Sitemap | Avanceret søgning |

Albanien bedre end Danmark

Natur: Danmark er på to år rykket fra en 26. plads til en 32. plads på listen over lande med den bedste miljøindsats.

Af Lars From
Publiceret 13-01-2011

De danskere, der tror, at Danmark er foregangsland på miljøområdet, skal måske have revurderet deres opfattelse.

Ifølge det anerkendte amerikanske universitet Yale University i New Haven skal vi derimod kigge mod lande som Island, Schweiz, Costa Rica, Sverige og Norge for at se, hvordan man skal håndtere klimaproblemerne. Også lande som Frankrig, Cuba, Malta, Tyskland og Albanien klarer sig bedre på miljøområdet end Danmark.

Ifølge de amerikanske miljøeksperter klarer vi os særligt dårligt, når det handler om fiskeri, klimaforandringer, luftforureningens påvirkning af naturen og om biodiversitet.

I 2008 blev Danmark vurderet som nummer 26 på listen over lande med den bedste miljøpraksis, men på 2010-udgaven af miljølisten var vi rykket ned som nummer 32, bl. a. fordi vilde dyr og planter ikke trives så godt i Danmark.

Professor Daniel C. Esty fra Yale Law School ved Yale University har fulgt miljøudviklingen i Danmark tæt.

»Ikke imponerende«
»Danmarks miljøindsats bevæger sig baglæns. Sammenlignet med andre lande i Europa går det ikke så godt. Og sammenlignet med Danmarks nabolande er miljøindsatsen ikke imponerende. Danmark ligger dårligere på miljøområdet, end man burde forvente,« fastslår Daniel Esty.

»Det handler bl. a. om at Danmark ikke bruger så mange penge på miljøet, fordi det ikke er noget, som den danske regering har valgt at prioritere.« Morgenavisen Jyllands-Posten kunne i går afsløre, at det går rigtigt skidt med den biologiske mangfoldighed for dyr og planter i Danmark.

Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, under Aarhus Universitet er tilbagegangen for den såkaldte biodiversitet i samtlige ni typer økosystemer, der findes i Danmark, fortsat - trods løfter om at tilbagegangen skulle være stoppet senest i 2010.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er Bo Håkansson ikke overrasket.

»Hvis regeringen bare havde udmøntet sine egne handlingsplaner, havde det set langt bedre ud.

Man kom i 2004 med en plan for biologisk mangfoldighed, der skulle hjælpe truede dyrearter, ligesom man også har bebudet en forvaltningsplan for bl. a. birkemusen og haren. Man har bare ikke gjort noget,« mener Bo Håkansson.

»Det, der lige nu kan gøres, er at sikre en bedre naturpleje f. eks. ved at lade kvæg afgræsse naturarealer. Samtidig bør man sikre en bedre sammenhæng mellem naturområderne,« lyder rådet.

Han nævner birkemusen som et eksempel på, at der ikke er gjort nok.

Mål er ikke fulgt op
»Her har Danmark forpligtet sig efter de allerstrengeste, internationale regler, fordi birkemusen er et af mest truede pattedyr herhjemme. Men målene er ikke fulgt op. Det samme gælder indsatsen for at hjælpe hasselmusen, der er næsten ligeså truet som birkemusen,« mener Bo Håkansson.

Hos oppositionen er både Socialdemokraterne og SF klar til at afsætte flere penge for at stoppe tilbagegangen blandt sommerfugle, ugler, orkideer og andre planter og dyr. De to partier vil i første omgang bruge en halv milliard kroner ekstra på naturen.

Den socialdemokratiske naturordfører, Flemming Møller Mortensen, glæder sig samtidig over, at miljøminister Karen Ellemann (V) i Jyllands-Posten i går sagde, at hun gerne vil være med til at omlægge noget af landbrugsstøtten fra EU til naturstøtte.

»Det er glædeligt, for vi skal have vendt landbrugsstøtten helt om, så vi giver landmændene et incitament til at gøre noget for naturen i stedet for - som i dag - blot at opfordre dem til at drive endnu mere intensiv landbrugsdrift,« lyder det fra Flemming Møller Mortensen.

»Naturens største problem i dag er pladsproblemer. Naturen har ikke den plads, der skal til for at skabe ro. Vi skal have mere natur, bedre natur og en bedre sammenhæng i naturen,« mener han.

SF's miljøordfører og formand for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade, mener, at Danmark har en truende EU-sag på vej, fordi vi ikke har overholdt de internationale forpligtelser om at beskytte en række truede dyr og planter.

»Lige nu ligger der en EUsag og lurer, fordi regeringen har lavet alle de regler, der har givet landbruget frit slag til at belaste naturen yderligere, mens man har forsømt den generelle indsats for naturen.«

De Radikale peger også på landbruget som den helt store synder. Miljøordfører Johs. Poulsen vil have omlagt en stor del af det danske landbrug til økologisk drift.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Her har miljøet det bedst
Foto: Grafik: Rina Kjeldgaard


Danmark og miljø