Sitemap | Avanceret søgning |

Ørkendannelse omkring Middelhavet

En solferie til Spanien kan blive lidt for varm og tør. Fremtidens vejrudsigt for det sydvestlige Europa lyder nemlig på endnu mere tørt og varmt vejr. Så tørt og varmt, at ørkener formentlig vil brede sig i hvert fald i Spanien og Portugal.

Af Lars From
Publiceret 16-05-2008

50 millioner årlige solturister, drivhuse fyldt med tomater, frugt og grønt, tørstige golfbaner samt millioner af lokale beboere kan se frem til en indædt kamp om vandet på den iberiske halvø de kommende år.

Store dele af Spanien og Portugal er nemlig i overhængende fare for at blive mere eller mindre omdannet til ørken de kommende år, vurderer klimaeksperter. Allerede i dag er der ekstremt tørt og varmt på Den Iberiske Halvø, men det ser ud til at blive meget værre.

Det spanske miljøministerium anslår selv, at hen ved en tredjedel af Spanien risikerer at være ørken om 50 år, og at Murcia-regionen, hvor nye feriebyer med tilhørende swimmingpools og golfbaner i disse år skyder op som paddehatte, er godt på vej. Det har imidlertid ikke fået byggematadorerne til at sætte tempoet ned, selv om grundvandsspejlet er hastigt på vej ned. 

Klimarapporter fra bl.a. FN's Klimapanel, IPCC, anslår, at gennemsnitstemperaturen i 2070-2100 vil være øget med op til syv grader i Spanien, og at der vil være hyppige hedebølger. Samtidig vil den regn, der trods alt ventes at komme, falde i meget kraftige byger, hvilket formentlig vil være ødelæggende for plante- og dyreliv.

Ifølge professor i meteorologi Eigil Kaas fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet ser det ikke godt ud for hverken Spanien, Portugal eller en række af de andre lande omkring Middelhavet. Hedebølgen, der i sommeren 2003 ramte området og kostede tusindvis af menneskeliv, var måske en forløber for, hvad man kan forvente af fremtidens klima, mener Eigil Kaas.

»Der er ingen tvivl om, at der ifølge IPCC vil ske en markant udtørring på vej mod ørkendannelse især i den vestlige del af Middelhavsområdet. Ligesom man taler om en lille istid, kan man formentlig tale om, at der vil blive dannet en "lille ørken",« lyder det fra Eigil Kaas.

Specielt den vestlige del af Middelhavsområdet - Spanien, Portugal, Frankrig og Italien - ventes at blive hårdt ramt, lyder vurderingen. I Spanien og Portugal er der alvorlig fare for, at det bliver svært at få noget til at gro. Også i Marokko vil klimaet formentlig blive varmere og mere tørt. I områder, der allerede er meget afhængige af kunstvanding, ventes vandspejlet at falde yderligere med alvorlige konsekvenser for drikkevandsforsyningen til følge. 

Hele området fra Italien og vestpå samt et godt stykke op i Mellemeuropa ser også ud til at blive meget tørt og varmt. Det gælder desuden hele den sydlige halvdel af Frankrig. Også området omkring Bordeaux ser ud til at blive rigtig varmt og tørt, lyder meldingen fra klimaforskere, der har studeret forudsigelserne fra IPCC.

Den meteorologiske forklaring på den begyndende ørkendannelse er, at det område i atmosfæren, hvor den subtropiske luft synker ned, i øjeblikket rykker nordpå. Det betyder, at bæltet, hvor tør og varm luft dominerer, nærmer sig vore breddegrader.

De fleste kender det fænomen, at når luften stiger til vejrs, dannes der nedbør. Men den modsatte effekt findes også: Når luften synker ned, udtørres den. Det er den effekt, som store dele af Sydeuropa ventes at blive ramt af, lyder forklaringen.

I Barcelona, Spaniens næststørste by, er mange vandreservoirer lige nu nede på omkring en femtedel af det normale efter en lang periode med tørke, der har tømt floderne for vand. Derfor har myndighederne begrænset adgangen til at fylde swimmingpoolen med drikkevand, ligesom adgangen til at vande haven og blomsterne er blevet reduceret kraftigt.

Samtidig har bystyret investeret rigtig mange penge i at købe vand i den franske middelhavsby Marseille, hvorfra det sejles i 10 store tankskibe 300 kilometer sydpå til den catalanske hovedstad. Dertil kommer, at Barcelona næste år efter planen åbner et afsaltningsanlæg, der skal forvandle saltvand fra Middelhavet til drikkevand.

Manglen på vand har også ført til en intens kamp med de regionale myndigheder i Spanien og centralstyret i Madrid. Først efter hårdt pres fik de catalanske myndigheder således lov til at hente ekstra vand i Segre, en biflod til floden Elbro.

Frankrig er i dag verdens største turistrejsemål med Spanien på andenpladsen. Til gengæld er turismen i Afrikas ørkenområder som Sahara meget begrænset og unægtelig en noget anderledes oplevelse end en tur til den spanske solkyst eller Côte d'Azur i Frankrig.


Ørkendannelse
Store dele af det frodige middelhavsområde er i fare for at blive omdannet til ørken i fremtiden.
Foto: Niels Hougaard