Sitemap | Avanceret søgning |

Bliv klogere på klimaet

Bliver det varmere eller koldere? Er der mere is eller mindre is ved polerne end tidligere? Klimadebatten har blæst henover os længe, men vi skal nok bestræbe os på, at diskussionerne kommer til at vare lang tid endnu. COP15 topmødet som blev holdt i København i december 2009, resulterede ikke i nogen bindende aftale for verdens lande. Så hvad gør vi nu?

Find de seneste nyheder om klimaet her på hjemmesiden, som også rummer baggrundsartikler og masser af reportager fra steder, hvor klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen. Her har mennesker været nødt til at lægge deres liv om, fordi betingelserne for at bo, arbejde og i sidste ende overleve ændres.
Læs mere

Nordpolen snart isfri?

Aldrig tidligere har der været så lidt is omkring Nordpolen som i efteråret 2007. Ifølge isforskere kan Nordpolen være isfri om blot 15-20 år. Isen omkring Nordpolen forsvinder hurtigere, end selv de mest skeptiske prognoser hidtil har forudset. I september 2007 havde isen i Det Arktiske Ocean omkring Nordpolen den mindste udbredelse, der nogensinde er registreret. På få år var isen skrumpet med 40-45 pct. - eller et areal på størrelse med det meste af Vesteuropa, kunne forskerne konstatere.
Læs mere

Ørken ved Middelhavet

En solferie til Spanien kan blive lidt for varm og tør. Fremtidens vejrudsigt for det sydvestlige Europa lyder nemlig på endnu mere tørt og varmt vejr. Så tørt og varmt, at ørkener formentlig vil brede sig i hvert fald i Spanien og Portugal.
Læs mere

Biobenzin - godt og skidt

Brændstoffer fremstillet af halm, træ, sukkerrør, affald eller palmeolie skal hjælpe os til at udlede færre drivhusgasser, fordi de angiveligt er CO2-neutrale. Men de klimavenlige biobrændstoffer har vist sig at have en ubehagelig bagside.
Læs mere

Antarktis stadig iskold

I takt med, at det bliver varmere på kloden, holder forskerne vejret. Antarktis er endnu ikke for alvor begyndt at smelte - sker det, får millioner af mennesker alvorlige problemer. I værste fald kan vandet i havene stige med 60-65 meter. Selv om temperaturen på kloden i disse år stiger - og på 100 år er steget med 0,74 grader - er verdens største iskappe ved Antarktis endnu ikke begyndt at smelte. Formentlig fordi den er så enorm og iskold.
Læs mere

I Knud Rasmussens slædespor

Følg med JP Explorer i sporet af polarforskeren Knud Rasmussens 5. Thuleekspedition - verdens længste slæderejse fra Grønland til Sibirien. Hvad er forandret i Arktis siden slæderejsen i 1920'erne - og hvilke forandringer skyldes klimaet?
Læs mere

Ingen vand i varmen

En stor del af Namibias fattige befolkning mangler rindende vand. Den har ikke råd til at betale den høje pris for vandet og opbygger derfor en voldsom gæld til det lokale vandværk. Først bliver der lukket for vandet, derefter må mange gå fra hus og hjem.
Læs mere

Truslen fra øst

Voldsom økonomisk vækst i Kina betyder, at landet om få år kan blive den største bidragyder til drivhuseffekten. Kineserne er i fuld gang med at overtage den vestlige verdens vaner.
Læs artikel

Klimaet i undervisningen

Få ideer til, hvordan materialet på sitet kan benyttes til undervisningsforløb i grundskolen og på gymnasieuddannelserne.
Læs inspirationsmaterialet