse på temperaturen.

Af Lars From
Publiceret 18-08-2011

Selv om hovedparten af verdens klimaforskere er nogenlunde enige om omfanget og årsagen til den globale opvarmning, er klimadiskussionen langt fra afsluttet. Det mener den danske professor Ole Humlum fra afdelingen for fysisk geografiog geofysik ved Oslo Universitet i Norge.

»Noget forenklet kan man sige, at der er to opfattelser:

1) CO2 dominerer temperaturudviklingen.

2) Naturlige svingninger dominerer temperaturudviklingen.

Jeg tilhører selv den sidstnævnte skole og ser i data ingen klar kobling mellem CO2 og temperatur, hverken på kort sigt (5-10 år) eller på længere sigt (10-1000 år). Derimod ser jeg nogle tegn på den modsatte kobling, hvor temperaturen styrer mængden af atmosfærisk CO2,« lyder det fra Ole Humlum, der jævnligt har blandet sig i klimadiskussionen i Danmark.

»Der er derfor heller ikke nogen sikker videnskabelig konklusion på klimaproblemerne, selv om det modsatte oftest hævdes.«

Kompleks sammenhæng Ole Humlum mener således ikke, at det er bevist, at det er os mennesker, der er hovedansvarlige for den globale opvarmning.

»Når FN's klimapanel, IPCC, siger, at det er 90 pct. sikkert, at menneskene er hovedansvarlige, er det ikke en statistisk beregnet sandsynlighed. Det er problemstillingen for kompleks til. De 90 pct. kan efter min mening nærmere opfattes som resultatet af en håndsoprækning blandt klimamodellører og andre eksperter tilknyttet IPCC. Det viser blot, at der internt i IPCC er stor tiltro til, at vi mennesker er hovedansvarlige,« mener Ole Humlum.

Han peger i den forbindelse på, at balladen omkring den såkaldte Klimagate var et billede af, at forskere af et ærligt hjerte var overbevist om CO2' s temperaturdominans og at de derfor forsøgte at gøre det ekstra vanskeligt at publicere resultater, der talte imod hypotesen om CO2 som den dominerende årsag til den globale opvarmning.

Copyright: Jyllands-Posten

Undervisningsartikel
Rekord-afsmeltning i Grønland
Mittivakkat Gletsjeren er blevet ramt af den kraftigste afsmeltning, der nogensinde er målt. Udviklingen med isen i Grønland menes at få afgørende betydning for store dele af verden.

Hvis du vil vide mere