Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 10: Kina - et land styret af reformer

Kinas udvikling har i høj grad været præget af politiske reformer.

Opgave

Efter revolutionen i 1949 fulgte Kina i høj grad den sovjetiske model med vægt på centralisering og udvikling af tungindustri. Senere blev der lagt vægt på decentralisering, hvor både landbrugs- og industriudviklingen kombineredes med mindre produktionsenheder.

Fra en næsten politisk bestemt produktion blev der efter 1979 åbnet for nye muligheder. En begyndende markedsøkonomi blev afprøvet i de særlige økonomiske zoner. Senere har det bredt sig til store dele af samfundet.

I temaartiklen "Grøn vækst" kan du læse et interview med talskvinden for Shanghais regering Jiao Yang. Her fortæller hun om sammenhænge mellem økonomisk udvikling og miljø i Shanghai. Brug også portrættet af Kina og tidslinjen nedenfor i din besvarelse.

a) Opstil en kort oversigt over de vigtigste reformer i den kinesiske udvikling fra 1949 og til 1979 og noter fordele og ulemper for befolkningen og for staten ved de forskelle reformer.

b) Vurder, hvad denne udvikling frem til 1979 betød på det miljømæssige område.

c) Diskuter, hvilke ændringer der har været i Kinas økonomiske vækst og miljø efter 1979.

d) Hvilke fremtidsønsker har regeringen ifølge Jiao Yang for Shanghais kommende udvikling? Er der plads til begreber som bæredygtig udvikling?

e) Hvordan indgår elementer som reformer, erhvervsfordele, fri liberalisme o.lign. i det fremtidige scenarie for Shanghai ifølge JiaoYang ?

Relaterede artikler


13-04-2004

Grøn vækst

Regeringen i den kinesiske millionby Shanghai vil fortsætte den voldsomme vækst, men med mere fokus på miljøet. Mindst 10 pct. af byen skal være grønne områder, og de værste forurenere skal væk.

Links

Tidslinje for Kina på DR Undervisning (Dansk)
DR Undervisning har en god tidslinjeoversigt over Kinas historie med tilhørende korte forklaringer af politiske og historiske begivenheder, økonomiske reformer m.m.

Landeportræt
Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere