Sitemap | Avanceret søgning |

Fremtidens lavenergi-hus

Fremtidens huse vil producere lige så meget energi, som de selv forbruger. Første familie flytter ind til december under klimatopmødet.

Af Jacob Tapgaard Pedersen
Publiceret 09-10-2009

Forestil dig et hus, der selv producerer lige så meget energi, som det forbruger.

Lidt udenfor Taastrup forsøger forskere at gøre den vision til virkelighed.

Projektet hedder "EnergyFlexHouse" og styres af Teknologisk Institut i samarbejde med en lang række danske virksomheder.

Et til forsøg - et til bolig

Indtil videre ligger der to huse på grunden ved siden af Teknologisk Institut.

Det ene hus, EnergyFlexLab, bruges som forsøgshus.

Huset ved siden af, EnergyFlexFamily, skal under klimatopmødet i december fungere som en reel bolig for en familie, som dermed skal prøve at bo i en energineutral bolig.

Genanvender 90% af varmen

Husene har en isoleringstykkelse på 40 centimeter og er udstyret med lavenergivinduer. Derfor er de meget tætte. Og med mekanisk ventilation bliver det muligt at genanvende omkring 90 procent af al den varme.

"Og her snakker vi den varme, der normalt eller bare ville forsvinde ud til gråspurvene," fortæller Ole Ravn, der er centerchef for Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut.

På taget ligger der 50 kvadratmeter solceller til produktion af elektricitet og 10 kvadratmeter solfanger til produktion af varmt vand.

Væggene gemmer på varmen

I stueetagens rum er der gang i et potentielt banebrydende forsøg. Bittesmå hvide, pulverlignende kugler bliver blandet sammen med betonen til vægge og gulve. Ved omkring 20 grader celsius skifter stoffet fase fra fast til flydende og kan dermed indeholde langt mere varme.

Det betyder, at vægge og gulve på en varm og solrig dag absorberer varmen. Og når temperaturen om aftenen og natten falder til under 20 grader, frigives denne varme ud i rummet. På den måde minimeres temperaturudsvingene i et rum på varme dage.

"Alt andet lige vil det betyde, at man kan reducere energiforbruget," forklarer Ole Ravn.

Byer bliver energineutrale

Det er ikke meningen, at husene skal være selvforsynende med energi. Men de skal producere lige så meget energi, som de forbruger.

I de kolde vintermåneder vil husene få brug for tilførsel af energi for eksempel fjernvarme eller via et oliefyr. Til gengæld vil de have et overskud af energi i sommermånederne. Et energioverskud, der for fremtiden kan bruges til at oplade familiens el-bil eller sendes ud i samfundet.

"Der er jo ingen, der siger, at det nødvendigvis er det mest effektive, at en bygning som denne i sig selv er energineutral. Det mest sandsynlige vil jo nok være, at det bliver et by- eller boligområde, som man vil gøre energineutralt," fortæller Ole Ravn.

De første, der skal prøve at bo i det energineutrale hus, bliver en familie, der under klimatopmødet i København i december flytter ind i huset "EnergyFlexFamily".

Links

Fremtidens hus (Dansk)