Sitemap | Avanceret søgning |

Græs på taget skal hjælpe klimaet

Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at 30 pct. af alle nye boliger og 80 pct. af industribygninger i byområder skal have grønne tage.

Af Lars From
Publiceret 09-10-2009


Biblioteket i Seattle
Biblioteket i Seattle falder smukt ind i bybilledet med sit grønne tag. I en by med masser af nedbør og relativt varme somre er det samtidig med til at nedkøle bygningen og opsuge en del af regnvandet.
Foto: Foto: Udlånt af Seattle Public Library
 

Hvorfor skal de store byer kun være fyldt med mursten, beton, spejlblanke vinduer, asfalt og fliser?

I gamle dage brugte man græs på taget til at køle husene ned på varme sommerdage. Den idé bør vi tage op og bruge i kampen mod klimaforandringer, mener Danmarks Naturfredningsforening, DN.

»Derfor foreslår vi, at 30 pct. af alle nye boliger og 80 pct. af alle nye industribygninger i byerne skal have grønne tage,« lyder det fra Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

DN har både hentet inspiration i en række amerikanske storbyer, hvor blomsterbede og græsarealer breder sig rundt på storbyernes tage i bl.a. Chicago og Seattle, samt i de gamle bondekulturer, der stadig praktiseres mange steder i Norge, Sverige og Island, hvor græs på taget har været normalt i århundreder om ikke årtusinder.

Køler om sommeren

»De grønne tage kan køle husene ned om sommeren. Samtidig absorberer de CO2, ligesom græs og andre planter holder på det regnvand, som vi forventer, at der kommer langt mere af i fremtiden,« forklarer Ella Maria Bisschop-Larsen.

»Dertil kommer, at luftkvaliteten i byerne vil blive bedre, ligesom det helt generelt vil give et bedre klima. Endelig er grønne tage utroligt flotte at kigge på, så det vil rent faktisk også forbedre livskvaliteten for mange mennesker. Derfor skal de grønne tage tænkes ind i fremtidens arkitektur, sådan som man allerede ser det mange steder i USA - bl.a. i Seattle, hvor byens bibliotek har fået et flot, grønt tag.«

DN-præsidenten tror ikke, at det behøver at koste noget, da besparelsen på energiregningen i de fleste tilfælde vil være så stor, at en eventuel ekstraudgift til etablering hurtigt vil være tjent ind.

»Derfor tror jeg, at politikerne vil være meget lydhøre over for denne idé. Og det vil sikkert også hjælpe, at de grønne tage samtidig kan løse en del af problemet med de store mængder spildevand som følge af mere nedbør i et varmere klima, som kloakkerne slet ikke kan klare.«

Det er en succes

I Seattle bekræfter kommunikationsansvarlige Liz Kaune fra byens offentlige bibliotek, at de grønne tage er en succes. Indtil videre er det kun bygningen Ballard Branch, der har fået græs på hele taget. Det er til gengæld en bygning, der siden er blevet verdensberømt - både for sit alternative og klimavenlige tag og for sin smukke arkitektur. Også i andre amerikanske storbyer står arkitekterne i kø for at plante græs, buske, træer og hele haver på toppen af skyskraberne, der mange steder har fået etableret små, hyggelige gårdhaver.

Ikke kun grønne tage

Ella Maria Bisschop-Larsen vil dog ikke nøjes med de grønne tage. DN-præsidenten vil også sikre flere grønne områder i byerne og sikre, at træerne får lov at blive stående.

»Derfor rejser vi i København nu en fredningssag omkring Kløvermarken, et 40 hektar stort, grønt areal på Amager. Det er i dag en kedelig, grøn græsplæne i et tæt bebygget område, men det er utroligt vigtigt at beholde netop sådan nogle grønne områder, derfor anlægger vi nu en fredningssag,« forklarer DN-præsidenten.

»Når det handler om træer, er det vigtigt, at de også får lov at blive inde i byerne, og at man ikke beskærer dem for meget. De lagrer CO2, så man på den måde kan bekæmpe de voldsomme klimaforandringer, ligesom træerne også er med til at opsuge de store mængder regnvand.«

Fordele ved grønne tage

- Nedkøler husene - ligesom en øl på en varm sommerdag bliver kold, hvis man pakker den ind i vådt papir.

- Græs, buske og træer opsuger CO2, så vi får lidt mindre global opvarmning.

- Grønne planter opsuger en del af den øgede mængde regnvand, der ventes at komme i fremtiden.

- Opsuger og fjerner en del af den øvrige luftforurening i og omkring byer.

- Holder på fugten og skaber dermed et bedre og mere behageligt lokalt klima.

- Er flottere at se end motorveje, biler og betonbygninger.

- Giver mulighed for at indrette gårdhaver og ligende, hvor der mangler noget grønt at se på.