Sitemap | Avanceret søgning |

Solen vil selv bringe beviset

Professor Henrik Svensmark mener, at Solens aktivitet spiller en afgørende rolle for de globale temperaturer.

Af Lars From
Publiceret 25-09-2009

Selv om alle lige nu taler om global opvarmning, kan kloden være på vej mod det stik modsatte - en ny lille istid.

Det mener professor Henrik Svensmark fra DTU Space, én af Danmarks førende solforskere, der i går deltog i den klimakonference på Christiansborg, som Aarhus Universitet havde arrangeret sammen med Morgenavisen Jyllands-Posten. Ifølge Henrik Svensmark er Solens aktivitet lige nu på det laveste niveau i mindst 100 år, muligvis 200 år.


Professor Henrik Svensmark
Professor Henrik Svensmark slog på onsdagens klimakonference til lyd for, at Solen spiller en afgørende rolle for temperaturerne på kloden.
Foto: Uffe Frandsen

»Solens aktivitet viser lige nu tegn på, at vi måske er på vej fra en varm periode ind i en lille istid. Vi ved det ikke, men Solen vil måske selv bringe beviset på, at den har stor betydning for klodens klima,« lyder det fra Svensmark, der har været særdeles omstridt med sine teorier om, at Solens aktivitet er skyld i en væsentlig del af den globale opvarmning, som kloden har oplevet de seneste godt 100 år.

Henrik Svensmark mener, at Solens aktivitet er med til at styre dannelsen af skyer. En høj aktivitet i form af mange solpletter giver få skyer og dermed en højere temperatur på kloden, mens en lav aktivitet giver mange skyer og en lavere temperatur.

»De seneste 50 år har vi haft den højeste solaktivitet i 1.000 år. Men nu er Solens aktivitet gået voldsomt ned, og solforskere mener, at vi kan være på vej ind i en periode med minimal solpletaktivitet, ligesom den vi havde under den lille istid. Derfor bliver det meget interessant, hvad fremtiden vil byde på,« mener den danske solforsker.

Solen og temperaturen

»Hvis man spørger FN's Klimapanel, IPCC, om, hvad Solen betyder for fremtidens klima, er svaret, at den ikke har nogen betydning. Men hvis man ser på temperaturen gennem de seneste 1.000 år, kan man se en vis sammenhæng mellem Solens aktivitet og temperaturen. I den varme Middelalder havde man samme solaktivitet, som vi har haft de seneste 50 år. Så kom den lille istid, samtidig med at Solens aktivitet faldt. Det gav problemer. Vikingerne forsvandt fra Grønland, og i Europa blev der problemer med høsten, hvilket førte til sult og faldende befolkningstal.«

Ifølge Henrik Svensmark er Solens aktivitet slet ikke beskrevet godt nok i de klimamodeller, som forskerne bruger til at forudsige fremtidens klima.

Hvad med drivhusteorien?

»Hvis Solens aktivitet falder, og der ikke sker noget med klimaet, så kan Solen ikke være ansvarlig, og så har Solen en mindre betydning.«

»Men spørgsmålet er, om drivhusteorien kan overleve, hvis det viser sig, at Solen har betydning for temperaturen. Det tror jeg ikke, at den kan. Hvis vi får en afkøling, vil det vise, at klimamodellerne er ubrugelige til at lave forudsigelser af klimaet,« mener Henrik Svensmark.

Så sent som i sidste uge fremlagde en tysk forsker ved en klimakonference i Geneve arrangeret af FN's meteorologiske organisation, WMO, sine forskningsresultater, der peger på, at kloden står foran en afkøling de næste 10-20 år.

Ole Bøssing Christensen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der også deltog i konferencen i går, vil ikke afvise, at Solen kan have en vis effekt.

»Jeg vil bestemt ikke afvise, at der er en forbindelse mellem Solens aktivitet og klimaet.«