Sitemap | Avanceret søgning |

El Niño skal skaffe regn til Kenya - La Niña gav tørke

Normalt er vejrfænomenet El Niño ensbetydende med massive problemer som oversvømmelser og tørke. Men nu håber alle på, at en kommende El Niño kan redde millioner af vilde dyr, kvæg og mennesker ud af den værste tørke i mange år.

Af Lars From
Publiceret 24-09-2009

Afsvedne græsstepper, sand så langt øjet rækker, samt udsultede og døende elefanter. I Kenya krydser alle fingre for, at den El Niño, som meteorologerne har bebudet, snart vil dukke op med frelsende regnvejr.

Seniorforsker Martin Stendel fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er da heller ikke i tvivl om, at der er regn på vej til det knastørre Østafrika.

»Lige nu er en moderat El Niño på vej. Det vil normalt betyde mere nedbør i store dele af Østafrika. Og da der er tale om en moderat El Niño, bliver det ikke ødelæggende ekstremregn,« forklarer Martin Stendel.

Dr. Noah Sitati fra Verdensnaturfonden, WWF, i Kenya, er især bekymret for de vilde dyrs skæbne under tørken.

»Mange vilde dyr er døde. Hver dag dør elefanter af tørst. Især mange unge elefanter, der ikke kan nå de høje træer og finde mad her. Bl.a. fordi masaierne i områder som Masai Mare holder vagt ved vandhullerne om natten og jager elefanter væk eller dræber dem for at beskytte vandet og i stedet bruge det til deres kvæg,« fortæller Noah Sitati.

Løverne forsvinder

Tørken er værst i det nordlige Kenya, hvor mindst 50-60 elefanter er døde. Men også krokodiller og flodheste, der lever i de floder, hvor vandet er sunket dramatisk, er enten døde eller alvorligt truet.

I Nairobi Nationalparken har tørken for nylig kostet et sjældent næsehorn livet. Dertil kommer, at Kenya Wildlife Service, Kenyas svar på vores miljøstyrelse, for nylig advarede om, at landets bestand af løver er truet af udryddelse. På syv år er antallet af løver i Kenya faldet fra 2.749 til omkring 2.000 - bl.a. på grund af et ændret klima.

Derfor krydser man også hos WWF fingre for, at regnen snart vil komme. Og man håber på, at den ellers så udskældte El Niño vil hjælpe.

La Niña er skyldig

Noah Sitati peger på en kombination af klimaforandringer og menneskenes rovdrift på skovområderne i Kenya som hovedforklaring på de seneste måneders tørke og alvorlige mangel på vand.

»Vejrsystemet har ændret sig meget. Men samtidig er flere store skove, bl.a. Mau Forest, blevet ødelagt af mennesker. Det har haft stor betydning for vandmængden i flere af de store floder,« mener Noah Sitati.

Hos DMI tør Martin Stendel ikke sige med sikkerhed, hvorfor tørken i år har ramt især Kenya så hårdt.


Kenya tørster
En kvinde vogter sine får på marker, der for få år siden var dækket af Naivasha-søens vand. Mellem en tredjedel og havdelen af søen er forsvundet.
Foto: Jørgen Ullerup

»En væsentlig del af forklaringen er, at vi den seneste tid har haft en La Niña, der har den modsatte effekt af en El Niño, og derfor generelt giver mindre nedbør i Østafrika. Det kan også hænge sammen med, at man bruger for meget vand, eller at klimaet har ændret sig,« forklarer Martin Stendel, der til gengæld tror på mere nedbør de kommende måneder.

»De næste fire måneder er der udsigt til mere nedbør i lande som Kenya og Tanzania, hvor der plejer at komme en lille regntid. De seneste måneder har området til gengæld været præget af højtryk, der har gjort det mere tørt end normalt.«

Klimaændringer på vej

Samtidig er der formentlig også godt nyt for fremtiden i en verden med et ændret klima.

»FN's Klimapanel, IPCC, forventer generelt mere nedbør i Østafrika over de næste 100 år - som et af få områder i Afrika,« fortæller Martin Stendel.

I dag får Kenya - normalt - ca. den samme mængde nedbør som København. Og hvis regnen falder, som den skal, er der normalt regn nok i området.

Også i Afrika er temperaturen dog i dag højere end for 10-20 år siden.

»I Tanzania, som jeg netop har besøgt, viser beregninger fra Tanzanias vejrtjeneste, at nedbørsmønstret har ændret sig over de seneste 20-30 år, og at man samtidig har fået højere temperaturer,« forklarer Martin Stendel.