Sitemap | Avanceret søgning |

Grøn vækst

Regeringen i den kinesiske millionby Shanghai vil fortsætte den voldsomme vækst, men med mere fokus på miljøet. Mindst 10 pct. af byen skal være grønne områder, og de værste forurenere skal væk.

Af KLAUS DOHM, LARS FROM og NIELS HOUGAARD (foto)
Publiceret 13-04-2004

Shanghai

»Udviklingen, der sidste år gav Shanghai en økonomisk vækst på 11,8 procent, skal fortsætte, men med langt stærkere fokus på miljøet.«

Jiao Yang, der er talsmand for regeringen i Shanghai, lægger stor vægt på miljøet, da hun tager imod JP Explorer i regeringsbygningen i hjertet af byen, hvor omkring 20 millioner mennesker har deres hjem.

»Vi vil aldrig tillade økonomiske udviklingsprojekter på bekostning af miljøet. Og hvis et ellers fornuftigt projekt forurener naturen eller betyder en stor udledning af drivhusgasser, vil vi afvise det. Fremover vil vi i udviklingen af Shanghai have langt mere fokus på kvalitet for både menneskers livsstil og for naturen,« fastslår Jiao Yang.

Det kan lyde som politisk korrekte fraser i et land, der har været styret med hård hånd af de kommunistiske magthavere i godt 50 år. Men de nye tider har for alvor holdt deres indtog i Shanghai.

Næsten symbolsk er det således en - ganske vist rød - kalender med Coca Colas let genkendelige logo på forsiden, der ligger i hånden på den veltalende, topprofessionelle og godt forberedte talsmand, mens hun forklarer om udviklingen og fremtiden for livet i én af verdens største byer. En forklaring, der næsten er mere præget af borgerlige kongstanker om liberalisme og gode udviklingsmuligheder for erhvervslivet, end den borgerlige regering hjemme i Danmark kan levere.

Trafikosen

Dog kan det klinge en anelse hult, når Jiao Yang taler om bæredygtig udvikling i en by, hvor det nogle gange føles svært at trække vejret på grund af den megen trafikos. Men intentionerne er gode nok, også når det gælder trafikken.

»I vil måske opleve trafikken som en anelse kaotisk. Men også den vil vi gerne få styr på, selv om det måske vil tage os endnu 10 år,« siger hun.

Og budskabet om, at man forsøger at skabe en grøn by, bliver bekræftet overalt. Selv på motorvejen gennem byen er der langs vejen plantet grønne træer, buske og blomster. Og når bulldozerne tromler gennem et byområde og vælter gamle boliger, efterlader de udover en stribe nye skyskrabere også store grønne pladser og parker. Målet er, at 10 procent af Shanghai skal bestå af grønne områder.

Desværre er Jiao Yang ikke leveringsdygtig i præcise tal for, hvor meget Shanghais udledning af drivhusgassen CO2 er steget de senere år. Måske fordi tallet uden tvivl vil være stort. Hovedparten af alle boliger og bygninger i Shanghai er i dag udstyret med airconditioning, ligesom antallet af biler er eksploderet.

Til gengæld forsikrer talsmanden, at man tog miljøet med ind i overvejelserne, da elforsyningen i byen sidste sommer var ved at bryde sammen under en hedebølge.

»Da vi havde problemer med at skaffe tilstrækkeligt med strøm, lukkede vi i første omgang de virksomheder ned, der havde den største udledning af svovl og andre miljøfjendtlige stoffer.«

Jiao Yang erkender dog, at forurening under den voldsomme vækst har været - og i perioder - fortsat er et problem. Flere dage lever luftkvaliteten ikke op til myndighedernes krav, hvilket forklarer den smoglignende tåge, der kan præge bybilledet. Derfor har myndighederne indført en streng overvågning af luftkvaliteten.

»Samtidig har vi gjort meget ved forureningen af vores floder. Vi har således brugt 10 år og masser af penge på at rense Suchou-floden, der var helt ødelagt af forurening. I dag kan man fange fisk i den, ligesom boligerne langs floden er blevet blandt de dyreste i byen,« forklarer Jiao Yang.

Omkring tre procent af budgettet i Shanghai bliver brugt til miljø.

Visionerne om vækst er dog dominerende. Talsmanden fortæller stolt, hvordan den økonomiske vækst i millionbyen i 12 år konstant har ligget på over 10 procent. At over 30.000 udenlandske firmaer nu har investeret i Shanghai - og alene sidste år investerede flere end 300 milliarder kroner. At hovedparten af alle familier i Shanghai nu har adgang til Internettet.

50 universiteter

I virkeligheden er opskriften på vækst og succes i Shanghai meget lig opskriften på succes i et land som Danmark. Shanghai satser benhårdt på uddannelse. Byen har omkring 50 universiteter, og uddannelsessystemet er opsat på, at alle skal have en uddannelse. Samtidig satser man nu langt mere på servicesektoren på bekostning af den mere belastende og miljøproblematiske industriproduktion.

Myndighederne har også en idé om, at den stramme statslige styring skal slækkes, og at der skal være mere åbenhed.

»Vi forsøger at give os selv mindre magt og overlader i stedet magten til andre både private og andre myndigheder. I stedet satser vi på rådgivning og overvågning af udviklingen. Samtidig fjernede vi alene sidste år over 1000 bureaukratiske regler og godkendelser,« fortæller Jiao Yang.

Og så har man i Shanghai - efter vestligt forbillede - indført talsmænd for regeringen for på den måde at sikre mere åbenhed omkring, hvad regeringen faktisk går og laver.

»Desuden vil vi nu åbne myndighedernes hjemmesider for befolkningen. I næste måned åbner de første 15 ministerier deres hjemmesider, så borgerne selv kan gå ind og følge med,« oplyser regeringstalsmanden.

Shanghai er én af de byer i Kina, der har haft den kraftigste vækst. Og den vækst skal nu spredes ud til resten af det enorme land, har regeringen i Beijing besluttet. Derfor er Shanghai forpligtet til at hjælpe en række fattige områder af Kina til at få den samme udvikling. Shanghai har fået ansvaret for at hjælpe Tibet, Sichuan-provinsen, Yunnan-provinsen og Xinjiang.

»Vi har til det formål oprettet en særlig afdeling, der hjælper med penge og varer, hjælper med at bygge skoler og hospitaler, ligesom vi uddanner folk eller sender vores lærere ud til dem. Vi sender også folk fra vores virksomheder ud, ligesom vi udveksler vores teknologiske fortrin med dem,« fortæller Jiao Yang.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Jiao Yang
Talskvinden for Shanghais bystyre Jiao Yang har skiftet Maos lille røde ud med en moderne kalender i samme farve.
Foto: Niels Hougaard