Sitemap | Avanceret søgning |

Sult truer en hel generation

Sultkatastrofen truer med at påføre en hel generation af indbyggere på Afrikas Horn varige skader.

Af Lars From
Publiceret 27-08-2011

Mindst 30.000 børn i Somalia er allerede døde af sult, mens 10 flygtningebørn hver dag dør i lejrene i Etiopien, hvor der også er udbrudt en mæslingeepidemi. Men de varige skader af sulten kan blive endnu værre og påvirke en hel generation i landene Somalia, Etiopien, Kenya og Djibouti, påpeger flere eksperter.

På længere sigt risikerer op mod hvert femte barn at udvikle sukkersyge, mens underernæring hos små børn og fostre kan skade udviklingen, føre til asocial adfærd, give indlæringsvanskeligheder og resultere i, at hjernen bliver mindre udviklet.

Tørken på Afrikas Horn er den værste i 60 år. Ifølge FN er 12,5 mio. mennesker nu ramt, og katastrofens omfang vil formentlig blive værre de kommende uger og måneder, fordi den næste regn først ventes til oktober.

Herefter vil der gå mindst et par måneder, inden nye afgrøder i bedste fald kan være vokset op.

Værst i Somalia
Lige nu er hungerkatastrofen værst i Somalia, fordi landet samtidig er ramt af en årelang voldelig konflikt, der har betydet, at Somalia mere eller mindre har været uden regering i 20 år. Samtidig har den terrorrelaterede organisation al-Shabaab hærget landet, ligesom pirater har gjort farvandet ud for Somalia til verdens farligste.

FN har erklæret decideret hungersnød i fem regioner i Somalia. Det betyder, at 30 pct. af indbyggerne her er underernærede. I alt er 3,7 mio. mennesker i Somalia truet af sult, underernæring og i værste fald død.

Professor på Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet Kim Fleischer Michaelsen frygter for langtidsfølgerne af sulten. Børn er i størst fare - og jo mindre de er, jo værre kan konsekvenserne blive.

»Den gruppe, der er mest udsat, er børn fra de er fostre og op til et-to-års alderen. Jo yngre man er, jo større er risikoen for at få langtidsskader,« forklarer Kim Fleischer Michaelsen.

»Hvis man er svært underernæret i lang tid, kommer der langtidseffekter. Der vil være nogle ting som indlæring, der ikke fungerer så godt, ligesom der kan komme skader på den fysiske evne til at arbejde som voksen. Desuden vil børn, der har været underernærede og senere får rigeligt med næring, have stor risiko for at udvikle type 2 diabetes.«

»Op til 10-20 pct. kan udvikle diabetes som følge af underernæring, hvis de senere får rigeligt med mad. Det er ganske voldsomt,« konstaterer Kim Fleischer Michaelsen.

I områder som Somalia, Etiopien og Kenya, hvor tørken og sulten lige nu hærger, kan konsekvenserne af at udvikle sukkersyge blive fatale, fortæller generalsekretær for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl.

»Helt små børn, der er udsat for sult, har meget stor sandsynlighed for at udvikle sukkersyge som fem-seksårige. Og hvis de ikke får behandling, hvilket de ofte ikke vil gøre i dette område, kan konsekvenserne let blive, at de får koldbrand og mister lemmer,« fortæller Anders Ladekarl, der i disse dage besøger verdens største flygtningelejr, Dadaab i Kenya.

Der findes ingen større undersøgelser af langtidseffekten af sultkatastrofer i Afrika, fordi det er vanskeligt om ikke umuligt at indsamle præcise data. Men en undersøgelse fra Holland fortæller lidt om følgerne af sult.

»Under Anden Verdenskrig var der et område i Holland, som var isoleret og ikke fik mad i adskillige måneder. Her udviklede mange af indbyggerne senere komplikationer som hjerte-karsygdomme og andre livsstilssygdomme. Så man ved godt, at det kan ske,« forklarer Kim Fleischer Michaelsen.

Han mener ikke, at det er for sent at hjælpe. Men det haster.

»Faren for langtidsskader afhænger af, hvor længe man har været underernæret. Et par måneder kan man godt klare uden at få varige skader, men hvis det står på i rigtig mange måneder, er det et stort problem.«

Professor og ph. d. Ruth Onango fra universitetet i Nairobi peger på, at børn kan få alvorlige skader i hjernen af sult.

»Hjernen bliver udviklet under graviditeten og i de første år, vi lever, så den skade, der kan ske fra fejlernæring i den periode, er stor,« siger Ruth Onango, der peger på risiko for, at den psykomotoriske udvikling forsinkes eller sættes helt i stå.

Frygt for en hel generation
Ifølge Ruth Onango kan sultkatastrofen resultere i, at man om 20 år står med en hel generation af unge mennesker i Østafrika, der er dårligere rustet til at styre et land, end de ellers ville have været.

»Vi risikerer at miste en hel generation i de områder, hvor folk ikke er så velhavende. Og hvis skaden først er sket, går konsekvenserne ud over hele landets økonomi,« mener Ruth Onango.

Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors efterlyser undersøgelser af, hvad den seneste store hungersnød i Afrika for ca. 25 år siden har betydet.

»Mig bekendt har ingen undersøgt det, selv om det ville være uhyre interessant at se,« lyder det fra Røde Kors-chefen.

Lige nu ankommer der hver eneste dag ca. 1.200 nye flygtninge til lejren i Dadaab. Det har i løbet af nogle måneder fået lejren til at vokse fra ca. 300.000 til 415.000 indbyggere - den er kun bygget til at huse 90.000.

»Der strømmer nye mennesker til hver eneste dag. De mest underernærede børn bliver indlagt på et sygehus. Ellers får hver familie blot udleveret en hvid presenning, nogle tæpper, lidt køkkengrej samt mad til en måned. Så må de selv bygge en hytte af grene og plastpresenningen,« fortæller Anders Ladekarl, der i går sammen med flygtningene måtte kæmpe med en sandstorm i området.

Ifølge Kim Fleischer Michaelsen er et af de få lyspunkter, at der i dag trods alt er flere underernærede børn, der overlever.

»Tidligere døde op til 30 pct. af de akut underernærede børn, der kom frem til flygtningelejrene og ind på sygehusene. I dag er det kun omkring 5 pct. De akut underernærede børn har et dårligt immunforsvar og risikerer derfor at få infektioner, som de kan dø af.«

Copyright: Jyllands-Posten

Så mange er berørt af sult i området
Somalia: 3,7 mio. mennesker.

Etiopien: 4,8 mio. mennesker.

Kenya: 3,7 mio. mennesker.

Djibouti: 165.000 mennesker.

I fem regioner af Somalia er der erklæret hungersnød.

Hvis du vil vide mere