Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 2: Byudvikling i Shanghai

Shanghai opstod som en landsby på en mudderbanke. I dag er den en af verdens største byer med 17 millioner mennesker.

Opgave

I Shanghais store bagland, Yangtze-bassinet, lever ca. 400 millioner mennesker. Det er et af de tættest befolkede steder på Jorden.

Med nye ottesporede motorveje helt op i fjerde sals højde sikres at trafikken kan glide let i byen, og med højhastighedstog kommer man hurtigt til og fra lufthavne og nabobyer. Men det er svært at forene de nye trafikformer med den kendte kinesiske, hvor cykler bruges til at transportere næsten alt.

Luftforureningen er stor, og i 1998 meddelte WHO, at Shanghai lå på listen over de 10 mest forurenede byer i verden sammen med seks andre kinesiske storbyer. Svær svovlforurening, svovldioxid og sod fra kul fra Kinas industri skaber en stærk syreregn, som falder på 30 pct. af landets areal.

a) Find et kort over Shanghai-området. Hvilken flod ligger Shanghai ved, og hvilken betydning kan det have haft for byens udvikling? Giv en karakteristik af byplanens udseende.

b) Shanghai har de seneste år været inde i en vækstperiode. Beskriv forandringerne i byen ud fra figurerne og kommenter, hvad der er sket af arealmæssige forandringer.

c) Sammenlign byudviklingen i Kina med byudviklingen i Vesteuropa - hvilke forskelle og ligheder er der? Hvilke funktionelle forandringer sker der ifølge figuren over udviklingen af en kinesisk by i Shanghai? Sammenlign med bymodeller fra Vesten (f.eks. den koncentriske-, sektor- og mangekernemodellen), som du f.eks. kan finde i en geografibog.

d) Med et voksende antal indbyggere, øget vækst og et stigende antal biler ud over de mange cykler står Shanghai over for både trafikmæssige og miljømæssige udfordringer. Diskuter, hvilke løsninger der kan anvendes for at forbedre infrastrukturen og begrænse miljøproblemerne lokalt og regionalt.

Relaterede artikler


13-04-2004

Grøn vækst

Regeringen i den kinesiske millionby Shanghai vil fortsætte den voldsomme vækst, men med mere fokus på miljøet. Mindst 10 pct. af byen skal være grønne områder, og de værste forurenere skal væk.
13-04-2004

Shanghai boomer

Selv om det er søndag, summer byggepladsen af liv. Hundredvis af arbejdere myldrer rundt på pladsen og op og ned ad stilladser i færd med at opføre syv skyskrabere. De skal huse 447 store luksuslejligheder i millionklassen og om få måneder stå klar til indflytning.
13-04-2004

Truslen fra øst

Voldsom økonomisk vækst i Kina betyder, at landet om få år kan blive den største bidragyder til drivhuseffekten. Kineserne er i fuld gang med at overtage den vestlige verdens vaner.
Simpel model over kinesisk byudvikling
Kilde: Torben P. Jensen

Landudnyttelsesændringer i Shanghai
Kilde: Jan Betak

Landeportræt
Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere