Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 7: Økonomisk vækst i Kina og særlige økonomiske zoner

Efter indførelse af den såkaldte "åbne dørs politik" i 1979 blev hjørnestenen i Kinas investeringspolitik de særlige økonomiske zoner (Special Economic Zones - SEZ).

Opgave

Her tilbydes udenlandske virksomheder en række fordele mht. etablerings- og produktionsbetingelser som f.eks. lav beskatning og jordleje.

De første fire økonomiske zoner blev udvalgt pga. deres placering i nærheden af Hong Kong og Taiwan. Eksperimentet lykkedes over al forventning. Det bedste eksempel er byen Shenzhen, som ligger på grænsen til Hong Kong. I 1978 var det en fattig fiskerby, mens byen i dag har mere end syv mio. indbyggere og er en af Kinas rigeste og mest moderne byer.

I 1984 åbnede man for investeringer på fordelagtige vilkår i endnu 14 byer langs østkysten - herunder tre af Kinas største byer, Tianjin, Shanghai og Guangzhou. I 1990 etablerede man industriområdet Pudong ved Shanghai, som gav den del af Shanghai nogenlunde de samme betingelser som de særlige økonomiske zoner.

I 1999 vedtog Kina planen "Go West", der går ud på at øge investeringen i den vestlige del af Kina. Det kan imidlertid medføre et voksende behov for energi og øget CO2- og svovldioxid-udslip.

a) Beskriv, hvad begrebet særlige økonomisk zoner dækker over.

b) Hvorfor blev der indført særlige økonomiske zoner i Kina efter 1979?

c) Beskriv kort udviklingen af Schenzen-zonen.

d) Hvilke områder i Kina har senere fået oprettet økonomiske zoner, og hvordan har det kunnet påvirke lokalområdet?

e) Fortæl om bolig- og arbejdsforholdene for maleren Liu Jilang i reportagen "Shanghai boomer". Er det en særlig økonomisk zone, han arbejder i?

f) Find området Gubei, hvor Lui arbejder, under Hong Qiao på linket til lejligheder i Shanghai nedenfor. Hvor store er de nye lejligheder der, og hvad koster de?

g) Hvilke områder af Kina har ikke nydt den store fordel af de økonomiske zoner?

h) Hvilke lande i verden ud over Kina har særlige økonomiske zoner?Diskuter de forskellige erfaringer med økonomiske zoner i forskellige dele af verden.

i) Hvad dækker strategien "Go West" over?

Relaterede artikler


13-04-2004

Shanghai boomer

Selv om det er søndag, summer byggepladsen af liv. Hundredvis af arbejdere myldrer rundt på pladsen og op og ned ad stilladser i færd med at opføre syv skyskrabere. De skal huse 447 store luksuslejligheder i millionklassen og om få måneder stå klar til indflytning.

Links

Kinas Special Economic Zones (Engelsk)
Portalen china.org beskriver en række kinesiske geografiske og økonomiske forhold. Denne side omhandler Special Economic Zones fra 1980 til i dag.

Luksuslejligheder i Shanghai (Engelsk)
Shanghai-properties.com formidler dyre boliger i Shanghai. På siderne her kan ses billeder, beliggenhed, pris og størrelse for nybyggede luksuslejligheder i byen.

Landeportræt
Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere