Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 12: USA outsourcer til Kina

Arbejdskraftsintensiv produktion flyttes fra andre lande til Kina i stort omfang - bl.a. fra de sydøstasiatiske vækstøkonomier, de såkaldte "tigerøkonomier". 

Opgave

En stor del af Kinas import fra Taiwan og Sydkorea eksporteres videre til Vesten. Taiwan og Sydkorea har derfor massive overskud på handlen med Kina, mens mange vestlige lande, herunder EU og navnlig USA, har et stort underskud på handelsbalancen over for Kina.

Læs reportagen "Kvalitet til 3,5 kroner i timen".

a) Hvad er outsourcing? Og hvorfor anvendes dette i stigende omfang af USA og tigerøkonomierne?

b) Hvilke produkter sælger den amerikanske virksomhed Visteon? Og hvorfor vil den have fremstillet delkomponenter på fabrikken Shanghai Haihua Sensor C.Ltd.?

c) Hvilke betænkeligheder har amerikanerne tidligere haft ved at outsource til Kina?

d) Hvilke muligheder mener direktør Yang Yong Cai, at der er for en forøget produktion til USA?

e) Hvor mange ekstra medarbejdere vil der kunne blive tale om ved en evt. firdobling af produktionen? Kommenter resultatet i relation til arbejdskraften.

f) Hvad kan Kinas optagelse i WTO komme til at betyde for Kinas samhandel med omverdenen ifølge direktør Yang Yong Cais opfattelse?

Relaterede artikler


15-04-2004

Kvalitet til 3,5 kroner i timen

Kinesisk erhvervsliv har et godt tilbud: Stabil arbejdskraft, god kvalitet - og en timeløn på 3,50 kr. Derfor stormer vestlige virksomheder til det kommunistiske Kina. JP Explorer har besøgt en fabrik i Shanghai.
Landeportræt
Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kina

Fag
Geografi
Samfundsfag

Klassetrin
Gymnasiet