Sitemap | Avanceret søgning |

Skån klimaet - bliv vegetar

Madvaner og klima: Kødspisere udleder langt flere drivhusgasser end vegetarer. De røde bøffer er værst, kyllingekød mindst slemt. En vegetar udleder kun halvt så mange drivhusgasser gennem maden som en kødspiser.

Af Lars From
Publiceret 09-10-2009


Køer på Amager Fælled

Foto: Emil Ryge Christoffersen
 

Hvis man virkelig vil gøre noget for klodens klima, behøver man hverken sige farvel til bilen, tørretumbleren eller ferieturen til Thailand.

Man kan blot lægge sine madvaner om, undlade en del af kødet - eller det hele - og i stedet spise grøntsager. Kartofler er bedst, tomater værst.

Sådan konkluderer forskningsprofessor Jørgen E. Olesen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, der er Danmarks førende ekspert på kombinationen landbrug, fødevarer og klima.

»Det er især kød og mælk, der er problemet. Hvis man spiser et kg oksekød, er man ansvarlig for udledningen af tre-fire gange så meget drivhusgas, som hvis man i stedet spiser kylling. Hvis man derimod spiser sig mæt i kartofler, udleder man 66 gange mindre end ved at spise oksekød,« konstaterer Jørgen E. Olesen, der heller ikke levner meget håb til vinelskerne:

»På samme måde udleder man 2,5 gange flere drivhusgasser ved at drikke vin end ved at drikke øl.«

Den danske forskningsprofessor skønner, at en kødspiser udleder ca. dobbelt så meget drivhusgas gennem sin føde som en vegetar.

1,6 tons pr. kødspiser

I gennemsnit udleder en dansker ca. 6 tons CO2 om året. Heraf skønner Jørgen E. Olesen, at en kødspiser i gennemsnit sender 1,6 tons CO2 op i atmosfæren gennem sin kost, mens en vegetar udleder det halve, 0,6 tons.

Samlet set skyldes ca. 20 pct. af en kødspisers udledning kosten, mens det for en vegetar er omkring 10 pct.

Rådet er derfor klart:

»Spis sundt, skær ned på kødet og undgå især de røde bøffer.«

Faktisk anbefaler Miljøstyrelsen i sin kampagne "1 ton mindre", at danskerne blot en dag om ugen lader være med at spise kød - for på den måde at spare klimaet for lidt drivhusgas.

Kænguruer viser vejen

En helt anden mulighed kan måske være at ændre på køernes og fårenes anatomi og give dem samme fordøjelsessystem som kænguruerne.

Australske forskere i delstaten Queensland har fundet ud af, at kænguruer ikke sender metangas ud i atmosfæren som køer og får, når de prutter og bøvser. I stedet udskiller de acetat, en slags salt. Derfor vil forskerne nu prøve, om de kan transplantere kænguruens tarmflora over i køer og får.

Alternativt kunne man blot skifte nogle af kobøfferne ud med kængurubøffer, der smager aldeles fremragende.

Hos den britiske miljø- og udviklingsorganisation IIED anbefaler pressekoordinator Mike Shahanan, at de klimabevidste forbrugere tænker sig godt om, inden de køber ind.

»Man skal overveje, hvor langt man kører for at handle, ligesom man ikke skal købe varer, der er blevet transporteret langt i ens eget land. Vi anbefaler derimod ikke, at man fravælger ting, der er produceret i ulande. De har hårdt brug for udvikling, og samtidig viser vore undersøgelser, at der f.eks. bliver udledt mindre CO2 ved at producere en rose i Kenya og sælge den i Storbritannien end ved at købe en rose fra Holland,« forklarer Mike Shahanan.

Skån klimaet - bliv vegetar
Hvis man spiser et kilo oksekød, er man ansvarlig for udledningen af tre-fire gange så meget drivhusgas, som hvis man i stedet spiser kylling.

Jørgen E. Olesen, forskningsprofessor ved Aarhus Universitet

Fødevarer og klima
Kilde: Det jordbrugsvidenskabelige fakultet, Aarhus Universitet