Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 8: Tropiske og polare cykloner

Der findes to typer cykloner: De tropiske og de polare.

Opgave

Vejret i Danmark er præget af polare cykloner, der er dynamiske lavtryk dannet i Nordatlanten, mens vejret på Tuvalu præges af stormene, der følger med tropernes termiske lavtryk.

Læs reportagen "Det synkende ørige" og find flere informationer i en geografibog. Du skal bl.a. finde Beauforts vindskala. Desuden kan du læse om navngivning af tropiske cykloner på linket nedenfor.

a) Vindsystemet i en tropisk cyklon kaldes en orkan. I Atlanterhavet kaldes orkaner også hurricanes. Hvad kaldes de i Stillehavet?

b) Hvad er "øjet" i en orkan?

c) Hvilke principper anvender man, når man navngiver en orkan?

d) Beskriv grænserne for vindhastighederne for kuling, storm og orkan.

Relaterede artikler


05-04-2004

Det synkende ø-rige

Det lille ø-rige Tuvalu i Stillehavet risikerer om få årtier at være forsvundet i havet. Stigende vandstand og kraftigere storme truer eksistensen for de godt 11.000 indbyggere, der deler skæbne med millioner af mennesker rundt på kloden med bopæl i lavtliggende områder.

Links

Tropiske cykloner og deres navne (Engelsk)
The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) leverer vejrdata til såvel offentlige som private. Webstedet har bl.a. et tema om tropiske cykloner. Et særligt emne her er navngivningen, som følger forskellige regler i de forskellige tornadobælter.

Landeportræt
Landefakta
Tuvalu
Vidste du, at hovedstaden hedder Funafuti, at arealet er 25 km², og at befolkningen er på 12.177 mennesker?
Hvis du vil vide mere